Put people first

Hybride werken: online werken kent net zoveel lekken als het mondmasker!

Ineens kwam hij in ons straatbeeld: het mondmasker. Over de (on)zin van mondkapjes is al veel geschreven. De conclusie in het kort is dat een kap met een filter ons pas echt bescherming tegen het virus biedt. En laten we daar nou een mooi haakje hebben voor ons laatste blog uit de reeks ‘weer terug naar kantoor’.

Want hoe zit het met onze online veiligheid wanneer we hybride werken? Weet jij zeker dat de security van jouw organisatie up-to-date is of kent het nog te veel lekken?

Ongefilterd werken ís niet veilig

Steeds meer bedrijven denken dat als ze eenmaal naar de security van hun onderneming hebben gekeken, het wel goed geregeld is. Net als het dragen van dat leuke mondkapje met het panterprintje. Die we iedere boodschappenronde weer uit onze tas visten. Ongewassen. Ben je dan écht beschermd? Nee. En dat geldt ook voor de veiligheid van jouw organisatie. Dat is geen eenmalige handeling of filter, maar een continu proces.

Veilig hybride werken

De cloud maakt voor ons veel mogelijk. We werken hybride. Mensen kunnen altijd en overal bij én houden onderling contact. Maar om online samenwerken veilig te houden, is aandacht voor beveiliging cruciaal. Je wil de identiteiten van de personen die gebruikmaken van jouw bedrijfssystemen beveiligen. Iedereen. Of dat nu medewerkers zijn of gasten die eenmalig inbellen voor een project. Om deze beveiliging mogelijk te maken is tweestapsverificatie of Multi-Factor Authenticatie (MFA) een belangrijk onderdeel. Daarnaast dient de manier waarop de applicaties gegevens ophalen op een veilige manier te gebeuren.

Mens als belangrijkste schakel

ICT-beveiliging klinkt misschien technisch, maar de mens is hierin de belangrijkste schakel. Vergeet daarom niet om jou mensen mee te nemen in dit proces. Alleen achter de schermen aan de knoppen draaien en erop vertrouwen dat men vervolgens wel weet hoe daarmee om te gaan, dát werkt niet. Maak mensen daarom bewust van de verschillende technieken van een cybercrimineel. Zodat jouw medewerkers alert zijn op phishing, spam of ransomware. Want één ondoordachte klik op een verkeerde link kan een cyberaanval al laten slagen.

Tegendraadse beweging

We doen en delen dus alles online en daar zitten risico’s aan verbonden. Sommige van onze klanten kiezen er daarom voor om kritische bedrijfsprocessen juist níet in de cloud te zetten, maar meer soeverein te zijn over hun eigen veiligheid. Het is voor je gevoel misschien een tegendraadse beweging, maar die snappen wij wel. Want wil je ‘alles wat jouw uniek maakt’ in een online omgeving stoppen? Waar cybercriminelen gemakkelijker toegang tot hebben, omdat ze niet eerst in een pand hoeven in te breken.

Niet iedereen voelt zich daar senang bij en daarom zien we steeds meer bedrijven bepaalde delen, die zeer kritisch zijn voor hun voortbestaan, (weer) in eigen beheer houden. Maar ook dat is met alle consequenties van dien. Want naast goede servers en firewalls, moet je ook alle kennis in huis halen om jouw systemen veilig en up-to-date te houden. Goed over nadenken dus. En de juiste mensen om je heen verzamelen. Zodat je zeker weet dat je profiteert van optimale bescherming en niet last krijgt van lekken, zoals met het mondkapje met panterprint dat je vergat uit te wassen.,

Onze conclusie? Hybride werken kan zeker veilig(er)! Wil je hier meer over weten? Met ons meepraten over dit onderwerp, jouw visie delen of heb je gewoon een vraag. We komen graag in gesprek!

Hoe pas jij hybride werken toe in jouw organisatie?
Dit item delen: