over de potentie van chatbots en de huidige stand der techniek

Wij hebben bij deze implementatie op onze website gekozen voor IBM’s Watson technologie, mede omdat deze de Nederlandse taal (experimenteel) ondersteunt. De ondersteuning voor de Nederlandse taal zit hem in de combinatie van Natuurlijke Taal Verwerking (NLP) en Machine Learning (ML).

intents

Door, via zogenaamde Intents, Watson te leren wat iemand eigenlijk wil (intent is een mooie Engelse term in dit geval) is het mogelijk om een grote variatie aan gelijksoortige vragen van eenzelfde antwoord te voorzien. Het Machine Learning stuk zorgt ervoor dat je met een beperkte zet aan voorbeelden, Watson traint om alle andere variaties zelfstandig te herkennen.

Entities

Een ander onderdeel van de technologie betreft Entities, dat zijn herkenbare begrippen voor een specifiek domein. Helaas betekent dit wel het opnieuw opvoeren (of via de API uploaden) van alle termen die ook elders op de website en andere communicatiekanalen gebruikt worden.
In de derde technologische stap komt het geheel samen, als er in een Intent (“ik wil iets weten over…”) en Entity (Domein Term) voorkomt (“ik wil iets weten over Virtuele Teams) dan kun je een gericht antwoord geven.

Wat nog ontbreekt is het zogenaamde Gegenereerde Natuurlijke Taal (NGL), het antwoord is met de huidige stand van de technologie, altijd hetzelfde qua zinsopbouw. Je kunt wel wat variabelen (zoals een productnaam) opnemen of een setje van een aantal vaste antwoorden waarbinnen je rouleert klaarzetten, maar bij het geven van antwoorden zit nu nog geen hulp van Machine Learning.

 

potentie

Het mooie van chatbots is de potentie om in natuurlijke taal te kunnen communiceren met een organisatie, deze belofte moeten we goed in ons achterhoofd houden, ook als we nu (omdat we op een website zitten) soms knoppen aanbieden om een eenduidige keuze van de gebruiker af te dwingen. Als we ook via Voice zouden willen chatten, dan valt deze technologie in het water.

Mocht je het allemaal maar mager vinden, denk dan aan de eerste mobiele telefoons, die waren eigenlijk te zwaar om lang op te tillen, maar het gaf niet echt omdat de batterijduur ook maar 7 minuten was.

De potentie voor chatbots voelt aan als die van mobiele telefoons, er staat ons nog heel wat moois te wachten.

 

platformkeuze voor chatbots: wie wint?

blogpost

platformkeuze voor chatbots: wie wint?

IT is gewend om te denken in keuzes: gaan we voor dit platform of voor het andere? Logisch, want van oudsher wil je als IT-afdeling over voldoende platform-kennis beschikken om de businessvragen goed en snel te kunnen beantwoorden. Nu is

lees verder
veel werk, maar geen mensen?

blogpost

veel werk, maar geen mensen?

Een gemiddelde HR-, IT- of serviceafdeling handelt dagelijks een grote hoeveelheid vragen af. De expertise van de medewerkers zit in het oplossen van uitdagende vragen, maar veel tijd wordt besteed aan standaard vragen. Een extra FTE erbij is niet altijd de

lees verder
feedback