de opmars van Office 365 in de klas

Loes van Dril is een van de e-office consultants die zich focust op onderwijs. Ze maakt scholen vertrouwd met de mogelijkheden die Office 365 biedt, ze adviseert ze bij implementatietrajecten en begeleidt ze hierin. Als geen ander weet Loes wat er speelt op het gebied van Office 365 en het onderwijs.

“Als het om nieuwe technologie gaat, dan zijn leerlingen vaak verder dan de meeste docenten. Er is nog een hoop te doen en de docenten zien het belang ervan in. Het leuke van het werken met scholen is dan ook dat je er snel stappen kunt maken. Natuurlijk is er een groep leerkrachten die zich afwachtend opstelt, het komt er voor de leerkrachten ook maar allemaal bij, maar de meeste zijn super enthousiast. Ik hoor vaak dat ze niet achter willen blijven op hun leerlingen.
Het is opvallend hoeveel scholen Office 365 gebruiken. Dat komt deels door de licentieregeling voor het onderwijs, maar ook omdat het een heel toegankelijke omgeving met veel mogelijkheden is. Bovendien is het door de cloud heel makkelijk geworden qua onderhoud. Je hoeft je niet meer druk te maken over updates, capaciteit of performance. Technisch gezien is alles goed geregeld.”

stappenplan

“Scholen weten doorgaans nauwelijks hoeveel functionaliteit ze met Office 365 in huis hebben gehaald. Als we een traject starten, kijken we altijd eerst welke toepassingen al actief gebruikt worden. De rest zetten we uit.
Pas als we de omgeving onder controle hebben, gaan we kijken hoe we hem optimaal kunnen inrichten en welke tooling daarvoor nodig is.
Tijdens dit traject volgen we een aantal vaste stappen. Een standaardmaatregel is het implementeren van twee staps authenticatie voor alle gebruikers. Ook zorgen we ervoor dat de leerlingen informatie niet op OneDrive voor bedrijven terecht komt, maar richten we daar een aparte, veilig afgeschermde omgeving voor in.
Voor elke tool die we introduceren, stellen we uitgebreide werkafspraken op. We zorgen ook voor het inrichten van monitoring tools.”

veelzijdigheid van SharePoint

“Een van de meest gebruikte tools binnen Office 365 is SharePoint Online. SharePoint kan je bijvoorbeeld inrichten als portaal of intranet, met bijvoorbeeld nieuws en informatie over verschillende afdelingen. Maar SharePoint is ook de tool om in te zetten voor digitaal samenwerken. Zo kan je samenwerkingssites voor bijvoorbeeld projecten, teams en rondom thema’s inrichten. Hierop kan je centraal werken aan documenten, taken, etc.
Een groot deel van mijn werk bestaat uit het ontwerpen van nieuwe SharePoint-omgevingen. Dat doe ik samen met een kleine groep van betrokken docenten of medewerkers. Daarnaast geef ik ook veel trainingen over het configureren en/of onderhouden van de sites. De scholen willen graag een flexibele oplossing zonder ingewikkelde dingen. Het mooie van SharePoint is dat je zonder maatwerk heel ver kunt komen en dat je sites op verschillende niveaus kunt inrichten. Voor een bepaalde school, maar ook voor een complete scholengemeenschap of een school-overstijgende werkgroep.”

Office 365 in de klas

“Tot nu toe wordt Office 365 vooral gebruikt door docenten en medewerkers. Leerlingen op het middelbare onderwijs krijgen soms toegang tot OneDrive voor bedrijven, de email of OneNote. De komende jaren zal Office ook steeds vaker in het klaslokaal verschijnen. Een enkele docent maakt interactieve presentaties in Sway, gebruikt OneNote en zet Teams in. Veel verder gaat het vaak nog niet, maar dat gaat zeker veranderen.

Ik verwacht veel van Teams for Education, een nieuw onderdeel van Office 365 waar Microsoft hard aan werkt Het biedt een elektronische, interactieve leeromgeving waarin de docent informatie (filmpjes, artikelen) kan zetten en ook de leerlingen kunnen participeren. Een docent kan er ook opdrachten mee uitzetten. De leerlingen vragen om moderne, hippe leermethoden en met Teams wordt het straks heel makkelijk om dat te faciliteren.”

Meer weten over Teams? Kijk hieronder naar het webinar over Teams for Education:

Je kunt natuurlijk ook naar een van onze events komen, zoals deze op 31 mei.

meer weten over onze aanpak voor het onderwijs?

Loes van Dril

Solution lead onderwijs

Wilko van Deursen

accountmanager
OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Klantverhaal

OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Met 41 scholen, meer dan 1400 medewerkers en ruim 11.000 leerlingen is OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) een grote netwerkorganisatie in de regio Zwolle. Om onderlinge kennisdelingen en samenwerking te vergemakkelijken is een portaal ingericht op basis van

lees verder
feedback