Put people first

Hoe je met behulp van Artificial Intelligence (AI) medewerkers in hun kracht zet

Hoe neem jij een beslissing? Op basis van je onderbuikgevoel? In overleg met het team? Of is het de directie die uiteindelijk een knoop doorhakt? De ene keer heb je misschien tijd genoeg om verschillende opties en scenario’s te overwegen, maar het komt ook voor dat daar juist géén tijd voor is. En dan? Een gok of toch een weloverwogen keuze? Artificial Intelligence (AI) kan je helpen om snellere én kwalitatievere beslissingen te nemen. Het is een organische vorm van ondernemen, waarbij je medewerkers tot hun recht laat komen én ze beter laat functioneren. Hoe? In dit blog vertelt onze founder én AI-specialist Roland Hameeteman je daar meer over.

AI is een breed begrip

Zoek je op AI, dan kom je verschillende definities tegen. Het is een breed begrip en op vele manieren toe te passen. Overkoepelend kenmerk is dat je uit chaos inzichten haalt. Brengen we het terug naar onze werkwereld, dan kunnen we zeggen dat AI een tool is die je helpt met data driven decision making. Soms moet je in korte tijd een beslissing nemen en heb je (te) weinig informatie. Wat dan overblijft is je onderbuikgevoel. Ga je dan naar links of rechts? AI kan je op basis van data inzicht geven, waardoor je minder op dat onderbuikgevoel hoeft te leunen en meer op kennis vanuit de organisatie vertrouwt.

Medewerkers als succesfactor voor AI

Nu we steeds vaker in de cloud werken, is data in principe beschikbaar en te combineren. En data vormt de basis voor AI. Want AI kan patronen herkennen in (ongestructureerde) data, maar AI moet dat wél eerst leren. Daarom helpen domeinexperts (mensen) AI om steeds beter patronen te herkennen door AI constant ‘bij te leren’. Een ongoing proces. En hoe meer kennis je daarin stopt, des te beter het systeem wordt.

Kennis inzetbaar voor gehele organisatie

AI helpt organisaties dus met het maken van beslissingen. Op alle niveaus. En dát is een groot voordeel. Je bent niet meer gebonden aan de klassieke chain of control, waar bijvoorbeeld de directie alle knopen doorhakt. Juist de randen van de organisatie hebben baat bij AI. De grootste veranderingen vinden immers plaats aan de rand van de organisatie, daar waar de organisatie de markt raakt. En juist op die plek is behoefte aan ondersteuning bij het nemen van beslissingen. De toegevoegde waarde van AI-toepassingen zit hem namelijk in het feit dat waardevolle kennis van een domeinexpert ineens voor veel meer mensen beschikbaar wordt. Grote bedrijven hebben AI vaak al geadopteerd, maar voor kleinere organisaties blijft het toch spannend en dat is jammer. Ja, het is een andere manier van bedrijfsvoering, maar wanneer je AI goed inregelt, kun je jouw unieke kennis organisatiebreed inzetten waardoor kwalitatief betere beslissingen genomen worden.

AI voor iedereen

Maar hoe vertaalt AI zich dan naar jouw organisatie? Wij hebben bijvoorbeeld een e-office-autopilot die in staat is om waardevolle kennis van medewerkers eenvoudig vast te leggen en beschikbaar te stellen aan jouw organisatie. Hierdoor is er eindelijk een oplossing om onder andere kennis te borgen van mensen die binnenkort de organisatie gaan verlaten, omdat ze bijvoorbeeld met pensioen gaan.

De voordelen van AI voor jouw organisatie

We kunnen natuurlijk nog heel veel over AI vertellen (en dat doen we ook graag!), maar eerst in het kort de voordelen voor jouw organisatie. Wanneer je als organisatie wil dat medewerkers en teams, in alle lagen van de organisatie, sneller en makkelijker reageren op situaties bij een klant, de concurrent of in de markt, is het belangrijk om meer intelligentie aan de randen van de organisatie te hebben. Dat kan met behulp van AI. Daardoor hoeft men niet meer de hele beslissingslijn naar de directie te nemen, waarmee je kostbare tijd verliest, maar faciliteer je jouw medewerkers met kennis om de juiste keuze te maken. En hoe meer goede beslissingen worden genomen, hoe hoger het resultaat gaat zijn!

AI voor iedereen

Bij AI draait het om mensen die gefaciliteerd worden door technologie, waardoor zij hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Zet daarom medewerkers op de eerste plaats en profiteer maximaal van elkaars specialismen. Wil je ook met behulp van AI bouwen op de kracht van jouw medewerkers? Of meer weten over dit onderwerp? Neem dan hier contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: