samenwerken in IBM Connections volgens de M²E²ME formule

Deze whitepaper van IBM geeft handvatten voor het succesvol implementeren van IBM Connections als samenwerkingsomgeving. Meer dan alleen een set met tools, biedt IBM Connections organisaties de mogelijkheid om op een andere manier te gaan werken. Open en transparant, zodat kennis en informatie gemakkelijk voor een ieder toegankelijk zijn. Staan innovatie en wendbaarheid hoog op het lijstje met organisatiedoelstellingen? Dan is het implementeren van IBM Connections een uitstekend idee.


Samenwerkingstools voor het bereiken van de organisatiedoelen is niet alleen een taak voor de IT-afdeling. Het doel van samenwerkingstools is het veranderen van de manier van werken, waardoor de organisatie flexibeler en efficiënter wordt. Om dit de realiseren is er meer nodig dan alleen het beschikbaar stellen van nieuwe software. Om risico’s te beperken en successen te garanderen is er een veranderprogramma volgens de M²E²ME formule nodig.

M² = Motivate Management
E = Easy
E = Embed
ME = Motivate Emloyees

Dit klinkt als een wat egocentrische formule, maar bedenk dat een groep bestaat uit individuen. En om een andere manier van werken voor elkaar te krijgen heb je meer dan alleen de voorlopers nodig. Daarom is stilstaan bij de bestaande manier van werken essentieel om tot een verandering te komen.

De voordelen van transparant werken en digitaal samenwerken zijn vaak niet meteen voelbaar en zichtbaar voor individuele medewerkers. Daarom is het in het begin heel belangrijk om de ‘why’ centraal te stellen, waarom wil de organisatie de verandering. En laat als organisatie ook zien dat daar andere waarden aan vast zitten (van controle naar vertrouwen, bijvoorbeeld).

Om tot een praktisch uitvoerbaar veranderprogramma te komen begin je bij het management. (M²). Maak vervolgens de verandering zo gemakkelijk mogelijk voor medewerkers (denk bijvoorbeeld aan mobiele toegang) en zorg voor goede inbedding in de processen van de organisatie (E²). En natuurlijk moet je dan zorgen voor een interne communicatie en training (ME), maar dat kan alleen succesvol zijn als het eerste deel van de formule is gerealiseerd.

Laat hieronder je gegevens achter en lees de whitepaper over samenwerken in IBM Connections.

feedback