Put people first

Secretaressedag: eerlijk?

Het voelt alsof ik met de kalkoen een gesprek begin over de kerst. Wat ga jij doen met de kerst? Heel ongemakkelijk allemaal. En eigenlijk heb ik hetzelfde met secretaressedag. Het ligt natuurlijk allemaal heel erg gevoelig, maar als je eerlijk bent is het hebben van een secretaresse iets uit een andere tijd.

Het was iets voor directeuren, die het te druk hadden om zelf de telefoon op te nemen, afspraken te maken, de bedankbriefjes te maken, ervoor te zorgen dat de juiste documenten op tijd worden getekend, noem maar op. Toen heel zinvol, nu echt niet meer. Of toch?

We leven in een tijd waarin we onszelf en onze organisatie regelmatig even tegen het licht moeten houden. Past wat ik doe nog wel bij deze tijd? Past mijn organisatie nog wel in deze wereld óf moeten we zaken anders beoordelen en opnieuw inregelen. Best essentiële vragen, die soms moeilijk te beantwoorden zijn omdat het altijd al zo was. Waarom veranderen?

Al snel moet je dan toch denken aan merken die zijn verdwenen, zoals Nokia (de finse versie), Polaroid, Blockbusters, V&D, etc.. Eigenlijk omdat ze de moderne wereld niet serieus genoeg hebben genomen. Ze hebben zichzelf niet tegen het licht gehouden en de vraag gesteld; zijn we nog relevant?

En dat is precies wat iedereen die voor een organisatie werkt zich moet afvragen. Ben ik nog wel relevant op de manier waarop ik nu in de wedstrijd sta? Dus ook iedere HR-medewerker, manager, kenniswerker én secretaresse.

Door de digitalisering worden organisaties wat meer transactioneel. We gaan de warmte een beetje verliezen, de cohesie. Zeker als we steeds meer hybride gaan werken. Tegelijkertijd zie je meer en meer aandacht voor het welzijn van mensen. Maar vaak worden hier ook weer digitale hulpmiddelen aangereikt, en dat is niet genoeg.

Ik kan mij voorstellen dat de rol van de tradionele secretaresse gaat verschuiven naar een cultuurdrager. Het worden de mensen waardoor je graag naar kantoor komt, die je welkom heten, de weg weten, je kunnen helpen. De secretaresse van de toekomst is de verpersoonlijking van het bedrijf en de cultuur. In levenden lijve, in vlees en bloed. De secretaresse van de toekomst geeft je het gevoel van thuiskomen, van aandacht en zorg. Voor iedereen.

Felicitatie aan alle secretaresses in Nederland! Wij wensen jullie een prachtige en voor ons allemaal belangrijke toekomst!


Roland Hameeteman
Founder e-office

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: