Put people first

Hybride werken in het onderwijs; een dubbelslag voor de toekomst?

De afgelopen dertig jaar hebben we veel opdrachten mogen uitvoeren voor onze klanten uit de onderwijssector. Vaak gaat het dan over het inrichten van intranetten, het automatisch maken van overzichten (op basis van veel ongestructureerde data), het begeleiden van medewerkers om nieuwe technologie onderdeel te laten zijn van hun werkdag of het inrichten van geautomatiseerde werkprocessen. Toch stonden de meeste opdrachten vaak op zichzelf. We losten er pijnpunten mee op die op dat moment actueel waren. Maar het afgelopen jaar is er veel veranderd in het onderwijs. Roland Hameeteman bespreekt in deze blog zijn visie op hybride werken in het onderwijs en de impact die het volgens hem gaat hebben op de toekomst.

vC en nC

Afgelopen jaar is voor bijna iedere onderwijsinstelling een heftige, bizarre ervaring geweest. Van de een op de andere dag moest er vanuit huis lesgegeven worden. En moesten leerlingen en studenten online hun lessen volgen. Waardoor je nu kan spreken over het tijdperk voor Corona (vC) en na Corona (nC). De manier van lesgeven en werken zoals dat voor Corona was, zal nooit meer helemaal terugkeren. Dit geldt zowel voor de studenten als voor de medewerkers van alle onderwijsinstellingen.

Inzicht

Vanaf het moment dat Corona zijn intrede deed, is alles anders geworden voor studenten en medewerkers van scholen. In het begin denk je misschien nog dat het een tijdelijk fenomeen is. Maar intussen weten we wel beter en zijn we erachter dat er altijd een pandemie op de loer blijft liggen. We hebben ontdekt dat we meer op afstand kunnen doen dan we vooraf voor mogelijk hadden kunnen houden. Maar tegelijkertijd hebben we ook ontdekt dat er grenzen zijn aan het thuiswerken en op afstand lesgeven. We zullen nu dus opzoek moeten naar de ideale mix.

Hybride werken

Hybride werken: een term die we tegenwoordig steeds vaker voorbij horen komen. Wat dat eigenlijk betekent, is dat we tot het inzicht zijn gekomen dat je niet altijd op een locatie hoeft te zijn om met elkaar samen te werken of een opleiding te volgen. Vaak kan het prima vanuit een remote (thuis) situatie. Maar er zijn ook momenten om juist wel samen te komen. Dat geldt voor de medewerkers van scholen, maar ook voor de leerlingen en studenten. Het vinden en faciliteren van de juiste balans is waar het hybride werken over gaat.

Dubbelslag

Gelukkig zien we ook dat steeds meer van onze onderwijsklanten nadenken over de mogelijke impact van het hybride werken. Het geeft namelijk richting aan de beslissingen en de gekozen oplossingen voor de toekomst. Een nieuw intranet zal het hybride werken moeten ondersteunen. Medewerkers moeten overal en altijd vragen kunnen stellen, zodat zij hun werk kunnen voortzetten. Medewerkers verdienen 24/7 ondersteuning om zich veilig en comfortabel te voelen in de uitvoering van hun werk. Waar dan ook. Hybride werken vraagt om andere keuzes, supportive systemen, een ander gedrag, een andere besturing en ander leiderschap.

De optelsom van al deze keuzes en onderdelen maakt hybride werken mogelijk. En tegelijkertijd kan het ook een voorbeeld zijn voor de huidige studenten. Want wanneer studenten leven en leren in een omgeving waar het hybride werk door de leraren wordt geleefd en toegepast, nemen zij daar automatisch iets van mee. Door als onderwijsinstelling het hybride werken te omarmen en te doorleven, zullen de professionals van de toekomst (studenten) hier onbewust mee in aanraking komen. Ervan leren en het gaan toepassen.
Studenten die hun opleiding volgen binnen een instelling waar hybride werken de norm is, zullen hierdoor automatisch hun bestaande curriculum kunnen uitbreiden met de vaardigheid: hybride werken en leren | Ja. Is dat een dubbelslag of niet?!

Heb je vragen over hybride werken in het onderwijs of wat e-office hierin voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op en vraag naar Roland Hameeteman, Anne-Fleur Verlijsdonk of Frank van Attekum.

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: