Put people first

Microsoft zet met Viva nu óók mensen op de eerste plek!

‘Wanneer mensen en technologie samenkomen kunnen we zoveel meer bereiken’, ‘Microsoft Viva is een employee experience platform dat je helpt een werkomgeving te creëren waarin mensen op de eerste plek staan’, enzovoorts. Zomaar een paar kreten van de website en social mediakanalen van Microsoft. Hiermee kondigt Microsoft een nieuw digitaal tijdperk aan, waarin mensen centraal staan binnen het Microsoft 365-platform.

Put people first. Iets wat we bij e-office al vanaf de oprichting in 1991 doen. Wij geloven er namelijk in dat mensen techniek voeden. En met Microsoft Viva lijkt Microsoft deze gedachte nu ook volledig te omarmen. In deze blog lichten we de vier modules van Microsoft Viva toe én legt onze senior business consultant Frank van Attekum per module uit waarom onze put people first-gedachte zo goed bij dit platform past.

 

Microsoft Viva: het Employee Experience Platform

Begin 2021 lanceerde Microsoft het eerste Employee Experience Platform voor het digitale tijdperk: Microsoft Viva. Microsoft Viva bouwt eigenlijk verder op het succes en de mogelijkheden van Microsoft Teams en andere Microsoft 365-apps die mensen elke dag gebruiken. Dit zijn de vier belangrijkste modules:

 

1. Microsoft Viva Connections

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat bijna zestig procent van de werknemers zich minder verbonden voelt met het team sinds we door COVID-19 massaal vanuit huis werken. We missen onze collega’s en de band die we opbouwen tijdens team- en bedrijfsuitjes, in de pauze en tijdens events. Viva Connections springt hierop in door via Microsoft Teams één toegangspunt voor alle interne communicatie te bieden. Beschouw het als de toegangspoort naar je digitale werkplaats.

“Viva Connections bouwt voort op SharePoint Online en Yammer. De directie en teamleads kunnen zo eenvoudiger contact leggen met hun mensen. En werknemers hebben realtime toegang tot alle interne communicatie. Wat ik het gave vind aan Microsoft Viva Connections is dat je alle medewerkers een centraal beginpunt geeft om organisatie- en doelgroepgerichte informatie te vinden, lezen én te delen. Zonder dat ze daarvoor hoeven te switchen tussen diverse platforms. Zo creëer je een snelle dagstart.”

 

2. Microsoft Viva Insights

Nooit eerder was het zó belangrijk mensen te helpen om alles even los te laten en maximaal te profiteren van hun kostbaarste bezit: tijd. Viva Insights geeft op individueel en managersniveau inzicht over het gebruik van Microsoft 365, focustijd en werkdruk. Op individueel niveau helpt Viva Insights je om contact te onderhouden met collega’s, maar het waakt er ook voor dat je voldoende tijd maakt voor pauzes, leren of werk waarbij focus vereist is. Voor managers biedt Viva Insights datagestuurde inzichten en aanbevelingen om de gezondheid en het succes van hun teams te verbeteren. Hierbij wordt honderd procent rekening gehouden met de privacy en veiligheid van de medewerkers. Inzichten voor managers zijn namelijk pas beschikbaar bij teams vanaf vijf personen en niet terug te redeneren naar één persoon.

“Met Viva Insights kijk je op teamniveau hoe het gaat met de gezondheid en het succes van de mensen binnen je organisatie. Viva hanteert data en signalen uit Teams, Outlook en andere Microsoft 365-apps. Is er wel voldoende tijd om ergens gefocust aan te werken? Hoe gaat het met de gezondheid van het personeel? Moeten we nieuw personeel aannemen omdat de werkdruk van het team te hoog is? Allemaal vragen die met behulp van Viva Insights beantwoord kunnen worden.”

 

3. Microsoft Viva Topics

Binnen Microsoft 365 wordt heel wat kennis gedeeld: van e-mails en blogartikelen tot presentaties en interne memo’s. Het valt dan ook niet altijd mee om de juiste expert of content te vinden of bedrijfsafkortingen te begrijpen. Dat geldt nog meer als je nieuw bent of vanuit huis werkt. Met Microsoft Viva Topic ben jij minder tijd kwijt aan het opzoeken en (her)samenstellen van informatie. Het is eigenlijk een soort Wikipedia waar alle informatie van jouw organisatie en de applicaties van Microsoft 365 samenkomen. Viva Topics gebruikt AI voor de automatische ordening van kennis en expertise tot relevante categorieën, zoals projecten, producten, processen en klanten.

“Informatie zoeken en vinden, daar wil je zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Topics helpt je daarbij, omdat alle aanwezige informatie binnen Microsoft 365 wordt gebundeld in topic cards. Wanneer je op een van de cards klikt, verschijnt er een specifieke topic page met documenten, video’s en de contactpersonen van mensen die met het onderwerp te maken hebben. Het past perfect bij e-offices werkwijze, omdat Topics voor organisaties de eerste opstap kan zijn richting het inzetten van AI binnen de dagelijkse werkzaamheden. Je hoeft geen kennis meer te gaan zoeken, de kennis vindt jou.”

 

4. Microsoft Viva Learning

Voor de lancering van Viva Learning moeten we nog even geduld hebben, waarschijnlijk tot Q3 van dit jaar. Maar de module mocht zeker niet ontbreken in dit overzicht. Microsoft Viva Learning creëert een centrale plek voor leren in Teams. Met AI worden de juiste cursussen, opleidingen en kennisdocumenten op het juiste moment aangeboden.

“Medewerkers vinden het steeds belangrijker om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Een onderzoek van LinkedIn wees al eens uit dat vierennegentig procent van de werknemers langer in een bedrijf blijft als zij meer zouden investeren in hun leer- en ontwikkelproces. Viva Learning helpt organisaties om medewerkers een leercultuur voor te schotelen. Medewerkers zijn zo continu up-to-date, blij dat ze kunnen leren én worden waardevoller voor je organisatie.”

 

Wil jij jouw mensen vandaag nog kennis laten maken met de modules van Microsoft Viva en de samenwerking, betrokkenheid en productiviteit binnen jouw organisatie optimaliseren? Neem dan gerust contact op met Frank van Attekum of een van onze andere consultants.

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: