Hoe AI bijdraagt aan de Employee Experience
Blogserie: de toekomst van (samen)werken
Deel 3: vergeet de employee experience niet
In deze driedelige blogserie over de toekomst van (samen)werken stippen we verschillende thema’s aan. We begonnen met de nieuwe-nieuwe manier van werken en dit ging naadloos over in het omarmen van AI. In deze derde blog gaan we samen met Roland Hameeteman, founder e-office, en Michel Jonker, Cognitief Software Architect, verder met het thema AI. En zoomen we dieper in op de Employee Experience.
Kennis en effort niet meer verloren
Door AI gaan we anders werken. Als mensen, maar ook als organisaties. “We krijgen te maken met een extra getraind brein die mensen helpt. Hiervoor moet je als organisatie wél meebewegen. En dat kan een uitdaging zijn, maar biedt ook kansen!”, vertelt Roland enthousiast. “Hoe vaak hoor je wel niet dat er een onderzoek of rapport verdwijnt in een la bijvoorbeeld. Daar zit vaak heel veel tijd en energie in. Maar we vergeten het gewoonweg, omdat het uit ons zicht is… En dáár komt een groot voordeel van AI om de hoek kijken. Want is dit onderzoek digitaal gearchiveerd, dan kan AI hier nog iets mee en raak je dus geen kennis kwijt. Hetzelfde geldt voor de vergrijzing. Alles wat digitaal staat is beschikbaar (te maken) voor AI. Zo hebben we meteen een oplossing om wegvloeiende kennis vast te leggen. En dit komt de werknemerservaring alleen maar ten goede. Win-win.”
Employee Experience vormt altijd de basis
Roland: “Microsoft heeft Employee Experience hoog op de agenda staan. Want ze willen medewerkers zo goed mogelijk bedienen, waar ze zich ook bevinden. Daarom zorgen ze er ook voor dat hun oplossingen als een geïntegreerde, samenhangende ervaring overkomen. Denk aan een Copilot die jou écht leert kennen, waardoor de AI informatie op een manier aanbiedt zoals jij dat wilt.” Michel vult aan: “Dat AI herkent of je bijvoorbeeld visueel of meer tekstueel ingesteld bent en de aangeboden informatie hierop aanpast.”
“AI wordt, nee ís onderdeel van ons leven. Met dezelfde impact als onze mobiele telefoon of het internet: niet meer weg te denken.”
AI helpt mensen ‘getting started’
Hoe lekker én efficiënt is het wel niet als je alvast een outline voor je presentatie of offerte hebt. “AI helpt ons een heel eind op weg en heeft al zoveel gelezen dat ‘ie alvast een vertrekpunt voor je kan maken -omdat hij het onderwerp (her)kent- of suggesties doet waar of bij wie je meer informatie kunt vinden”, vertelt Michel. “En daarmee vergroot je de werknemerservaring. Je focust je op wat er écht toe doet. Die randzaken of repeterende taken neem AI wel van je over. Roland gaat verder: “AI haalt deze ballast voor ons weg, waardoor we onze werkdag op een veel slimmere manier kunnen inrichten. We tijd over hebben om te praten met mensen, stukken te schrijven en om onze creativiteit aan te wakkeren.”
AI wordt net zo één met ons als de smartphone
Deze slimme intelligentie geeft ons dus adviezen. Draagt informatie aan op basis van de randvoorwaarden die je zelf schetst. “En AI is voor iedereen. Binnenkort net zo onmisbaar als de smartphone in ons dagelijks leven. Het wordt een natuurlijk taal, net zoals we omgaan met ons toetsenbord. Je roept wat je wilt en hij maakt er wat van. En dat is heel krachtig, want je geeft door AI te omarmen binnen je organisatie mensen veel meer toegang tot de power die achter de software zit. Briljant!”, aldus Roland.
“Meetings gaan vaak over ‘hoe zit dat eigenlijk?’. Om deze vraag te beantwoorden heb je waarschijnlijk meerdere personen nodig. Maar wat als AI dit antwoord al voor jou heeft? Dan hou jij weer tijd over!”
Wat moet je als organisatie nu doen?
Het is niet alleen de technologie die verandert, maar ook de manier waarop je in control blijft. Hoe blijf je als mens en organisatie in balans, hoe ga je om met calamiteiten, vereenzaam je niet en hoe blijf je als professional overeind? Roland: “Als medewerker heb je een heleboel vragen en hier wil je als organisatie goed mee omgaan. Daarom is het belangrijk om medewerkers en bestuurders op te leiden. Want een organisatie van nu is niet meer het bedrijf van tien jaar geleden en we hebben nu alle tools voorhanden om met onze mensen en data veel slimmer om te gaan.”
Experimenteer en leer!
“Ter voorbereiding: denk alvast na. Wat zijn jouw groeiambities als mens en organisatie? En wat is daar dan voor nodig? Welke tooling gebruik je al en waar staat alle data binnen de organisatie? Ga met elkaar in gesprek over AI, maar ga vooral ook zelf experimenteren! Of heb het er met e-office over, want wij raken er niet over uitgepraat”, besluit Michel.
Dus gun jij jouw organisatie meer tijd voor waardevollere zaken? Meer tijd voor de essentie? Waardoor je de Exmployee Experience vergroot? Omarm AI. En heb je hier hulp bij nodig? Wij denken graag met je mee.