Put people first

Waarom we onze manier van (samen)werken moeten heroverwegen

Blogserie: de toekomst van (samen)werken
Deel 1: de nieuwe-nieuwe manier van werken

Hoelang blijft ‘het nieuwe werken’ nieuw? En als dit oud nieuws blijkt te zijn, waar hebben we het dán over? Want als we het over de toekomst van (samen)werken hebben, dan is het wel zo fijn als we het allemaal over hetzelfde hebben én dit zo ook mogen ervaren.

Wat is oud, wat is nieuw, wat brengt de toekomst en dan in het bijzonder AI? Over deze vraagstukken en meer praten we met Roland Hameeteman, founder e-office, en Michel Jonker, Cognitief Software Architect in deze blog.

Dit item delen:

In de jaren 2000 spraken we over het ‘nieuwe werken’ vanwege de behoefte aan meer flexibiliteit en autonomie in de werkomgeving.

We beginnen met het oude-nieuwe werken

Het oude-nieuwe werken* was er vooral op gericht dat je meer vanuit huis kon werken. Michel: “Het was de oplossing om onze werktijden van 9 tot 5 meer rekbaar te maken. Dat wanneer je als partners bijvoorbeeld allebei werkt en ook nog eens kinderen hebt, je gezamenlijk de werktijden over de dag verdeelt. Bijvoorbeeld door thuis op te starten en files te ontwijken. Bijkomend voordeel: we namen met zijn allen een stukje minder asfalt in beslag.” Roland vult aan: “Het betekende dat je niet meer vastzat aan kantoor. Je als organisatie minder vierkante meters per medewerker nodig had. Maar het was vooral gericht op een compactere manier van werken.”

*ja, dit noemen we oud, want het ‘nieuwe werken’ waar we het in de jaren 2000 over hadden is allang niet meer nieuw…!

Maar was dit dan wel zo ideaal?

“We konden ineens altijd en overal werken, maar deden nog steeds dezelfde taken”, vervolgt Roland. “Al bleek thuiswerken in de praktijk vaak lastig, want we kregen het zelf niet zo goed geregeld als op kantoor. Ja, als mensen kregen we er veel flexibiliteit voor terug, maar we raakten óók veel kwijt. En dan vooral nieuwe mensen binnen de organisatie. Want het was (is?) lastig om aansluiting bij de organisatie te vinden. Om te begrijpen hoe je samenwerkt en bij wie je voor welk vraagstuk moet zijn. En dan heb je ook nog eens de ‘tussengeneratie’, mensen die niet opgegroeid zijn met een 9-5 baan op kantoor, waar een compleet ander verantwoordelijkheidsgevoel leeft.”

De balans tussen werk en privé is scheef

“En daar had het management dan weer moeite mee. Want zij kregen steeds minder grip op hun mensen en ze wilden ze eigenlijk gewoon weer op kantoor terugzien.” Was er dan ook écht sprake van verlies van productiviteit? “Misschien. Ik kan mij voorstellen dat het lastig is om gemotiveerd te blijven als je thuis bent. En je het jezelf eigenlijk alleen maar moeilijker maakt door thuis te werken, omdat je dezelfde repetitieve taken als op kantoor uitvoert, maar hier níet alle faciliteiten voor beschikbaar hebt. Daar staat dan wél tegenover dat het gemakkelijker is om je privéleven in balans te houden, omdat je bijvoorbeeld minder reistijd hebt. Maar wil je niet dat beide in balans is?!”, stelt Roland.

Rethink the workday! En creëer als organisatie een balans tussen AI en de kracht van de mens.

Door naar het nu én de toekomst!

Daarom gaan we door naar de nieuwe-nieuwe manier van (samen)werken. Ons advies: jij dus ook. De manier van werken die niet alleen duidt op waarvandaan en met welk device je werkt, maar ook de manier waarop je werkt. “Dat je zelf jouw dag indeelt en kunt doen waar jij goed in bent. Het oplossen van complexere mensendingen, want de standaardtaken kunnen we allang aan AI overlaten”, vertelt Roland.

Michel vult aan: “Er is een toename van informatie binnen organisaties. Veel data, maar daarmee ook veel ruis. Want wat moet je lezen en wat niet? Dit uitzoeken kost tijd en daardoor heb je minder tijd over om te doen waar jíj goed in bent. Dus wanneer je deze randzaken en repeterende taken wegneemt met behulp van AI -denk aan mooie tooling zoals Microsoft Viva- dan hou je tijd over om als mens oplossingen te bedenken en creatief te zijn.”

“Met AI haal je een stressfactor weg, want niemand wil toch zijn of haar kostbare tijd verdoen met het zoeken naar informatie, het inboeken van uren of het opstellen van offertes?”

Teams, meeting, FOMO!

Een van onze grootste time consumers is meeten: we zijn met zijn allen meer dan 50% van onze tijd aan het vergaderen en communiceren. Dan blijft er nog maar een kleine 50% over voor creativiteit. Zonde! En vooral ook onnodig. Dus beste corporates, laat die FOMO los, omarm slimme tooling die jouw mensen helpt en zorg zo voor een betere werknemerservaring.

“Er is niet ineens een nieuwe AI-wet ontdekt. Wat dan wel? OpenAI heeft met ChatGPT een killerapp voor de grote taalmodellen gevonden.”

ChatGPT, Chatbots en Microsoft 365 Copilot

“Het laatste halfjaar hebben we een enorme boost gehad als het over AI gaat. Zo kan de hele wereld bijvoorbeeld gebruikmaken van ChatGPT. Maar dit is geen revolutie. AI bestaat al jaren. Zoals chatbots bij webshops en de suggesties die Microsoft 365 ons geeft. Maar… er is wél een enorme verbeterslag gemaakt. Kille antwoorden maken plaats voor menselijke taal. En Microsoft loopt hiermee voorop met Microsoft 365 Copilot”, vertelt Michel enthousiast. “We zijn er nog niet, want er zijn nog heel veel vraagstukken die beantwoord moeten worden als het gaat over het gebruik en de privacy bijvoorbeeld. Maar in de tussentijd zou ik als organisatie en mens deze nieuwe ontwikkelingen wél omarmen, want AI geeft ons de mogelijkheid om meer tijd over te houden om te doen waar wij onze focus op willen leggen. En alleen dat is al een mooie winst én een belangrijke reden waarom we onze manier van (samen)werken moeten heroverwegen! Om efficiënter, oplossingsgerichter, creatiever en vooral met meer plezier ons werk te doen.”

In deze blog deelden we een tipje van de sluier als het gaat over AI en onze manier van samenwerken. Smaakt dit naar meer? In onze volgende blog vertellen Roland en Michel je daar alles over. En wil je verder praten of sparren over dit onderwerp? Wees welkom!