Put people first

Weg met werkdruk! Met Microsoft Viva en de Windows 365 Cloud PC werk je slimmer

Wat is het verschil tussen werkdruk en het druk zijn met werk? Waar werkdruk negatief klinkt, kunnen mensen druk zijn op het werk juist als positief ervaren. Mensen weten dat ze ertoe doen en waarde toevoegen aan de organisatie. Maar dit is een delicate balans. Ligt de overgang van druk op het werk naar te veel werkdruk op de loer? Omdat het lastig is om geschikte collega’s te vinden bijvoorbeeld en het werk wél gedaan moet worden? Lees dan snel verder.

Dit is namelijk één van de dillema’s waar veel organisaties mee kampen. En daarom is dit hét moment om te kijken naar waar en hoe je het verschil kunt maken. In deze blog vertelt Jasper Snijder, CEO van e-office, meer over hoe je jouw mensen kunt ondersteunen met behulp van IT. Hoe je ze met tools als Microsoft Viva en de Windows 365 Cloud PC op de eerste plaats zet, waardoor je die -onnodige- werkdruk voor bent.

Grip op werkdruk
“In mijn ogen is de (digitale) werkplek altijd een strategisch onderwerp voor organisaties. Want door proactief bezig te zijn met het voorkomen van werkdruk, kun je veel problemen voorkomen.” Jasper vertelt verder: “Waar je een paar jaar geleden nog een afdeling opliep, je mensen aan het werk zag en je gemakkelijk de sfeer kon proeven, is dat vandaag de dag met het hybride werken wel anders. Gechargeerd gezegd werkt iedereen tegenwoordig overal. Hoe hou je dan grip op de ervaring die medewerkers hebben tijdens hun werk? Ofwel: employee experience? Hoe weet je dat jouw mensen lekker in hun vel zitten, niet omkomen in het werk en van een juiste werk-privé-balans genieten? Dáár komt slimme technologie om de hoek kijken.”

“Een digitale werkplek is geen noodzakelijk kwaad, maar een instrument om ons werkend leven een stuk aangenamer en productiever te maken.”

Druk op het werk versus personeelstekort
Voordat we iets meer over deze slimme technologie vertellen, nog even dit: “Bijna iedere organisatie -ongeacht in welke branche je jezelf ook begeeft- kampt met een personeelstekort. En minder personeel maar hetzelfde werk, resulteert algauw in extra voor de huidige medewerkers werkdruk. Maar… is het dilemma dan dat je geen goede mensen kunt vinden óf draai je het om en kijk je hoe je jouw mensen productiever maakt en kunt ondersteunen met de inzet van technologie. Had jij daar al aan gedacht?!”, legt Jasper ons voor.

En dan nu over die slimme technologie
We schreven er al eerder over en onze collega’s hebben hier ook al verschillende events over georganiseerd: Microsoft Viva en de Windows 365 Cloud PC. Deze twee oplossingen -die elkaar perfect aanvullen!- beschikken over allerlei features die mensen op de eerste plaats zetten en helpen hun werk efficiënter te doen, waardoor je de werkdruk verlaagt. “Je faciliteert als het ware de ultieme werknemerservaring. Om van het ‘druk zijn op het werk’ weer een fijne beleving te maken. Artificial Intelligence, een belangrijk onderdeel van Microsoft Viva, zorgt er bijvoorbeeld voor dat jouw online werkplek met je meedenkt. En dit komt de employee experience alleen maar ten goede. Want door alle beschikbare data zie je direct hoe het gaat binnen de organisatie.”

“Deze intelligentie werkt in jouw voordeel voor heel veel zaken waar je normaal gesproken zelf aan moet denken, die je extra tijd kosten, uit je concentratie halen en ervoor zorgen dat jij je werk niet efficiënt kunt uitvoeren.”

Jasper noemt een aantal voorbeelden: “Heb je een afspraak, maar de meegestuurde bijlage nog niet gelezen? Dan ontvang je de suggestie of Viva hier een halfuurtje voor in kan plannen, zodat jij voorbereid aan tafel gaat. Maar het koppelt bijvoorbeeld ook informatie die binnen de organisatie gedeeld wordt aan elkaar. Zodat je niet op zoek hoeft naar die ene collega die de klant ook een keer heeft gesproken, maar alle relevantie informatie op een presenteerblaadje aangereikt krijgt en dát scheelt weer tijd!”

Personeelstekort door bore-out
Nog een reden van het personeelstekort is dat mensen zelf de organisatie verlaten. Omdat ze bijvoorbeeld te weinig ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen en last krijgen van een bore-out. Ook dit kan anders. “Met behulp van de moderne werkplek integreer je gemakkelijker leercontent. Denk aan een eigen omgeving binnen Microsoft Teams. Daarmee kunnen mensen gemakkelijker leren en is het ook eenvoudiger om zelf content aan te bieden. Met behulp van data kun je de vaardigheden en ontwikkeling van mensen volgen. En bijsturen, motiveren of inspireren waar nodig”, legt Jasper uit.

PS: niet allemaal naar IT kijken!
Tof, dit willen wij ook. IT, kunnen jullie dit even aanzetten? Jasper: “Ik snap dat je aan IT denkt wanneer we het over slimme technologieën zoals Microsoft Viva en de Windows 365 Cloud PC hebben, maar betrek hier álle disciplines binnen de organisatie bij. Want het raakt ook sales, HR, interne communicatie, de directie en eigenlijk iedereen binnen de organisatie. Een integraal onderwerp waarover iedereen mag meedenken dus. Maak er daarom een bedrijfsoverkoepelend project van en laat het niet alleen een uitdaging voor IT zijn.”

En als we het dan toch over IT hebben: ook zij hebben het vaak druk genoeg! Dus hier valt winst te behalen. Want als je vanuit de Cloud PC werkt, heeft IT minder tijd nodig om alle werkplekken draaiende te houden. Zeker wanneer je de managed services van e-office afneemt. Daarmee ontlasten wij IT, waardoor zij meer tijd over hebben om zich te focussen op de digitale ambitie van de organisatie.

Reken maar uit je winst
Naast dat Microsoft Viva en de Windows 365 Cloud PC organisaties dus helpen met het wegnemen van de werkdruk, zijn er natuurlijk nóg meer voordelen te benoemen wanneer je gebruikmaakt van deze tools:
o Toegankelijk. Gebruikers kunnen hun Windows 365 Cloud PC bereiken vanaf elk apparaat met een internetverbinding.
o Flexibel en schaalbaar. Organisaties kunnen makkelijk aanpassingen doen als hun behoefte verandert, zonder extra hardware aan te schaffen.
o Efficiënt. Je bent geen tijd meer kwijt aan het installeren of bijwerken van programma’s op lokale werkplekken. En alle werkplekken worden centraal beheerd én beveiligd.
o Veilig. Bedrijfsdata staat met het gebruik van de Windows 365 Cloud PC niet langer op een lokale werkplek opgeslagen, wat de beveiliging ten goede komt.
o Makkelijk te managen. Zéker met de managed service die e-office aanbiedt. Want we nemen je alles uit handen en zorgen samen met jou voor een stabiele, perfect functionerende en vooral vriendelijke ervaring voor alle gebruikers!

Wat is de volgende stap?
Denk integraal. Kijk naar welke activiteiten je als organisatie hebt en welke je kunt vergemakkelijken binnen de moderne werkplek. Hoe dit jouw organisatie helpt. “Wist je dat je waarschijnlijk al toegang hebt tot veel handige tools en apps, maar deze gewoonweg nog niet optimaal gebruikt? De kracht zit hem daarom ook vooral in het begeleiden van mensen in deze nieuwe manier van werken”, aldus Jasper. “Onze digitale werkplek is maakbaar, dus zie het als een strategisch onderwerp waar je als organisatie het optimale uit kan halen, zodat je het nooit meer hoeft te hebben over werkdruk.”

Wil jij hier meer over weten? Sparren over werkdruk of het druk zijn op het werk? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? We denken graag met je mee. Klik hier voor een vrijblijvende afspraak met één van onze consultants.

5 essentiële principes voor een mensgerichte organisatie
Dit item delen: