staat van verwarring

Afgelopen week las ik het boek “Staat van Verwarring” van de Nederlandse filosoof Ad Verbrugge. Voordat ik in ga op een onderdeel van zijn verhaal, kan ik iedereen die geïnteresseerd is in de grote veranderlijnen in onze maatschappij van de afgelopen 50 jaar aanraden dit boek te lezen. Zeer verhelderend wat de jaren 60, individualisme, idee van geluk, ‘schermen’, externe prikkels, gespletenheid met ons gedrag doet. Mij heeft het geholpen om iets meer te begrijpen over waarom steeds meer mensen zo onverschillig lijken te zijn. Er mensen zijn die teren op hun omgeving, waarom Facebook zo populair kon worden en wat internet met ons brein doet.

geluk
Een van zijn vele rake stellingen en constateringen wil ik graag met je delen. Mijn vrije interpretatie van zijn stelling over ons beeld van “geluk”. Velen van ons denken dat ons ultieme geluk is om dat te kunnen doen wat we willen, onze dromen te kunnen najagen, vrij zijn en geen rekening hoeven te houden met onze omgeving. Over dit beeld van geluk maakt Verbruggen een aantal interessante opmerkingen:

omgeving
Verbruggen zegt dat we ons goed moeten beseffen dat we deze individualistische vorm van geluk alleen kunnen volhouden omdat onze omgeving dat toestaat. Wanneer onze omgeving dus wijzigt, is het maar de vraag of je deze definitie van geluk wel kunt vasthouden. Blijkbaar ben je meer verbonden met je omgeving dan velen van ons beseffen. We zijn nou eenmaal sociale wezens. We komen uit een familie, hebben vroeger vriendjes gehad, zijn op school geweest, we zijn nou eenmaal sociaal!

eigen idee?
Verbruggen geeft aan dat je jezelf de vraag kunt stellen of jouw ideeën over vrijheid wel echt jouw eigen idee is. Wanneer je immers zo afhankelijk bent van je omgeving, wordt je hierdoor beïnvloed. Ook wanneer je omgeving zegt dat je als individu vrijheid moet nastreven. Is het dan nog wel je eigen idee? En klopt dit idee eigenlijk wel met je ware natuur? Misschien wil je diep in je hart wel liever juist samen met anderen gelukkig worden, dus helemaal niet alleen je eigen vrijheid nastreven. Maar een beetje van je zelf loslaten zodat je samen met iemand anders tot nieuwe inzichten en verlangens kunt komen.

bedrijf
Wanneer ik deze gedachte loslaat op het bedrijfsleven, kom ik tot het volgende inzicht:
Bedrijven hebben tot nu toe altijd gedacht dat ze zelf konden bepalen wat goed voor hen was. Wat de klant wil. En dat ze zonder rekening te houden met hun omgeving ‘gelukkig en rijk’ kunnen worden. Analoog aan het verhaal van Verbruggen stel ik dat dit helemaal niet (meer) kan. Dat de omgeving, wij dus, toestonden dat bedrijven dit gedrag jarenlang konden vertonen. Maar omdat ‘wij’ de samenleving, zich aan het organiseren is via Social Media, komen bedrijven heel snel tot het inzicht dat hun gedrag niet meer wordt geaccepteerd. De omgeving corrigeert het asociale gedrag van veel bedrijven.

social business
Het inzicht dat ook bedrijven alleen kunnen bestaan, omdat de omgeving het toestaat, zou de basis kunnen vormen voor het ontstaan van ‘social business’. Want de essentie van social business is om de relatie met de omgeving van de organisatie (de klanten), sterk te verbeteren. Om goed te luisteren naar klanten, om samen met klanten tot nieuwe inzichten en dienstverlening te komen. En uiteindelijk om iets te bieden waar de omgeving (de klanten) echt om vragen tegen een eerlijke prijs.

Het is mijn mening dat het individualisme, dat ontstaan is in de jaren zestig, ons ook een hoop problemen heeft gebracht. We denken dat we niemand nodig hebben en onze eigen droom kunnen leven. En die manier van denken zit ook in onze bedrijven!
Maar, we zijn in de kern allemaal sociaal. We hebben anderen nodig om gelukkig te worden. Misschien weten we het niet meer precies, maar we voelen het wel. En die kracht is zo groot, dat hierdoor de manier waarop we zaken met elkaar doen drastisch zal veranderen. Bedrijven zullen zich weer gaan gedragen als de lokale groenteboer uit het dorp die alles van je weet:

Goedemorgen, hoe gaat het met je knie? Nog gefeliciteerd met je dochter! Waar kan ik je mee helpen?

social informatiemodel: wat is het?

Whitepaper

social informatiemodel: wat is het?

Ook in meer traditionele branches komt informatie door de hele keten heen digitaal beschikbaar. Dat biedt organisaties in die branches kansen om hun processen efficiënter in te richten, om klanten sneller te bedienen en om innovatiever te worden. Combineer deze

lees verder
e-book SharePoint: wondermiddel of Paard van Troje?

Whitepaper

e-book SharePoint: wondermiddel of Paard van Troje?

Aanpak voor nieuwe manieren van werken met inzet van Microsoft SharePoint. Menig SharePoint traject start met het binnenhalen van SharePoint als hét wondermiddel voor uitdagingen vanuit IT of Communicatie. Denk aan het te grote aantal bytes aan bestanden die

lees verder
feedback