Put people first

Hybride werken: maak van jouw kantoor een clubhuis!

Zodra het weer veilig kan, gaan we weer terug naar kantoor. Hoe vaak? Wij vroegen aan onze volgers op LinkedIn welke frequentie het beste bij ze past en uit de poll blijkt dat de meeste van jullie de voorkeur geven aan hybride werken. 61% gaf aan 2 á 3 dagen naar kantoor te willen. Maar wanneer we met zijn allen hybride werken, krijgen we dan wel genoeg vitamine S binnen? Mensen zijn immers sociale wezens en interactie met anderen draagt bij aan onze emotionele en fysieke gezondheid.

Dit is de tweede blog uit de reeks ‘weer terug naar kantoor post-corona’ en we zoomen verder in op het sociale aspect. Want sociale contacten zijn een bepalende factor voor het welzijn van jouw mensen én organisatie.

Nieuwe functie van het kantoor

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: laten we van het kantoor een clubhuis maken! Al moeten we er dan voor waken dat het geen gezelligheidsvereniging wordt, je bent namelijk wel professioneel bezig. Het gaat om de balans tussen vol erin gaan en dat je ook weet wanneer je uit mag staan. Op kantoor wil je genieten van elkaars professionaliteit. Van elkaar leren, geïnspireerd raken en energie doorgeven. Het gaat om verhalen vertellen en inzichten geven. Dan is er thuis de ruimte om (ook) focus te houden en het werk te doen waarbij je niet direct collega’s nodig hebt.

Mensen opladen

De nieuwe functie van het kantoor is daarom dat het een plek is om jezelf volledig op te laden door sociale interactie. Tegelijkertijd laden de elektrische auto’s ook op, maar daar komen we later in deze blogreeks op terug. Het is belangrijk dat collega’s trots zijn op elkaar. Natuurlijk, dit kan ook via een scherm, maar in het ‘echt’ werkt dat toch vele malen beter. Pas dan pik je de energie van die ene collega op en raak je geïnspireerd door een gesprek aan de koffietafel.

De juiste frequentie verschilt per persoon, wees daar dan ook flexibel in. En waak er wel voor dat introverte mensen óók gezien worden. Daag ze indien nodig uit. Daar ligt een coachende rol voor de nieuwe manager. Jouw mensen meenemen en zorgen voor de benodigde vitamine S.

Vitamine S voor groei

Luister daarom naar jouw mensen, creëer ruimte voor ontwikkeling, wees flexibel en investeer in vitamine S. Want zo faciliteer je een organisatie waar men hard kan werken, al dan niet thuis of op kantoor. Nee: het clubhuis. Het is de plek waar je elkaar inspireert en energie geeft. En dat is groei.

Wil je hier meer over weten? Met ons meepraten over dit onderwerp, jouw visie delen of heb je gewoon een vraag. We komen graag in gesprek!

Hoe pas jij hybride werken toe in jouw organisatie?
Dit item delen: