Put people first

De toegevoegde waarde van Workplace Analytics voor mijn medewerkers

Het aandeel Nederlanders dat verwacht ook ná de coronacrisis thuis te blijven werken, is de afgelopen maanden bijna verdubbeld. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) meldt dan ook dat zowel werknemers als werkgevers positiever zijn over thuiswerken. Waarom? Medewerkers hebben een betere balans tussen werk en privé, en werkgevers zien geen significante afname in productiviteit, maar wél een flinke afname in de kosten. Om ervoor te zorgen dat deze thuiswerkrevolutie voor medewerkers zo prettig en efficiënt mogelijk verloopt, is het belangrijk om ook op afstand de samenwerking binnen jouw teams te blijven optimaliseren. Een tool die organisaties in de toekomst hierbij kan helpen, is Workplace Analytics.

Thuiswerkrevolutie & Workplace Analytics

We gaan inmiddels ‘de tweede helft’ in van wat toch wel een thuiswerkrevolutie is gebleken. Een mooi moment om goed onder de loep te nemen hoe we ervoor staan. Workplace Analytics kan jouw organisatie hiermee helpen. Deze tool is op dit moment volop in ontwikkeling bij Microsoft en e-office is een van de eerste partners die hiermee gaat werken. Workplace Analytics gebruikt data uit het dagelijks werk in Microsoft 365 om een dynamisch beeld te geven van het samenwerkingspatroon van de medewerkers. Je ontvangt belangrijke informatie over de productiviteit, effectiviteit, werk/privé-balans en de belasting van je team. Zo krijg je inzicht in bedrijfspatronen en gewoontes waarop bijgestuurd kan worden. En het advies dat uit deze data volgt, opent de deur naar een bedrijfstransformatie waarmee je:

 • Individuen beter laat presteren
 • Teams beter laat samenwerken
 • Mensen en teams nóg meer in hun kracht zet
 • Zelfs op afstand bijstuurt hoe jouw team functioneert
 • Jouw organisatie naar een hoger niveau tilt
 • Als organisatie een sterkere positie in de markt verwerft

Het uitvoeren van deze analyse levert dus inzichten op over het gebruik van Microsoft 365 binnen jouw organisatie. En deze inzichten worden vergaard door zichtbaar gemaakte patronen in de samenwerkingstools die Microsoft 365 aanbiedt (vergaderingen, e-mails en instant messages).

De kracht van kennis

De data kan ook gecombineerd worden met de bedrijfs-HR-data, waardoor je bedrijfsspecifieke KPI’s gemakkelijk meeneemt in de analyse. Op deze manier kun je antwoord geven op bedrijfskritische vragen als:

 • Hoe evolueren onze werkpatronen zich?
 • Wat is de impact van werk/privé-balans?
 • Worden onze externe relaties onderhouden?
 • Zijn onze medewerkers betrokken en verbonden?
 • Hoe kan de effectiviteit van op afstand werken verbeterd worden?

Door het blootleggen van deze criteria binnen de organisatie is de eerste stap naar prettig en efficiënt samenwerken gezet. Workplace Analytics houdt jouw organisatie een spiegel voor. En dat kan best confronterend zijn, maar zelfkennis is tenslotte de eerste stap op weg naar verbetering!

Put people first

Door de organisatie de spiegel voor te houden, wordt de huidige stand van zaken blootgelegd en kan – indien nodig – op de bedrijfskoers bijgestuurd worden. Pas die vergadercultuur aan, werp een blik op de werkweek van de medewerkers, help ze om pauzes en ademruimte in te lassen. Thuiswerken is soms lastig, maar met behulp van Workplace Analytics kunnen we in kaart krijgen wie we kunnen helpen om prettig en efficiënt te werken. Ook vanaf thuis. Put people first, dat is de sleutel tot succes.

Meer weten?

Onze WPA-badge gecertificeerde collega’s – Jamal Gomez, Ichelle van Kleeff en Kelly van der Laan -helpen je graag verder.

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: