Put people first

We kunnen niet ‘gewoon’ terug naar kantoor!

Een open brief van e-office aan onze overheid, maar ook voor alle leiders en managers van Nederland

Beste ministers, OMT, RIVM én leiders en managers van Nederland,

Vanaf 26 juni vervalt het advies ‘werk thuis, tenzij dit niet anders kan’. Dan geldt dat we in overleg met onze werkgever maximaal 50% van onze werktijd op kantoor mogen werken. En dát insinueert dat we in een later stadium weer 100% naar kantoor mogen gaan. Of is dat moeten?

We moeten niet, we mógen weer. En we willen vasthouden aan de voordelen van de afgelopen 1,5 jaar. Dat de sporadische thuiswerkdag een sporadische kantoordag wordt. Niet andersom. Thuiswerken als regel en de kantoordag voor het sociale aspect. Waarom? Dat leggen we graag uit.

Voor de pandemie waren er enorme discussies over onze CO2-uitstoot. We kwamen asfalt tekort en wilden minder mensen op de weg. Natuurlijk is de coronacrisis verschrikkelijk, maar het heeft ons ook goede dingen gebracht. We werkten massaal vanuit huis en hebben inmiddels wel bewezen dat we daar heel productief zijn. Het maakt mensen efficiënter en zorgt voor een betere werk-privé-balans. En bijkomend voordeel is ook nog eens dat de CO2-uitstoot terugliep, er aanzienlijk minder files waren en veel minder ongelukken op de weg. Waarom zouden we deze mooie winst dan terugdraaien door met zijn allen als kuddedieren weer naar kantoor te gaan?

Beste overheid, leiders en managers van Nederland, willen jullie daarom de boodschap betreft het thuiswerken omdraaien? We mógen naar kantoor, in plaats van moeten. Laten we de vruchten plukken van wat we het afgelopen jaar geleerd hebben. Investeren in digitalisering in plaats van in meer asfalt. Er samen voor zorgen dat de huidige, hybride manier van werken in stand blijft.

Maak van de thuiswerkdag een kantoordag. Maximaal twee dagen naar kantoor om daar collega’s te ontmoeten, een kick-off bij te wonen of die nieuwe klant te verwelkomen. Natuurlijk, het sociale aspect is belangrijk. Dat snappen wij als geen ander, want bij e-office zetten wij mensen op de eerste plaats. Maar we weten dat we dat met zijn allen kunnen faciliteren met oplossingen als Microsoft 365. Én dat we door meer thuis te werken van de voordelen profiteren die het met zich meebrengt.

Heb het met jouw mensen over hybride werken. Vorm een nieuw beleid en laten we er met zijn allen voor zorgen dat we in het komende halfjaar niet onze CO2-uitstoot vergroten, files creëren en mensen meer reistijd geven. Maar dat we samen nadenken over hoe we nóg beter vanuit huis werken. Of vanuit welke locatie dan ook. Beste ministers, communiceer daarom genuanceerd, want wanneer je nu zegt dat we voor 50% naar kantoor mogen, voelen we de druk om te gaan. Om toe te werken naar die 100%.

Samen maken we Nederland op deze manier gezonder. Leuker. En verbeteren we de wereld op een positieve manier.

Afgesproken?

Namens e-office,
Jasper Snijder en Roland Hameeteman

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: