Put people first

Vier tips voor online lesgeven

Nog steeds is het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat betekent ook dat een hoop onderwijs nog digitaal gegeven wordt. Online lesgeven blijft een uitdaging. Contact en interactie met je publiek is heel belangrijk, en dat wordt toch anders als er een scherm tussen zit. Los van de techniek (Teams Education is hiervoor een perfecte oplossing!), is overzicht houden lastig. Wie luistert er en wie zit er te slapen? Hoe houd je iedereen bij de les? We geven je een aantal tips om ervoor te zorgen dat ook bij online lesgeven je informatieoverdracht zo goed mogelijk plaatsvindt.

1. Beperk de lengte, denk aan pauzes

Aan één stuk door naar een scherm staren om een les te volgen, houdt niemand langere tijd vol. Boek sessies in van een uur, maximaal anderhalf uur. Ga je langer door, dan haken zelfs de meest gemotiveerde cursisten af, want deze manier van informatieoverdracht is heel intens. Wil je toch een langere sessie aangaan, zorg dan dat je een pauze inboekt waarin mensen hun bio-break kunnen doen, koffie kunnen zetten of even naar iets anders kunnen kijken.

2. Zorg dat je van te voren duidelijke informatie uitstuurt met:

  • Hoe de les online te volgen is, in een uitnodiging voor de agenda. Een simpele link om te klikken om de les te volgen zorgt voor de minste verwarring.
  • Gedragsregels voor tijdens de sessie, met simpele instructies om het geluid aan te zetten zodat jij te horen bent en dat ze, als ze niet spreken, hun microfoon uit moeten zetten om de hoeveelheid achtergrondgeluid te beperken.
  • Technische specificaties, zoals een werkende internetconnectie, een webcam indien gewenst, en een koptelefoon om het ‘rondzingen’ van geluid te voorkomen. Hoe minder technische problemen de start van de les verstoren, hoe beter. Je wil tenslotte niet met verwarring en moeite beginnen.

3. Zorg voor afwisseling tijdens het online lesgeven

Alleen een PowerPoint doorkletsen is niet genoeg om je studenten ervan te weerhouden om in een ander tabblad hun mail te checken, met hun vrienden te appen, Nu.nl te checken of koffie te gaan halen terwijl ze hun microfoon op mute zetten. Hoe hou je ze wel bij de les?

Stel vragen, moedig je leerlingen aan om te antwoorden. Laat niet alleen aan het einde van de sessie vragen gesteld worden, maar ga de conversatie aan. Interactie is hier het sleutelwoord. Houd mensen wakker!

Maak gebruik van meerdere media als je een sessie voorbereidt. Filmpjes, bewegende gifs, tekeningen op een virtueel whiteboard (bijvoorbeeld in OneNote), deel je scherm, bekijk samen informatie op websites. Met het delen van je scherm kun je spelen: Teams biedt de optie om tijdens een sessie de controle van je scherm over te geven aan een van de cursisten, of de controle bij iemand anders juist over te nemen. Door de wisseling tussen media houd je het fris, en houd je je cursisten wakker.

4. Maak het online lesgeven leuk!

Plezier zorgt voor resultaat, en resultaat zorgt weer voor plezier. Zolang het leuk blijft, houd je je cursisten ook wakker. Zelfs al hebben ze hun webcam en microfoon even uitstaan. Zo zorg je er voor dat de cursisten niet stiekem toch koffie gaan halen terwijl jij cruciale informatie deelt.

Er zijn meer tips en vuistregels voor online lesgeven, maar dit zijn alvast een paar belangrijke stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je les ook digitaal goed te volgen is. Hopelijk kun je je les zo met net zoveel plezier en resultaat blijven geven, ondanks het feit dat er een scherm tussen jou en je cursisten in zit. Heel veel succes!

We bieden heel veel scholen ondersteuning bij het inrichten en gebruiken van Microsoft Teams. Wil je een snelle start maken?

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: