Put people first

Employee Experience: de highlights van Microsoft Ignite

Employee Experience (EX) groeit enorm in populariteit. De beleving van medewerkers binnen organisaties wordt steeds belangrijker. En bedrijven kiezen steeds vaker voor een people centric aanpak. Niet gek dus dat tijdens Microsoft Ignite – het wereldwijde partnerevent van Microsoft dat plaatsvond van 2 tot en met 4 november 2021 – Employee Experience hoog op de agenda stond.

Natuurlijk was e-office erbij, want we put people first! In deze blog nemen we je mee in de highlights op het gebied van Employee Experience, die onze consultants speciaal voor jou uit het driedaagse evenement visten.

Microsoft Viva

Eerst wat achtergrondinformatie. Microsoft presenteerde afgelopen jaar Viva: een geïntegreerd employee experience platform dat ervoor zorgt dat medewerkers maximaal gefaciliteerd zijn om altijd en overal prettig te kunnen (samen)werken. Maar ook om kennis te vinden, zichzelf te ontwikkelen en verbonden te blijven met collega’s en de organisatie. Of om vanuit bewustwording een goede balans tussen werk en privé te vinden. Kortom: met Viva zet Microsoft ook mensen op de eerste plek. En dat doen wij ook al 30 jaar!

Het platform wordt continue doorontwikkeld en tijdens Microsoft Ignite zijn de ontwikkelingen bekend gemaakt die voor dit jaar op stapel staan. De highlights delen we graag met je.

Engage employees – ontwikkeling & groei

In een dynamische organisatie werken veerkrachtige mensen die zich continu ontwikkelen. Dat klinkt op papier geweldig, maar blijkt in de realiteit vaak moeilijk uitvoerbaar. Om leren en kennisdeling meer te integreren in de werkweek en onderdeel te maken van de werkdag is Microsoft Viva Learning ontwikkeld. Viva Learning biedt persoonlijke content op het gebied van leren en interesses. En kan naast publieke bronnen als LinkedIn Learning, Skillsoft en Coursera ook gebruik maken van interne (kennis)bronnen zoals bijvoorbeeld de SharePoint bibliotheek. Op organisatieniveau wordt het zelfs mogelijk om de ontwikkeling van het kennisniveau van een discipline organisatiebreed te monitoren. Wat daar dit jaar aan wordt toegevoegd, is een AI-functionaliteit die aanbevelingen doet op basis van voorkeuren.

Ook Microsoft Viva Topics draagt bij aan het ondersteunen van medewerkers in hun ontwikkeling. Met Viva Topics worden inhoud en expertise uit de hele organisatie automatisch georganiseerd, gedreven door AI. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijker informatie vinden over bepaalde projecten en onderwerpen, vragen stellen aan betrokken collega’s, en die kennis direct in de praktijk brengen.

Waar het topics dashboard al een mooi overzicht gaf van openstaande en aangemaakte topics, de zichtbaarheid van topics gemakkelijk aangepast kon worden, en het Topic Center al beschikbaar was in de Teams app, worden de mogelijkheden van Viva Topics nog verder uitgebouwd. Vanaf volgend jaar is het dankzij Graph content connectoren ook mogelijk om externe bronnen toe te voegen aan de Topics, tonen de topic cards niet alleen in de Teams conversaties maar ook in Teams chats én kunnen topic hoogtepunten nu ook voorvertoond worden in Outlook en Yammer. En dit is nog maar een greep uit de aankomende mogelijkheden. Het wordt allemaal nog veel mooier en makkelijker!

Energize teams – productiviteit en welzijn

Met Microsoft Viva Insights was het al mogelijk om op individueel, team- en managementniveau inzicht te krijgen in samenwerkpatronen. Heel fijn als jij als individu behoefte hebt aan meer grip op je werkdag of wanneer je als manager of leider op organisatieniveau wilt weten hoe het gaat met de werkbelasting van de medewerkers of de mate waarin teams in staat zijn om tot geïnformeerde besluiten te komen.
Daar komt nu een geweldige functionaliteit bij die effectief vergaderen faciliteert. En dat naast de functionaliteit die focustijd beter inregelt en met behulp van nudging het vertraagd verzenden van mailberichten buiten werktijd stimuleert.

Elevate organisations – communicatie & cultuur

Microsoft Viva Connections slaat de brug tussen het intranet en Microsoft Teams en biedt een geïntegreerde gepersonaliseerde werkomgeving in een intuïtieve gebruikersinterface, die gemakkelijk toegankelijk is vanaf verschillende soorten apparaten. Zo hoeven gebruikers niet naar een aparte plaats toe te gaan om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws in je organisatie, maar kunnen zij via Teams alles volgen. Zowel op desktop, als tablet, als op mobiel.

Deze Viva pijler wordt in het aankomende jaar steeds verder uitgebouwd. En zal binnenkort ook de mogelijkheid bieden voor dynamische taalondersteuning én extra Microsoft 365 inhoudsbronnen voor in het nieuwsoverzicht.

Wil je meer weten over onze visie en aanpak van Employee Experience? Je leest er hier alles over.

Meer weten over hybride werken, net-zero impact en wellbeïng?
Dit item delen: