Put people first
Microsoft heeft Copilot aangekondigd voor de onderwijssector. Wat weten we nu al? Onze collega en Microsoft-expert Harold van de Kamp vertelt het in deze blog.

AI neemt jouw werk niet over, maar degene die AI goed weet te gebruiken wel!

Blogserie: de toekomst van (samen)werken
Deel 2: waarom we AI omarmen

Artificial Intelligence ofwel AI, daar zijn de meningen nog steeds over verdeeld. Zijn we hier blij mee of niet? Natuurlijk mag jij je eigen mening vormen. Daarom geven we je in deze blog nog meer munitie om jouw mening over AI te vormen, zodat je hier misschien wel enthousiast mee aan de slag gaat (want dat doen wij namelijk ook!).

Roland Hameeteman, founder e-office, en Michel Jonker, Cognitief Software Architect, vertellen je over hoe AI bijdraagt aan een betere manier van (samen)werken. En dus ook aan de werknemerservaring én je zo jouw organisatie klaarstoomt voor de toekomst. Morgen dus.

Dit item delen:

“AI? Begin er gewoon mee, maar wees wel altijd kritisch!”

Help, AI!

Kijken we nu naar AI, dan lijkt het soms het Wilde Westen. Nadat ChatGPT met veel bombarie werd gelanceerd en ontvangen, schieten de AI-tools als paddenstoelen uit de grond. En nu? “Ga maar experimenteren. Ja, er zal heus een keer iets misgaan, maar daar leer je alleen maar van”, adviseert Michel. “Zelf zijn wij bij e-office al een jaar of zeven bezig met AI. Met name de AI die van ongestructureerde data patronen maakt. ChatGPT doet in wezen hetzelfde, maar dan in menselijke taal. En ook Microsoft heeft deze technologie geadopteerd en komt met Microsoft 365 Coplilot. Super interessant!”, aldus Roland.

Microsoft 365 Copilot dus

“Microsoft heeft deze tool niet voor niets deze naam gegeven: je krijgt AI als copiloot, maar moet er als bestuurder zelf ook iets mee doen. Je kunt het zien als een assistent die je een suggestie doet, waarna je zelf kiest of je hier wel of juist niet mee aan de slag gaat. Maar hier schuilt meteen een gevaar, want wij mensen zijn lui.” Helaas is het niet simpelweg jouw AI-assistent aanzetten en er dan maar vanuit gaan dat alle informatie die je voorgeschoteld wordt, ook de complete waarheid is. Roland vervolgt: “Mensen vinden het gemakkelijk om aannames te doen. Maar het gaat erom complexe vraagstukken te ontleden tot de fundamentele waarheden en van daaruit innovatieve en creatieve oplossingen te vinden. En dát kost menselijke denkkracht.”

“Ik heb geen tijd, ben druk en moe. Met deze instelling neem je misschien output van AI aan voor waar, terwijl dit niet klopt. Dus blijf alert. Maar aan de andere kant is AI ook briljant en snappen we dat je hier -net als wij- heel erg enthousiast over bent!”

Trainen en leren van Copilot

Michel: “Er zit een verschil tussen publieke AI zoals ChatGPT en AI die alleen toegankelijk is voor de organisatie.” Copilot is een voorbeeld van AI binnen je eigen Cloudomgeving. Afgebakend dus. “Een mooie ontwikkeling, want zo werk je met eigen data en niet wat generiek op het wereldwijde web beschikbaar is. Maar dit vraagt ook om nieuwe disciplines om de Copilot te trainen. Want binnen de organisatie kun je verouderde informatie en strategieën hebben. Dus wil je AI gebruiken om een offerte te schrijven bijvoorbeeld, dan moet je hem wel leren op basis van welke informatie hij dit mag doen. Trainen en leren is daarom belangrijke rol voor medewerkers en dit moet onderdeel zijn van ons dagelijks werken, feedback geven aan onze AI. Onderdeel van het adoptieproces. Leer mensen binnen de organisatie hoe ze AI gebruiken. Want AI produceert misschien wel taalcorrecte zinnen omdat hij zichzelf de Nederlandse taal heeft aangeleerd, maar dan betekent dit nog niet dat de output ook meteen de waarheid is. Blijf daarom altijd kritisch”, vertelt Roland.

“Omdat Copilot alleen binnen de data van jouw organisatie navigeert, is de kans op onwaarheden minder groot!”

Je gooit toch niet zomaar al jouw bedrijfsdata op straat?!

Je kunt natuurlijk de cultuur van de organisatie in een prompt vatten en zeggen ‘beperk je tot onze data’ en dat is precies wat Microsoft met haar AI doet. Roland: “Wist je dat je Copilot de bestaande rechten respecteert? Dat ik bijvoorbeeld toegang heb tot andere data dan Michel? Zie het als een soort enterprise infrastructuur binnen AI. Een groot pluspunt ten opzichte van publieke AI. Want dit biedt de organisatie bescherming. Nog een voordeel: werk je met je organisatie binnen een eigen AI-omgeving zoals Copliot, dan komen jouw bedrijfsgegevens niet terecht in het publieke model.”

“Gooi je een transcript in ChatGPT, dan is deze informatie ook direct publiek. Had jij hier al aan gedacht?”

Hoe AI jouw organisatie verder helpt

Microsoft Copilot biedt je zekerheid en veiligheid als het gaat om het omgaan met de bedrijfsdata. “Werk je vanuit de Microsoft 365 Cloud PC dan kun je via de zoekbalk Copilot uitrollen naar de complete organisatie. Zónder dat je nieuwe hardware hoeft aan te schaffen. Want deze mooie technologieën vragen wel om hardware met de juist chips, zoals NPU. Maar werk je vanuit de Cloud, dan draait alle software daar. Je schaalt gemakkelijk op- of af en voegt nieuwe hardware toe door deze simpelweg aan te klikken, zodat je niet jouw complete laptoppark opnieuw hoeft te regelen. Gebruik je Copilot in je lokale Windowsomgeving, dan moet je er dus zelf voor zorgen dat de hardware up-to-date is.” Roland gaat verder: “Op deze manier kun je eenvoudig steeds meer besliskracht bij jouw mensen neerleggen. Want met de hulp van AI -en goed ingeregelde rechten + adoptieproces- hoeven ze niet meer langs de chain of command en faciliteer je ze maximaal om goede keuzes te maken. En dát zorgt ervoor dat je als organisatie meer human centric wordt en klaar bent voor de toekomt van samenwerken.”

Wake-up call: AI is niet meer weg te denken

We moeten het leren. Net als AI zelf ook continu leert. Want AI is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en overal toepasbaar. “Er is overal data. Dus wat kun je hier dan van leren? Is er een patroon? Kun je bijvoorbeeld vooruitkijken op basis van wat je nu ziet? Dit is supergaaf, maar ook spannend”, vertelt Michel. “Wat we wél weten is dat AI jouw werk niet gaat overnemen, maar de persoon die AI goed weet te gebruiken misschien wel… Want wanneer AI alles creëert en hier geen mensen meer tussen zitten, maakt de ene AI bijvoorbeeld content op basis van de andere AI. En hoe kun je jezelf dan nog onderscheiden? Dus omarm AI en profiteer van de voordelen.”

Er is natuurlijk nog veel meer over de mogelijkheden en voordelen van AI te vertellen. En Microsoft 365 Copilot is nog volop in ontwikkeling. Maar voor nu: hebben we jouw mening over AI bijgesteld? Of wil je hier nog verder over praten? Dat kan.

PS: in onze derde blog binnen deze serie duiken we dieper in op het thema Employee Experience en de toekomst van (samen)werken.