wat bedoel je eigenlijk?

Iedereen lijkt het er over eens te zijn: we ‘moeten’ beter samenwerken en we ‘moeten’ meer kennisdelen. Maar wat ik me altijd afvraag is of we het eigenlijk wel over hetzelfde hebben wanneer we dat soort onderwerpen aansnijden. Weet ik eigenlijk wel wat de ander bedoelt met ‘samenwerken’ en ‘kennisdelen’? Ik vraag het me af. Het leek me daarom zinvol eens niet direct te schrijven over inhoudelijke onderwerpen als samenwerken of kennisdelen, maar juist over het belang van de definities achter die termen.

per definitie
Waar tijdens studies en in boeken vrijwel altijd gestart wordt met een heldere omschrijving van hetgeen wordt behandeld, lijkt het in organisaties en zakelijk communicatie alsof er wordt uitgegaan van een enorm gemeenschappelijk begrip en consensus. Met andere woorden: in een zakelijke context omschrijven we niet meer wat met een algemene term of oplossing bedoeld wordt, want ‘per definitie’* hebben we het over hetzelfde, ongeacht het onderwerp of vraagstuk.

Om te komen tot een inrichting of oplossing van de concepten waarmee ik begon, ben ik van mening dat het essentieel is om te starten met een goede definitie ervan. Essentieel; enerzijds omdat het discussies gerichter maakt: je weet immers dat iedereen over hetzelfde praat (althans, die kans is groter dan zonder een afgestemd kader). Anderzijds omdat een goed gedefinieerd vraagstuk het vinden van de juiste oplossing een stuk eenvoudiger maakt. Je hebt namelijk al precies de onderwerpen beschreven die leiden tot bijvoorbeeld verbeterde samenwerking.

Het belang van definities geldt overigens niet alleen voor concepten als ‘samenwerken’ en ‘kennisdelen’ die hierboven zijn aangehaald, maar ook over de hulpmiddelen en technologieën die hier vaak voor worden ingezet. Neem bijvoorbeeld ‘enterprise content management’ of ‘enterprise social software’. Ik durf de gok wel aan dat wanneer je het aan tien mensen voorlegt, je op z’n minst vijf verschillende definities te horen krijgt.

consensus
Daarom pleit ik voor meer definities in de praktijk. Ofwel, vindt eerst – alvorens te starten met een project of initiatief om beter samen te werken en meer kennis te delen via enterprise social software,- eerst eens een gemeenschappelijke consensus over wat er nou echt wordt bedoeld. Ik ben er van overtuigd dat je dat in staat stelt om gerichter een vraagstuk te behandelen of een project te starten.

Wat zijn jullie ervaringen/meningen over het gebruik van definities in een zakelijke context. Werken deze positief of zijn er nadelen te benoemen?

*ja dat staat er met opzet… let maar eens op hoeveel mensen het in hun taalgebruik aanhalen zonder überhaupt ook maar 1 definitie benoemd of afgestemd te hebben.

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Klantverhaal

OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Met 41 scholen, meer dan 1400 medewerkers en ruim 11.000 leerlingen is OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) een grote netwerkorganisatie in de regio Zwolle. Om onderlinge kennisdelingen en samenwerking te vergemakkelijken is een portaal ingericht op basis van

lees verder
feedback