Put people first

Hybride werken? Een e-boardingtraject helpt organisaties stap voor stap

De pandemie dwong ons tot hybride werken. COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat ons huidige werkklimaat is veranderd, de maatschappij het werkleven anders wil inrichten en medewerkers soms nog zoekende zijn hoe ze hybride werken moeten aanpakken. Hoe omarm je hybride werken dan als organisatie?

Om deze vraag goed te beantwoorden, willen we als eerste weten waar je als organisatie nu staat. En daarom doen wij bij onze klanten een e-boardingtraject. Want met ons e-boardingtraject leg je de basis voor een duurzame bedrijfsstrategie. Een strategie die de organisatie verder helpt, met oplossingen gericht op een heldere missie en visie. En daarbij zijn de m(w)ensen van de organisatie leidend en de oplossingen ondersteunend. Logisch toch? Wij vinden van wel en Lauren Schneiders, e-office Adoptie Consultant Microsoft, legt uit waarom én welke voordelen een e-boardingstraject jouw organisatie biedt.

Mensen op de eerste plaats, niet de tooling

Een organisatie verbeteren gaat niet vanzelf. Want om verbeteringen te bewerkstelligen, moet je mensen meekrijgen. Daarom helpt e-office jouw medewerkers om nieuwe oplossingen op een natuurlijke manier te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden. Om de technologie voor hen te laten werken, en niet andersom. Dat noemen wij adoptie van techniek. En als het om adoptie gaat, is Lauren verantwoordelijk voor alles wat e-office bij én met haar klanten doet: “Echt alles wat wij voor onze klanten doen heeft raakvlakken met adoptie. We kijken daarbij naar de behoefte van de mens. Om vervolgens ons werk zo goed mogelijk te doen, zodat zij daarna hun werk met de juiste middelen kunnen uitvoeren.”

Flexibel werken

Hybride werken is het onderwerp van de dag, maar hoe pak je dat als organisatie aan? Een veel gehoorde vraag. Lauren: “Overal waar internet is, kunnen we werken. Vanaf een laptop, smartphone of bijvoorbeeld de computer in het internetcafé. Dat maakt ons enorm flexibel. We kunnen hybride werken en blijven tegelijkertijd betrokken bij de organisatie. En wanneer we niet fysiek op kantoor zijn, hoeft dat dus níet te betekenen dat je als collega niet aanwezig bent. Maar hoe richt je als organisatie flexibel werken optimaal in? Want dat is voor iedereen weer anders, aangezien de behoefte per organisatie én persoon verschilt.”

Slim investeren met e-boardingtraject

Lauren vertelt enthousiast verder: “Wanneer je meteen de techniek induikt en een oplossing inzet om bovenstaande vraag te beantwoorden, kan het zomaar zijn dat je er na een jaar achter komt dat de gekozen oplossing eigenlijk niet goed werkt. Niet voor jouw mensen en dus ook niet voor de organisatie. Start je met een e-boardingtraject, dan verkort je de investeringstijd, want het uitgangspunt is goed advies. Het doel van dit traject is een nulmeting en een advies over welke zaken moeten veranderen. Of juist toegevoegd óf verwijderd moeten worden. Met dit adviesrapport kan de organisatie vervolgens bepalen of ze dit willen uitvoeren. En zo ja, door wie.”

Samen een heldere strategie uitzetten

Hoe werkt een e-boardingtraject dan in de praktijk? e-office zet samen met de klant verschillende stappen om tot een goed advies te komen. Van een strategiesessie om alle doelstellingen te inventariseren, tot aan (data)onderzoek om bijvoorbeeld te kijken hoe efficiënt mensen samenwerken. En dit traject is voor vele doeleinden in te zetten. “Wat wil je als organisatie bereiken en waarom? De vraag achter de vraag achterhalen en vooral ook samen naar de toekomst kijken. Als je daar antwoord op hebt, krijg je een goed beeld waar je jezelf als organisatie op gaat focussen én zie je hoe en welke middelen je daarvoor nodig hebt. En het hoeft niet per se te betekenen dat daar vervolgens een oplossing van Microsoft uitrolt, want een advies kan ook te maken hebben met het optimaliseren van de teamdynamiek, klimaatneutraal werken of het inrichten van de juiste werk-privé-balans voor medewerkers. Om een organisatie het juiste advies te geven, beginnen we daarom niet bij de tool, maar bij de mens. Put people first is niet voor niets onze propositie”, legt Lauren uit.

e-boarding puts people first

Wil je als organisatie een verbetering inzetten, dan is het dus belangrijk om helder het doel voor ogen te hebben. “Niet denken in middelen, maar in doelstellingen. Het e-boardingtraject helpt daarbij. Naast verschillende sessies en workshops met de klant, doen wij ook veel onderzoek. Samen. We zitten om tafel met de beslissers, maar ook met eindgebruikers. Het liefst mensen uit alle lagen van de organisatie, om zo een compleet beeld te creëren voor een weloverwogen advies om antwoord te geven op de vraag hoe je als organisatie hybride werken omarmt.”

Ben je benieuwd wat ons e-boardingtraject voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan hier contact met ons op. Lauren vertelt je graag meer!

Hoe pas jij hybride werken toe in jouw organisatie?
Dit item delen: