Put people first

Employee experience | Moderne technologieën: bezint eer gij begint!

Moderne technologieën ontwikkelen zich continu en dat is fijn. Of het nu om een Microsoft Viva-tool, HCL Notes, IBM Watson Assistant, Asana, Google Jamboard, Trello of bijvoorbeeld Wunderlist gaat, deze oplossingen hebben allemaal als doel om ons efficiënter en vooral ook plezieriger te laten werken. Het is daarbij wel de kunst om ze op een juiste manier -samen- te gebruiken. Want wees eens eerlijk… Welke tools gebruik jij dagelijks en dan vooral waarom? Én welke tools blijven juist onbenut?

Mensgerichte organisatievormen

In deze vijfde blog uit onze employee experience serie delen wij onze kennis en ervaring. Er zijn vijf essentiële principes voor een mensgerichte organisatie. En principe vier is moderne technologie. Wat dat met employee experience te maken heeft? Dát vertellen we in deze blog.

Dit heb je nodig…!

ICT-oplossingen zijn vaak ‘gewoon maar’ aangekocht. Maar met welk doel? Omdat de organisatie erom vraagt, de markt het ook gebruikt of omdat de verkoper een heel goed verhaal had? Vervolgens wordt de nieuwe tool uitgerold, zonder te weten of dit wel echt de beste oplossing voor de medewerkers is. Zonde, want je wil toch een oplossing die mensen helpt en faciliteert hun werk zo goed mogelijk te doen? Daarom is het belangrijk om niet vanuit een tool, maar vanuit de mens te denken. Wat kan deze tool betekenen voor een medewerker? Moderne technologieën zijn fantastisch, maar moeten wél iets bijdragen aan de employee experience. Mensen in hun kracht zetten. En ze niet met allemaal vraagtekens achterlaten, omdat ze de oplossing niet snappen of niet eens weten dat deze er is. Denk daar voor aanschaf goed over na. Want als de tool niet optimaal gebruikt of benut wordt, blijf je bezig. En niemand zit te wachten op nog een mislukt ICT-project. Zeker niet als je middenin een verandertraject zit.

Mensen faciliteren met moderne technologie

Moderne technologie is dus onmisbaar voor een people centric organisatie. Mensen worden beter en productiever door ze te versterken met technologie. Net als een hamer en zaag voor een timmerman, is digitale technologie van belang voor íedere kenniswerker. Maar: bedenk eerst welke technologie je verder helpt. En als je gebruikmaakt van geselecteerde technologie, zorg dan dat je op data op een goede manier benut. Daar kan artificial intelligence (AI) je bij helpen. Want je hebt waarschijnlijk een arsenaal aan tooling en dat betekent ook veel gegevens.

Waarom is data ook alweer belangrijk?

Mensen en systemen geven ons data. En op basis van al deze gegevens, mét behulp van AI, kunnen we vervolgens betere beslissingen nemen. Het belang van data en de stuurinformatie die je dit geeft is immers groter dan ooit. AI geeft je inzicht, voorspelt, verbetert besluitvorming en middels dashboards verzamel je gemakkelijk precies die gegevens die je nodig hebt om jouw werk goed te doen. Heel waardevol dus! Wanneer je wil dat mensen juiste keuzes maken, moet je mensen dus faciliteren met moderne technologie.

Kanttekening: ze moeten wél weten hoe ze met deze moderne technologieën om moeten gaan. Anders is de efficiëntie volledig weg.

Het is geen toekomstmuziek, het kán al!

Artificial intelligence helpt ons dus bij het maken van beslissingen. Maar dat is niet de enige kracht van AI. Want met behulp van AI kunnen we bijvoorbeeld ook collega’s vinden. En communiceren. Basisvoorwaarden om goed samen te werken. Om samen te delen en samen te creëren. Stel je eens voor dat er een systeem is wat zegt ‘hey jij, dit past bij jou’, in plaats van dat een manager bedenkt welke oplossing, tool of collega het beste bij jouw vraagstuk past? Dat kan gewoon!

Heb je nog vragen? Top!

Om dat te bereiken, wil je dus data bereikbaar en begrijpelijk maken. Daarvoor moet je eerst weten wélke info je daarvoor nodig hebt. En dáár helpen wij onze klanten bij. Want er is een hoop data, maar welke is relevant voor jou? Zo wil een HR-medewerker bijvoorbeeld inzicht in de het welzijn van mensen, in de uren die mensen maken, om te beoordelen of er extra krachten nodig zijn, te achterhalen waarom die ene collega zo druk is of te signaleren dat iemand stilletjes kopje onder gaat. Extra belangrijk, nu we hybride werken!

Dit roept misschien veel vragen op en dat is goed! Noteer deze. Wat zijn jouw vragen? En die van de organisatie? Want om goed met moderne technologieën te werken, moet je wél weten wat je graag wil zien. Welke oplossing of informatie. Vóórdat je naar data gaat staren, wil je namelijk weten welke vragen je beantwoord wil hebben.

Bedenk voor welk doel je data en tooling gebruikt en vooral ook wát je eruit wil halen. Bezint eer gij begint.

Wil jij jouw vragenlijst met ons delen? Wees welkom, want onze specialisten denken graag me je mee. Om te kijken welke technologieën het beste bij jouw mensen en organisatie passen om tot een mooie employee experience te komen.

5 essentiële principes voor een mensgerichte organisatie
Dit item delen: