Put people first

Verhoog de betrokkenheid van ál je medewerkers met deze 5 tips

De betrokkenheid van medewerkers verhogen; het staat bij veel ondernemers op de agenda. Vooral als medewerkers op verschillende plekken binnen de organisatie werken. Want in de praktijk blijkt maar wat vaak dat de berichten op het intranet niet door iedereen worden gelezen. Bijvoorbeeld doordat medewerkers in de winkel, fabriekshal of buitendienst geen toegang hebben tot een vaste werkplek. Hoe betrek je deze medewerkers toch bij je organisatie en waarom is dit zo belangrijk? In deze blog delen we vijf tips en adviezen om de betrokkenheid van je personeel te vergroten.

Waarom is medewerkersbetrokkenheid zo belangrijk?

Betrokken medewerkers maken een organisatie sterker. Maar wat is hier nu precies de meerwaarde? De afgelopen jaren is er wereldwijd al veel onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van medewerkers en het effect dat dit op organisaties heeft. De vijf belangrijkste voordelen zijn:

  • Productiever en innovatiever personeel;
  • Betere resultaten;
  • Personeelsbehoud en minder ziekmeldingen;
  • Proactief personeelsbestand dat bereid is om een stap extra te zetten;
  • Vertrouwen in het management is hoger.

 

Hoe betrek je medewerkers bij je organisatie?

Hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers zich betrokken voelen bij wat je als organisatie doet, wie je bent en waar je heen wilt?

1. Vraag om feedback en gebruik het!

Vragen om feedback: het is misschien wel de meest eenvoudige manier om mensen te betrekken bij je organisatie. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren en over verschillende onderwerpen. Zo kom je erachter wat er speelt onder je medewerkers. En tegelijkertijd geef je ze het gevoel dat hun mening telt. Wel is het belangrijk dat je daadwerkelijk iets doet met de opmerkingen die je ontvangt. Wanneer medewerkers merken dat hun feedback serieus genomen wordt, vergroot dat hun gevoel van betrokkenheid.

2. Laat weten hoe het gaat met je organisatie

Het klinkt zo simpel: laat weten hoe het gaat met de organisatie om de betrokkenheid van je personeel te verhogen. Maar hoe doe je dat als niet iedereen toegang heeft tot een vaste werkplek? Deel je het dan in de groepsapp, met de kans op een datalek? Helemaal niets communiceren is in ieder geval geen optie, want dan creëer je afstand.

Er zijn meerdere manieren om je medewerkers op de hoogte te houden van wat er speelt in de organisatie. Bijvoorbeeld door e-mail, WhatsApp, nieuwsbrieven en intranet. Maar wanneer niet iedereen toegang heeft tot een vaste werkplek, zal je hier niet alle medewerkers mee bereiken. Gelukkig zijn er ook apps die dit mogelijk maken, zoals LiveTiles Reach. Dit is een intranetplatform op broekzakformaat; je kunt het namelijk vanaf elk device benaderen via een online webpagina en het eventueel laten synchroniseren met Microsoft Teams en Sharepoint Online. Waardoor het ook een stuk makkelijker wordt om nieuws, HR-stukken of trainingsvideo’s te delen met ál je medewerkers. Ook met de medewerkers die geen vaste werkplek hebben. Wordt er iets nieuws gedeeld, dan ontvangt iedereen een notificatie op zijn of haar telefoon. LiveTiles Reach maakt het heel eenvoudig om dingen te delen met al je medewerkers, wat de betrokkenheid ten goede komt.

3. Toon interesse in je mensen

Als een nummertje behandeld worden; dat vindt niemand fijn! Zorg er daarom voor dat jij je medewerkers leert kennen. En dan bedoelen we niet alleen met wat ze doen binnen de organisatie, maar ook wat jouw medewerkers buiten werk bezighoudt. Welke gekke combinatie smeerde programmeur Leo ook alweer op zijn brood? Heeft winkelmedewerker Susan haar fotografiecursus al afgerond en wat wil die nieuwe jongen binnen jouw organisatie bereiken? Door mensen te leren kennen en oprecht interesse te tonen, hebben zij het gevoel dat ze ertoe doen én betrek je medewerkers via jou bij je organisatie.

4. Breng medewerkers met elkaar in contact

Niet alleen de betrokkenheid tussen werkgever en werknemer is belangrijk. Ook de onderlinge verbondenheid tussen collega’s op diverse niveaus en locaties is belangrijk. Medewerkers die het goed met elkaar kunnen vinden, zitten beter op hun plek – en presteren daardoor meestal ook beter. Maak communicatie tussen mensen mogelijk. Laat medewerkers van verschillende afdelingen en locaties met elkaar samenwerken, maak een groepschat aan in LiveTiles Reach, vier verjaardagen gezamenlijk en organiseer een online pubquiz. Hiermee creëer je saamhorigheid, teamgevoel en collegialiteit.

5. Deel je succes

Succes moet je vieren: of het nu klein of groot is. Betekent niet meteen dat er bij elke binnengesleepte deal slingers aan het plafond moeten -staat natuurlijk wel gezellig-, maar creëer wel een moment dat je het met iédereen in je organisatie deelt. Bijvoorbeeld via de LiveTiles Reach app of tijdens de maandelijkse informatiesessies.

Het belangrijkste is dus om een manier van werken of tool te vinden waarmee je heel gemakkelijk al je medewerkers kunt bereiken. Ook de medewerkers zonder vaste werkplek. Bijvoorbeeld met een app op je telefoon waar jij en jouw medewerkers alle werknemerscommunicatie en -informatie op kunnen vinden. LiveTiles Reach is hiervoor de app van dit moment! Zonder aankoop van extra Microsoft Licenties kun je de frontline medewerkers extra betrekken binnen de organisatie!

Wil jij de betrokkenheid van en bij je personeel vergroten of je intranetomgeving verrijken met de LiveTiles Reach app? De specialisten van e-office helpen je er graag bij. Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: