Put people first

Employee experience | We moeten terug naar de oervorm van samenwerken

Is er iemand die mij kan helpen?! Problemen, uitdagingen en vraagstukken zijn vaak groter dan jij alleen kunt oplossen. Daar heb je andere mensen voor nodig. En dan is het fijn als je binnen de organisatie de modus hebt dat er ook iemand ís die jou wil helpen. Oók wanneer je niet op dezelfde locatie werkt. Want we doen het toch samen met elkaar? Dat vinden wij bij e-office heel logisch. Je hebt elkaar nodig en dat zegt veel over de organisatiecultuur. Of met een mooi woord: de attitude.

Wij vertellen je in deze blog meer over het spanningsveld tussen de oervorm van samenwerken en technologische oplossingen. Want er zijn vele tools beschikbaar om het samenwerken te faciliteren, maar dragen ze ook bij aan een mensgerichte organisatie?

Mensgerichte organisatievormen

In deze vierde blog uit onze employee experience serie delen wij onze kennis en ervaring. Er zijn vijf essentiële principes voor een mensgerichte organisatie. En principe drie is helpen & samenwerken. Weet jij wat je van elkaar mag verwachten? Hoe je elkaar helpt én daardoor beter samenwerkt?

Terug naar de basis

Voor de ultieme employee experience is het wel zo fijn als je hetzelfde spelletje aan het spelen bent. En hoe beter je georganiseerd bent om dit spelletje te spelen, hoe makkelijker de samenwerking gaat en je tot oplossingen komt. We hebben hele mooie technologische oplossingen om ons samenwerken te organiseren, te structureren en zelfs te monitoren. Denk bijvoorbeeld aan samenwerkingstools als Microsoft Teams, SharePoint, OneDrive, Yammer, HCL Notes of HCL Sametime. Maar bijvoorbeeld ook Asana, Google Jamboard, Trello, Wunderlist. En zo zijn er nog veel meer. Door al deze tools zie je misschien door de bomen het bos niet meer of nog erger: je raakt de hele essentie van het samenwerken kwijt. Daarom is het goed om even terug naar de basis te gaan. Wat ís samenwerken? En wat hebben we daarvoor nodig?

Oervorm van samenwerken

Samenwerken is een oervorm. Het gaat erom dat je de kracht van mensen benut. Waar we in het industriële tijdperk in control wilden zijn door mensen maar één functie uit te laten voeren, heffen we in een mensgerichte organisatie deze afdelingen en functies op. Oude werkvormen laten we los, zodat je als organisatie op zoek kunt gaan naar een (mensgerichte) organisatievorm om maximaal gebruik te maken van de potentie én kracht van mensen. Humanize your organisation!

Voorbeeld: vijf vriendinnen zitten bij elkaar om een weekend weg te plannen. Je hebt een gezamenlijk doel; samen ergens naartoe gaan. Er is op dat moment maximale interactie, feedback, samenwerking én vertrouwen. Gaat de helft van de groep in een andere ruimte zitten, dan zie en hoor je elkaar niet en dan wordt het proces al ingewikkelder. Werk je op verschillende tijdstippen of met niet-vrienden, dan wordt het nóg lastiger. Hoe pik je dan de signalen op? De kunst is om deze oervorm óók te behouden als mensen gescheiden zijn door tijd en/of locatie.

Maak het vooral niet ingewikkeld

Mensen komen vooral bij elkaar om informatie uit te wisselen, elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen, kennis te delen en natuurlijk het sociale aspect. Werken we hybride, dan zijn er mooie technologieën om samenwerken te faciliteren. De rol van technologie is namelijk in essentie om de oervorm van samenwerken zo goed mogelijk te simuleren. En wanneer je zo naar technologie kijkt, is er nog een lange weg te gaan.

Maar wees wél waakzaam! Een belangrijke randvoorwaarde om de pijler ‘helpen & samenwerken’ te laten slagen, is dat er de wíl is binnen de organisatie. Maak het vooral niet te ingewikkeld voor mensen binnen de organisatie en zorg ervoor dat iedereen de verschillende mogelijkheden en het belang ervan. Want alleen dan benut je het volledige potentieel van mensen én tooling. En faciliteer je als mensgerichte organisatie het ‘helpen & samenwerken’.

Het beste van twee werelden

We moeten terug naar de oervorm van samenwerken. Dat kan ook prima met ondersteuning van de juiste technologie, als je deze laat aansluiten op de behoeftes van jouw mensen. Faciliteer ze met samenwerkingsoplossingen, waardoor teams in hun kracht komen te staan. En laat mensen tot hun recht komen, want de oplossing zijn ze vaak zelf. Op deze manier creëer je balans tussen de oervorm van samenwerken én technologische oplossingen.

Ben je benieuwd wat wij voor de mensen binnen jouw organisatie kunnen betekenen? Hoe we samen de employee experience naar een hoger niveau tillen? Wij denken graag met je mee.

Meer weten over hybride werken, net-zero impact en wellbeïng?
Dit item delen: