Put people first

Employee experience | Vijf essentiële principes voor een mensgerichte organisatie

Er is een paradigmaverschuiving gaande. Een revolutie. “We gaan ons werk namelijk op een andere manier organiseren. We nemen afscheid van de maakbare wereld en groeien naar een nieuwe vorm toe: mensgericht organiseren”, legt Roland Hameeteman, founder e-office, ons uit. “Wij hebben ruim 30 jaar ervaring met put people first en het mooie daarvan is: deze 30 jaar gaan wij jou nu besparen! Want in onze nieuwste blogserie over employee experience delen wij onze kennis en ervaring.”

Wat heb je als organisatie nodig om mensen op de eerste plaats te zetten? Om van jouw traditionele organisatie een mensgerichte organisatie te maken? Daar vertellen we je de komende tijd graag meer over.

Medewerkers klein houden is zo passé!

We maken eerst een uitstap naar dertig jaar geleden, hét moment dat Roland dacht ‘het moet allemaal anders’: “Ik ging op zoek naar nieuwe organisatievormen, waarbij mensen centraal staan en we ze volledig in hun kracht zetten.”

Maar waarom moest het dan allemaal anders? “Traditionele organisaties hadden medewerkers teruggebracht tot resources. Mensen werden aangenomen om één specifieke functie uit te voeren, waarbij de manager in control over de processen is. Eigenlijk zeg je daarmee ‘medewerkers, ik vertrouw jullie niet’. Dat is niet persoonlijk, maar komt voort uit de angst dat de organisatie in gevaar komt. Maar wanneer jouw functie volledig gekaderd is, gebruik je maar een heel klein gedeelte van je eigen kunnen. Dat is niet goed voor de mens, maar ook zeker niet voor de (klant)organisatie. Daarom ging ik op zoek naar een organisatievorm waarbij je maximaal gebruikmaakt van de potentie én kracht van mensen.” Zo vormde Roland het fundament voor e-office. Geloven in de kracht van mensen, zodat medewerkers, teams en organisaties optimaal samenwerken.

Geef mensen vrijheid

Roland: “Een actueel voorbeeld van een situatie waarbij ‘we’ het lastig vinden om onze medewerkers te vertrouwen, is het thuiswerken. Managers en leiders van organisaties zien dat al snel als een risico, want je raakt een stuk controle kwijt. Maar draai het eens om. Als je 60 jaar moet werken, is het dan niet fantastisch -of zelfs noodzakelijk!- als je jouw werk zelf kunt indelen? Zodat het past bij jouw leven. Want alleen dán hou je het op een goede manier vol en beleef je er hopelijk ook plezier aan. En gezonde mensen = een gezonde organisatie. Kies er daarom voor om een organisatie te bouwen die juist allerlei menselijke eigenschappen heeft. Precies wat wij al dertig jaar bij e-office doen. Met succes!”

Traditionele organisaties versus mensgerichte organisaties

Mensen zijn binnen de organisatie…

Van mens naar resource naar weer menszijn

“Als organisatie is het dus belangrijk om een werkomgeving te creëren waar iedereen zijn of haar eigen kwaliteiten durft in te zetten. Laat de traditionele hiërarchie los en kies voor intelligentie aan de randen van jouw organisatie.” Roland vertelt verder: “Vóór de industriële revolutie werkten we op het land of in een atelier aan huis en vertrouwden we op onze eigen expertise. Toen werden mensen de fabrieken ingetrokken en werden ze een resource. Maar we kunnen weer terug naar vóór die tijd! Terug naar (deels) thuiswerken bijvoorbeeld. En weer mensen zijn. Dat hebben de afgelopen jaren -vooral tijdens de pandemie- namelijk wel bewezen.”

Mensgericht organiseren, hoe dan?

“Door de pandemie krijgen we de kans om ons als organisatie te veranderen op een presenteerblaadje aangereikt. Covid-19 zorgde voor een versnelling van onze digitalisering en hybride werken dwingt ons om onze medewerkers centraal te zetten. Het grote voordeel is dat dit een cultuurverandering is die we allemaal tegelijkertijd doormaken. Pak dus jouw momentum! We zijn de afgelopen twee jaar al gedwongen om anders te werken en nu is het belangrijk dat het management* en daarmee de hele organisatie zich daar ook op aanpast.”

* Daar schreven we eerder al een blog over -> Hybride werken: dat doen we zonder traditionele managers!

Het is nú tijd om jezelf aan te passen

Het is daarom belangrijk om jouw organisatie nú aan te passen. Zet mensen in hun kracht, anders is de kans groot dat je binnenkort geen aansluiting meer op de maatschappij hebt. Dat je waardevolle medewerkers verliest en niet aantrekt en je daardoor niet meer jouw organisatie kunt runnen. En traditionele organisatievormen doorbreken en mensen weer in hun kracht zetten? Daar helpt e-office organisaties graag bij.

Vijf essentiële principes voor een mensgerichte organisatie

Waar gaan wij het dan de komende tijd over hebben?

  1. Veiligheid
  2. Discipline
  3. Helpen & samenwerken
  4. Moderne technologie
  5. Diversiteit
  6. En een bonus! (dus houd onze website en social media kanalen goed in de gaten ;))

Employee Experience

Wil jij nu al meer over dit onderwerp weten? Hoe je van jouw organisatie een mensgerichte organisatie maakt? Neem dan hier contact met ons op én houd onze website in de gaten, want de komende tijd publiceren wij de volledige blogserie over employee experience, wat daar de voordelen van zijn én hoe je het toepast op jouw organisatie.

PS: wil je niets missen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Meer weten over hybride werken, net-zero impact en wellbeïng?
Dit item delen: