Put people first

Hybride werken: van vragen bij de koffieautomaat naar facet-gebaseerd zoeken

Even een vraag stellen bij de koffieautomaat zit er voorlopig niet meer in. Via zo’n vraag aan een collega kon je vaak snel een specifiek document vinden of kreeg je een naam door van iemand die bepaalde kennis heeft van een vakgebied of een situatie. Die tijd lijkt ver achter ons te liggen. Steeds vaker is er sprake van hybride werken en hybride medewerkers. Om toch snel antwoord op een vraag te krijgen, kan je gebruikmaken van facet-gebaseerd zoeken. Wat dat is en wat je eraan hebt? Dat legt ons ‘Cognitive Search Team’ graag uit in deze blog! Hierbij gaan we ook dieper in op IBM Watson Discovery en Microsoft Viva Topics.

Facet-gebaseerd zoeken

In een gesproken vraag die je aan je collega stelt zijn vaak een hoop subvragen en randvoorwaarden ingevlochten. Bijvoorbeeld: Weet jij of wij ooit een project hebben uitgevoerd in Spanje voor een lokale overheid waarbij we succesvol gebruik hebben gemaakt van Microsoft Viva in de Engelse taal?

Best een ingewikkelde vraag. Dit soort vragen kan je dan ook niet stellen aan een normale zoekbalk. Je zal de vraag dus op een of andere manier moeten kunnen afpellen en weer opbouwen tot de originele vraag. We noemen dat facet-gebaseerd zoeken. En het liefst stel je de vraag zoals je dat zou doen bij de koffieautomaat: in natuurlijke taal.

Wat is het?

Facet-gebaseerd zoeken is eigenlijk het kunnen verfijnen van je zoekresultaten. Dus je voegt bijvoorbeeld een periode toe, of een persoon, of zelfs een trend of sentiment. In de bovenstaande vraag gebruiken we het woord succesvol. Het systeem zal het woord ‘succesvol’ beoordelen als positief sentiment.

Wanneer?

Facet-gebaseerd zoeken gebruik je wanneer je jezelf snel wilt kunnen inwerken in een nieuwe situatie. Je wilt overzicht krijgen over de belangrijkste entiteiten, personen, gesprekken, documenten, teams en projecten.

Natuurlijk kan je deze manier van zoeken ook toepassen wanneer er research nodig is naar een onderwerp of bepaalde situatie. Het werken in de cloud biedt ons de mogelijkheid om informatie uit voorheen afgesloten silo’s (Finance, HR, CRM, ERP, Chat, Teams, documenten, …) met elkaar te verbinden en te doorzoeken zijn. Facet-gebaseerd zoeken helpt ons om nieuwe verbanden te zien die weer tot nieuwe inzichten kunnen leiden.

Voor wie?

Deze manier van zoeken naar antwoorden is geschikt voor iedereen die door het #hybridewerken niet meer regelmatig bij een koffieautomaat staat, maar wel antwoorden zoekt voor meer complexe vraagstukken. De typische hybride medewerker!

Hoe zoek je facet-gebaseerd met IBM Watson Discovery

De afgelopen jaren is IBM’s Watson Discovery door partijen als Forrester en Gartner als leider op het gebied van facet-gebaseerd zoeken aangewezen. IBM heeft de technologie die het gebruikt heeft om debatwedstrijden te winnen hierin ondergebracht. Met IBM’s Watson Discovery kan specifieke informatie uit bestanden worden gehaald die via facets beschikbaar worden gesteld. De functionaliteit die we hiervoor gebruiken is Smart Document Understanding.

Het Cloudpak4Data-platform (waarop Watson Discovery draait) kan in diverse private en public clouds gebruikt worden en ondersteunt hiermee de hybrid cloudstrategie die in de gehele breedte van ICT-toepassingen omarmd wordt.

Gecombineerd met de ondersteuning voor de Nederlandse taal is IBM Watson Discovery een krachtige oplossing wanneer je een rijke facet-gebaseerde zoekfunctie wilt waarbij je zelf aan het stuur zit.

Microsoft Viva Topics

Eind februari heeft Microsoft een nieuwe omgeving gelanceerd, Microsoft Viva. Microsoft Viva wordt gepositioneerd als de ultieme Employee Experience. Anders gezegd, Microsoft Viva gaat je nieuwe electronische kantoor worden waar je kunt leren, delen, bouwen, zoeken, communiceren en Viva let daarbij ook nog eens op je welzijn.

Een van de onderdelen van Microsoft Viva is Microsoft Viva Topics. Eigenlijk is het een preset van facet-gebaseerd zoeken. Topics legt automatisch logische verbindingen tussen mensen, projecten, documenten, afspraken, begrippen en trainingen, waardoor je snel overzicht en inzicht krijgt over een onderwerp met alle (sub)onderdelen.

Wanneer je liever zelf in controle blijft over de manier van slicen en verbinden van de informatie dan is facet gebaseerd zoeken misschien een interessante optie voor jou. Zeker wanneer je steeds minder collega’s zult tegenkomen bij de koffieautomaat!

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met iemand van ons Cognitive Search Team (Tim Groot, Ichelle, Sarah, Michel of Esther).

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: