Put people first

e-office en het EK: samen voor het team!

Deze blog gaat niet over onze EK-poule. Ook niet over onze voetballende medewerkers of dat wij verantwoordelijk zijn voor de ICT van het Nederlands elftal. Waarover dan wel? Teams! Want, naast dat wij de kleur oranje gemeen hebben, zijn er tussen het Nederlands elftal en medewerkersteams veel overeenkomsten te vinden. Welke? Roland Hameeteman, founder e-office, legt het uit én laat meteen zien hoe je teams optimaal laat samenwerken.

1. Trainen
“Wanneer je naar organisaties, medewerkers en teams kijkt, is een parallel te trekken met het voetbal. Stuur je ongetrainde mensen het (werk)veld in, dan levert dat vaak niet het gewenste resultaat op. Je benut niet de maximale potentie en dat is zonde”, vertelt Roland. Daarom is adoptie van techniek zo belangrijk. “Een topsporter heeft plezier in zijn vak en zo moet het ook voor jouw personeel zijn. Adoptie van techniek betekent voor ons dan ook dat medewerkers technologieën omarmen. En om dat te bereiken, trainen wij tijdens een project altijd de eindgebruikers”, legt Roland uit.

2. Helder doel & blijven leren
Vervolgens maak je binnen een team – digitaal of fysiek – met elkaar afspraken. Roland: “De spelregels, wie doet wat. Een team beweegt en medewerkers doen dat ook. Je kunt van tevoren bijvoorbeeld een strategie bedenken, maar wat doe je wanneer halverwege de wedstrijd of het project blijkt dat het toch niet lukt? Dan is het juíst belangrijk om mee te bewegen en het gezamenlijk doel niet uit het oog te verliezen. Houd daarom een helder doel voor ogen, maar wees flexibel wanneer de coach een andere strategie kiest om succesvol te zijn.”

3. Beheersing techniek & conditie
Moderne organisaties werken vanuit intrinsieke motivatie. Je moet het zelf doen, niet de manager die je dagelijks aanzweept. Jij beheerst de techniek en vormt samen met anderen en hun expertises een team. “Een profvoetballer staat misschien een halfuur voor aanvang op het veld om zijn oefeningen te doen en na de wedstrijd is er de drive om nóg beter te worden”, legt Roland ons uit. En hij gaat verder: “Zo werkt het ook binnen teams van organisaties, want je moet jezelf immers aan de gang houden.”

4. Rollen en verantwoordelijkheden
De techniek heb je nu onder controle, conditie op orde en je snapt hoe het werkt. En dan? Roland: “In het veld staat een elftal, maar zij moeten wél weten wat hun rol binnen het team en spel is. Duik niet met z’n allen op hetzelfde probleem, maar verdeel verantwoordelijkheden. Op deze manier zet je iedereen binnen jouw organisatie in zijn of haar eigen kracht.”

5. Feedback ontvangen
Tegenwoordig is er niet alleen maar feedback achteraf, maar ook tussendoor. Acties worden vastgelegd op video en coaches geven spelers terugkoppeling. “Als professional sta je vaak open voor deze feedback. Want je wil leren. Groeien”, vertelt Roland. “Omdat wij steeds digitaler werken, hebben we ook steeds meer data. Deze gegevens helpen organisaties om medewerkers in hun kracht te zetten. Workplace Analytics is daar een mooi voorbeeld van. Dit middel biedt harde samenwerkingsdata met als doel om jouw team feedback te geven, net zoals de coach dat doet tijdens de rust van een wedstrijd op basis van de eerste helft”, besluit Roland.

Er valt natuurlijk nog veel meer over samenwerken binnen teams te vertellen, maar laten we eerst genieten van deze sportzomer! En ben je geen voetbalfan? Lees dan gerust nog een van onze blogs. Heb je hier nog vragen over of ben je benieuwd hoe wij jouw mensen op de eerste plek zetten zodat zij optimaal samenwerken in teams? Neem dan hier contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: