Put people first

Waarom diversiteit zó belangrijk voor jouw organisatie is

Collega Ernst Steffen geeft drie praktische tips

Diversiteit is een belangrijk onderwerp. Hier schreven we al eerder een blog over. We vroegen je open te staan voor nieuwe mensen, organisatievormen én diversiteit. Want als mensgerichte organisatie profiteer je daar direct van. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit verschillende perspectieven een probleem benaderen of een oplossing bedenken. Hoe meer verschillende mensen, hoe meer kennis, creativiteit én inspiratie. Maar hoe doe je dat dan als organisatie? Onze collega Ernst Steffen, Principal Consultant, geeft in deze blog drie tips.

Diversiteit gaat níet alleen over gender

Het is een breed begrip. Diversiteit gaat niet alleen over het zijn van een man of vrouw. Maar bijvoorbeeld ook over afkomst, geaardheid en gender. Lgbtqia+*. “Diversiteit heeft eigenlijk te maken met alles wat binnen de maatschappij gebeurt. En de maatschappij vertaalt zich weer naar een organisatie. Dus daar ‘moet’ je dan iets mee. We zien daarom bij steeds meer organisaties een Diversity and Inclusion Officer in dienst. Zo zorg je er als organisatie voor dat het een levend onderwerp blijft. Walk it like you talk it”, legt Ernst uit. “Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je als management -maar ook als organisatie zelf- hier niet alleen maar tijdens de Pride Month aandacht aan schenkt, maar natuurlijk het hele jaar door.”

*Lgbtqia+
Lesbian – Gay – Bisexual – Trans – Queer – Intersex – Asexual – + (de plus staat voor alle andere geslachten, seksuele oriëntaties en genderidentiteiten dan degenen die hierboven vermeld staan).

Tip 1: Commitment van leiderschap

“Diversiteit en inclusie groeit van binnenuit., vertelt Ernst. “Wees als management daarom transparant over wat je doet en wat voor effect het heeft. Sta open voor gewoontes en meningen van anderen. En spreek met elkaar af dat diversiteit en inclusie prioriteit heeft. Waarom? Omdat verandering van spijs doet eten. Natuurlijk heb je kennis, ervaring en competenties nodig, maar kijk ook naar de balans en het evenwicht in teams. Dáár ligt een kans voor onze leiders: zorgen dat deze balans op orde is.”

Tip 2: Creëer safe spaces op kantoor

Heeft jouw organisatie een gebedsruimte, kolfkamer of bijvoorbeeld een rustruimte? Dat klinkt misschien heel praktisch, maar een safe space is cruciaal voor diversiteit. Maar zeker ook veiligheid. Je moet jezelf namelijk altíjd veilig voelen om te zijn en uiten wie je bent. Ernst: “Heb je een collega die Moslim is, dan is het belangrijk dat je dat onderstreept en zorgt voor een gebedsruimte. Deze combineer je bijvoorbeeld gemakkelijk met een stilteruimte. En betrek hier je medewerkers bij. Vraag waar zij behoefte aan hebben en ga het gesprek aan. Laat de teamleider niet de kolfruimte inrichten, maar vraag het eens aan de vrouwen binnen jouw organisatie zelf.”

Tip 3: Organiseer Culture Days!

Een feestje is altijd leuk. Toch? Organiseer daarom regelmatig Culture Days op kantoor. “Dit hoef je natuurlijk niet altijd zelf te doen. Geef de medewerkers binnen jouw organisatie het initiatief.” Ernst gaat enthousiast verder: “Weet bijvoorbeeld wanneer het Suikerfeest is of Chinees Nieuwjaar georganiseerd wordt. Of laat medewerkers vakantiedagen kiezen aan de hand van afkomst of geloof. Sluit je daar niet voor af, maar omarm het. Tot slot, heb oog voor de interne cultuur binnen jouw organisatie, maar kijk vooral ook naar buiten. Want ook daar ben je als organisatie onderdeel van.”

Diversiteit binnen de Digital Workspace

“Ik heb het nu over praktische en organisatorische tips gehad, maar het kan zeker ook digitaal. De Digital Workspace is bijvoorbeeld perfect geschikt om diversiteit een plek te geven. Je kunt een etalage maken voor inclusie en een kalender delen met alle culturele activiteiten. Denk aan een publieke pagina, maar bijvoorbeeld ook aan een afgeschermde ruimte waar gelijkgestemden kunnen afstemmen of zichzelf kunnen uiten. Let er wel op dat dit een safe space is. Collega’s moeten zich veilig voelen om zichzelf te uiten.”

Doe het anders!

Verandering van spijs doet dus eten. Diversiteit geeft de organisatie kleur. Een open mind. Je leert nieuwe dingen van elkaar en de adviezen worden er rijker van. “Die van ons wel in ieder geval. De sfeer bij e-office is ook altijd goed! En diversiteit zorgt er in mijn geval voor dat ik altijd met plezier aan het werk ga”, vertelt Ernst met een grote glimlach.

Wil jij meepraten over diversiteit? Of ben je benieuwd hoe wij dat toepassen binnen een mensgerichte organisatie? We vertellen het je graag!

5 essentiële principes voor een mensgerichte organisatie
Dit item delen: