social is de kracht van mensen

Op de site van Customer relationship & Technology  staat een artikel over een onderzoek uitgevoerd door adviesorganisatie Berenschot met de titel “Weinig oog voor klant bij invoering HNW”. Was HNW (Het Nieuwe Werken) tot voor kort alleen haalbaar voor banken en verzekeraars, nu zien we steeds meer organisaties bewegingen maken rondom het invoeren van HNW. Vaak richt HNW zich op een nieuw kantoor, nieuwe spullen en minder vierkante meters. HNW wordt ook eigenlijk altijd aangevlogen als een project en daar gaat het in mijn ogen dus mis.

HNW is niks zonder dat het onderdeel uitmaakt van je meerjaren-strategie. HNW is een eerste stapje om medewerkers en vooral management en bestuurders aan te geven dat de wereld aan het veranderen is. Wanneer je denkt dat je aan het eind van HNW-project klaar bent dan heb je een afslag gemist.

In deze tijd gaat het erom dat je een goede relatie weet op te bouwen met je klant, je leveranciers, medewerkers en toekomstige medewerkers. Daarvoor heb je een organisatie nodig die 24 uur per dag actief is, luistert naar wat er op internet wordt gezegd en deelneemt aan de gesprekken die (op Social Media) worden gevoerd. Daarvoor heb je medewerkers nodig die drempelloos toegang hebben tot de juiste informatie, kennis, tools en experts.
HNW-projecten zijn inderdaad vaak erg intern gerichte projecten. Mooie nieuwe spullen, nieuw kantoor, geen eigen kamers meer, laptops en smartphones, thuiswerken, dat is het wel zo’n beetje. Maar hoe draagt dit bij aan de strategie? Alleen maar doordat er minder huisvestingskosten op de balans staan?

Bestuurders kijken vaak naar hun personeel als een grote kostenpost. Ik denk dat ze zouden moeten kijken naar hun personeel als de mooiste en meest strategische asset die ze zichzelf kunnen toewensen. Mensen (medewerkers) zijn in staat om relaties aan te gaan met klanten, mensen zijn in staat nieuwe producten en diensten te bedenken, mensen zijn in staat om de organisatie efficienter en productiever te maken. Precies de eigenschappen die nodig zijn mee te bewegen in de wereld die sterk aan het veranderen is. Maar dan moet het wel in je strategie staan!

Bestuurders zouden meer moeten nadenken over Social Business. Waar social staat voor “De kracht van Mensen” waardoor je sterkere relaties kan opbouwen met je klanten, nieuwe producten en diensten kan bedenken en je organisatie constant kunt verbeteren. HNW draagt daar nu nog niet veel aan bij, en dat zie ik als een gemiste kans.
Eigenlijk heb ik nooit wat met HNW gehad omdat het eigenlijk niets is. HNW kon in 1991 ook al, daar is niets nieuws aan toegevoegd. We hebben het zelf allemaal sinds 1991 gedaan en gezien en er veel van geleerd. Het draait om iets anders dan je in eerste instantie denkt. Het draait om het inzetten van ‘de kracht van mensen’, het draait om Social. Het draait in essentie om hoe ‘de kracht van mensen’ kan bijdragen aan de Social strategie van het bedrijf. Dat je daardoor tijd- en plaatsonafhankelijk gaat werken en daardoor minder vierkante meters nodig hebt begrijp ik. Maar wel in die volgorde.

Ik ben het dus eens met de conclusie van Berenschot, de klant word vaak uit het oog verloren. HNW is bij regelmaat het stokpaardje van een aantal intern gerichte medewerkers. En we zouden juist moeten starten bij de klant. Want de klant is de levensader van iedere organisatie. Of zoals ik het laatst hoorde: zie iedere klant als je CEC. (Chief Executive Customer).

HNW is just the beginning of a long process of change.

 

 

Damen Shipyards: samenwerken met vaart

Klantverhaal

Damen Shipyards: samenwerken met vaart

Tussen de scheepsbouwer Damen Shipyards en e-office bestaat al een lange relatie. Teamleider Maarten van de Wiel van Damen weet wel waarom: “Ook al praat ik met één consultant van e-office, ik heb altijd het gevoel dat ik daarmee toegang

lees verder
ik kies voor IBM!

blogpost

ik kies voor IBM!

Met bijna 20 jaar IBM ervaring op mijn curriculum vitae werd het weleens tijd dat ik uitleg waarom ik iedere keer weer kies voor IBM. En waarom ik IBM trouw blijf. IBM Global is zeer innovatief in zijn doen en

lees verder
feedback