Put people first

Hoe ga je als organisatie om met de klimaatopgave?

Om maar met de deur in huis te vallen: het is vijf voor twaalf voor het klimaat. Verschillende rapporten hebben dit recent duidelijk gemaakt. Een dringende oproep van de Raad van State aan het kabinet om extra klimaatmaatregelen te nemen bijvoorbeeld. Of het KNMI, dat liet weten dat de zeespiegel nog sneller stijgt dan verwacht. Ook blijkt uit een IPSOS enquête dat bijna 70% van de Nederlandse bevolking zich zorgen maakt over het klimaat. En ook tijdens de klimaattop in Glasgow werden nieuwe akkoorden over het tegengaan van ontbossing en het stoppen met buitenlandse  investeringen in de kolenindustrie gesloten.

Urgente acties door overheden, organisaties en burgers zijn dan ook nodig om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. De toekomst van organisaties en instellingen gaat voor een groot gedeelte bepaald worden door de positionering in de energietransitie. Maar iets nieuws organiseren in een oude omgeving is taai. Voor je het weet veert alles weer terug in de oude vorm. Onze samenleving en onze organisaties zijn op elkaar ingeregeld. Het resultaat is wat we nu om ons heen zien. Wanneer we echt willen veranderen, zullen zowel de samenleving als de organisaties moeten veranderen.

Organisatie = samenleving

Klinkt natuurlijk als een enorme uitdaging, maar er is hoop. De wijze waarop organisaties samenwerken en worden bestuurd vormt mede onze samenleving. Dat betekent dat wanneer wij beginnen met het meer klimaatbewust maken van organisaties, onze samenleving ook klimaatbewuster zal worden. Wanneer organisaties menselijker worden, zal onze samenleving ook menselijker worden. En menselijker betekent vaak, zorgen voor… Dus ook zorgen voor je omgeving! Maar hoe maak je deze stap?

Geef als management de richting aan. Veranderen begint nu eenmaal bij het eind. Wat is het resultaat dat we willen bereiken? Geef de organisatie vervolgens het mandaat en ruimte om de ESG-doelstellingen te realiseren. Bijvoorbeeld via het installeren van een Green Team, dat de medewerkers bij de hand neemt om per business unit, afdeling of team deze doelstellingen te realiseren. Stakeholders vragen namelijk meer en meer om de duurzaamheidsbijdrage zichtbaar te maken. Denk aan de aandeelhouders, de huisbankier, toezichthouders en medewerkers.

Net-Zero Hybride Werken

Momenteel begeleiden wij de IT-afdeling van een corporate in de Energy sector bij het duiden van de bijdrage aan de afgesproken Net-Zero doelstelling. Daarnaast zit e-office zelf ook niet stil: medewerkers werken thuis tenzij het écht niet anders kan. Het wagenpark is elektrisch en het pand is duurzaam ingericht op ontmoeten. Maar hiermee zijn we er nog niet. Daarom maken wij jou ook graag enthousiast over Net-Zero Hybride Werken. Want deze verandering doen we samen.

We publiceerden al een e-book met onze visie op hybride werken, waar Net-Zero impact en wellbeing al een grote rol in spelen. Het e-book gratis downloaden kan hier. Daarnaast komen we graag met je in gesprek. Meer informatie? Neem dan contact op met Ernst Steffen via ernst.steffen@e-office.com.

Meer weten over hybride werken, net-zero impact en wellbeïng?
Dit item delen: