Put people first

Microsoft Power BI, waarom je als organisatie niet meer zonder kunt!

Power BI helpt mensen hun werk beter, efficiënter, productiever én gelukkiger te doen

We werken steeds meer hybride en dit brengt naast heel veel voordelen, ook uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld: hoe hou je grip op jouw mensen? Niet om te controleren of ze hun werk wel doen, maar om ze betrokken te houden bij elkaar én de organisatie. En hoe weet je dat jouw mensen lekker in hun vel zitten of de juiste middelen hebben om hun werk goed te doen? Hier is dus een tool voor. Een mooie oplossing die je -realtime- helpt te visualiseren hoe het met de mensen binnen jouw organisatie gaat en wat jij als organisatie kunt doen om de werknemerservaring positief te verbeteren: Microsoft Power BI.

“Ik kan me niet voorstellen dat je als organisatie vandaag de dag nog zonder kunt”, aldus Jorn Bijnsdorp, e-office business consultant. Waarom? Dat legt hij je in deze blog uit.

Power BI, vertel me meer

“Wat ik vaak zie is dat organisaties hun bedrijfsanalyses maken met behulp van Excel. Een tijdrovende klus en foutgevoelig. Voordat je dan een rapport naar wens hebt, ben je zo een maand verder. En dat is onnodig en niet efficiënt. Je wil toch vandaag al bijsturen als dit nodig is?” Daarom is voor organisaties die op zoek zijn naar meer houvast en data om hun beslissingen op te baseren, Microsoft Power BI een onmisbare tool. Jorn vertelt verder: “Power BI helpt je inzicht te verkrijgen, verbanden te leggen en visualiseert getalsmatige analyses. Zo zie je in één oogopslag wat bijvoorbeeld goed werkt voor jouw organisatie én waar nog verbetering nodig is.”

Dit item delen:

“Wil je kort op de bal zitten en snel sturen? Creëer dan realtime inzicht met behulp van Microsoft Power BI.”

Getalsmatige informatie is níet alleen bedoeld voor finance

Mijn collega’s van finance werken hier al mee, maar zijn dit voor mij niet te veel cijfers? “Zeker niet, want ieder vakgebied profiteert van inzicht. Je kunt sturen op financiële cijfers, maar bijvoorbeeld ook op productiviteit of werkplezier. Allemaal elementen die je kan -wil!- meten binnen jouw organisatie om bijvoorbeeld de employee experience te optimaliseren”, aldus Jorn.

Beter, efficiënter, productiever en gelukkiger werken

Met Power BI optimaliseer je de werknemerservaring binnen jouw organisatie. Hoe? Jorn geeft een aantal voorbeelden:

Power BI voor verbetering interne communicatie

We maken bijvoorbeeld werkafspraken over hoe we moeten communiceren binnen de organisatie, maar vergeet niet terug te koppelen hoe dit gaat. En om hier vervolgens van te leren. Wat werkt het beste en wat totaal niet? Jorn: “Willen mensen minder mails ontvangen als het gaat om interne communicatie of worden ze überhaupt niet goed gelezen? Is Microsoft Teams dan een betere vervanger? Heeft iedere collega binnen de organisatie wel toegang tot een PC of laptop? Met Power BI meet je hoe je mensen het beste binnen jouw organisatie bereikt en via welk kanaal. En als je dan deze informatie hebt, kun je de keuze voor een intern communicatiemiddel ook eerlijker verantwoorden.”

“Er is veel veranderd in de manier waarop organisaties opereren. Maar ook in hoe organisaties plannen maken. Baseer je jouw strategie op onderbuikgevoel of data?”

Power BI in combinatie met Dynamics voor optimale samenwerking

Wanneer je weet dat je jouw mensen bereikt, kun je ook naar de manier van werken kijken. “Nog een mooi voorbeeld is een klant die zojuist Microsoft Dynamics heeft ingevoerd en nu ook werkafspraken heeft gemaakt voor het gebruik ervan. Dat je bijvoorbeeld afspraken met klanten of prospects vastlegt en een gespreksverslag maakt. Maar doén collega’s dit ook? Ook dit is te meten met behulp van Power BI en zo stuur je op de manier van samenwerken.”

Ook op de to do: adoptie!

Jorn stipt nog een belangrijk punt aan: “Om hier een succes van te maken, moet je adoptie niet vergeten. Leg mensen uit waarom je dit doet. Want door jouw mensen erbij te betrekken en uit te leggen waarom dit een belangrijke werkwijze voor de organisatie is en wat de afspraken zijn, snap je ook wat je samen aan het doen bent. Hoe werk je bijvoorbeeld samen, wanneer gebruik je de tool en hoe communiceer je met elkaar? Tijdens het adoptietraject zorg je ervoor dat je (nieuwe) gebruikers verwijst naar de juiste informatie, beantwoord je vragen en verwerk je feedback. En dit alles draagt bij aan het gezamenlijke succes.”

Alles is meetbaar

“Wat ik mooi vind, is dat je door veel dingen meetbaar te maken, je mensen veel eerlijker en evenwichtiger kunt beoordelen. Als we het over een salesfunctie hebben, dat je niet alleen maar wordt beoordeeld op omzet, maar bijvoorbeeld ook op het stukje ‘zaaien’ of klanttevredenheid. Wanneer je meet dat er afspraken en verslagen worden genoteerd. Want ook dát draagt bij aan het maken van een deal.” Jorn vertelt enthousiast verder: “Je kunt veel meten en daar stappen in maken. Power BI is niet alleen maar voor het maken van beslissingen, maar draagt ook bij aan het beoordelen. Wanneer mensen veel meer thuiswerken en je op kantoor niet meer ziet hoe mensen het doen, wil je meer naar output kijken. En dus níet alleen naar die omzet, maar bijvoorbeeld ook naar hoe ze samenwerken of hun netwerk bijhouden.”

“Welke beslissing wil jíj maken op basis van een rapportage? Dit is dé belangrijkste vraag om te stellen!”

waar-we-goed-in-zijn

Welke eerste stap zet je dan als het gaat over Power BI?

Dit hangt van je pijnpunt af. “Vraag je jezelf af of een beslissing over een nieuwe werkwijze wel effect heeft? Dan is dat misschien een goed beginpunt. Is de organisatie gegroeid of de situatie veranderd? Wil je mensen helpen en motiveren? Voor al deze vraagstukken kun je Power BI inzetten, want inzicht helpt. Om bijvoorbeeld zo kostenefficiënt mogelijk aan de slag te gaan en mensen mee te krijgen in de beoogde nieuwe werkwijze. En heb je een paar jaar geleden een verandering doorgevoerd, dan meet je of het nodig is om een verbetering aan te brengen.”

Inzicht in data draagt bij aan werknemerservaring

Het is slim om te kijken naar wat voor beslissing je wilt nemen. Dat je daarvoor een rapportage aanlevert. “Zit de helft van jouw collega’s niet achter hun bureau en ga je daarom over tot het uitgeven van mobile devices of gaat het goed zoals het nu gaat? Zo’n beslissing kun je heel mooi onderbouwen door te meten. En vanuit daar verder. Om op deze manier -nog een keer, vergeet de adoptie niet!- meer betrokkenheid onder alle collega’s te krijgen. En de manier van werken te veranderen wanneer hier behoefte aan is en zo de employee experience te verbeteren. Daarom kun je als organisatie dus niet meer zonder Power BI, want dan mis je de boot”, besluit Jorn.

Side note: kennis over de functionaliteiten van Power BI is wel een must om dit goed te kunnen gebruiken. En wat wil nou: e-office heeft deze kennis in huis! Dus ben jij op zoek naar meer visualisatie van data en inzicht? Om de werknemerservaring van jouw organisatie te verbeteren? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak en wij kijken graag een keer met je mee.