Put people first

Hybride werken: traditionele wagenparken zijn van een ander decennium!

De kracht van mensen en hen áltijd op de eerste plek zetten: dat zit in ons DNA. En die mensen hebben zich de afgelopen periode (noodgedwongen) heel flexibel op moeten stellen. Want we leren, werken, shoppen en socializen al maanden op afstand. We zijn veel minder onderweg geweest. En daarom zoomen we in deze blog in op het thema mobiliteit. Want hoe ga jij om met leaseauto’s, vervoer of bijvoorbeeld reiskostenvergoeding in tijden dat we steeds vaker (wat ons betreft blijvend) hybride werken?

Fileleed is verleden tijd

Investeer in digitalisering in plaats van asfalt schreven wij in onze blog, want reistijd is zó 2019. Het gaat ten koste van de productiviteit van jouw mensen en ook nog eens – zeker niet minder belangrijk – ten koste van ons klimaat. Fileleed ís verleden tijd. Dus waarom zou je dan weer aansluiten in de file om fulltime naar kantoor te gaan als hybride werken zichzelf positief bewezen heeft?

Mobiliteit & kosten

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen de voorkeur geven aan hybride werken. Gemiddeld drie dagen thuis versus twee dagen op kantoor. We snappen dat je een wagenpark niet zomaar aan de kant schuift, maar je kunt wél direct aan de slag met een nieuw mobiliteitsbeleid. Passende bij jouw organisatie, jouw mensen en hybride werken. De voorspelling is namelijk dat het zakelijk wagenpark 24% in omvang gaat dalen. Wees daarom kritisch. Zijn leaseauto’s nog wel nodig? Of zijn elektrische deelauto’s, poolauto’s of huurauto’s bijvoorbeeld een veel duurzamere optie? Niet alleen duurzaam voor het klimaat, maar ook voor de organisatie. Want zeg eens eerlijk: hoeveel zakelijke kilometers zijn er in 2020 vs 2019 gereden? Vast substantieel minder!

Nieuwe manier van verplaatsen

Tijdens de coronacrisis is het aantal check-ins in het openbaar vervoer bijvoorbeeld tot 90% per dag afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. En de voorspelling is dat het woon-werk verkeer de komende tijd door het thuiswerken nog met 4-10% afneemt (vergeleken met 2019). We reizen dus anders, dat is een feit. En de digitalisering maakt het ons alleen maar makkelijker. Een uur in de auto voor een afspraak hoeft bijvoorbeeld niet meer, want een online meeting is zo geregeld. Anno 2021 is dat niet meer nieuw. De technieken zijn alleen maar versneld verbeterd en we profiteren met zijn allen van de winst. Want naast de besparing op reistijd is een online afspraak ook heel afgebakend. In plaats van nog een kwartier kletsen over de vakantie of het mooie (of juist niet) weer, komen we vaak sneller ter zake. En dát komt onze productiviteit weer ten goede.

Kijk daarom eens kritisch naar het mobiliteitsplan van jouw organisatie. Want winst vasthouden is toch veel fijner? En wil je hier meer over weten? Met ons meepraten over dit onderwerp, jouw visie delen of heb je gewoon een vraag. We komen graag in gesprek!

Hoe pas jij hybride werken toe in jouw organisatie?
Dit item delen: