ontwikkelingen smelten samen!

Vroeger hadden bedrijven als enige de beschikking over kapitaal waarmee ze kostbare machines, kennis en goederen konden kopen om de wereld mee te domineren. Die tijd is voorbij. Konden ze voorheen bepalen wat goed was voor de markt, nu geeft de markt (collectief) aan of er wel of geen behoefte meer is aan producten van een bedrijf.

De controle die bedrijven voorheen (dachten) te hebben over een markt, is verschoven naar de markt. Doe je het niet goed als bedrijf, dan kan de markt zich organiseren en je het leven zuur maken. Dat is voor het gemiddelde bedrijf even wennen.

aanjagers van verandering
Maar het gaat niet alleen om de veranderingen in de markt waar je als organisatie mee te maken hebt, het gaat ook over de veranderingen in technologie, collective knowledge en mentaliteit van de werknemers die bedrijven tot wanhoop kunnen drijven. Om antwoord te geven op deze ontwikkelingen worden op dit moment vaak losse ‘projecten’ gestart binnen organisaties.

Neem HNW (Het Nieuwe Werken), dat vaak wordt aangejaagd door medewerkers die een betere werk/privé balans zoeken. Of werknemers die hun eigen smartphone of tablet mee naar hun werk willen nemen (BYOD). Welk beleid hanteer je als bedrijf om de continuïteit van de organisatie te garanderen en de controle over je interne informatie te borgen? De nieuwe mogelijkheden om gebruik te maken van de cloud, de snelle ontwikkeling van social media, hoe past dit allemaal in de bestaande organisatiestrategie?

Human Capital
Naast deze externe ontwikkelingen waar bedrijven zich op willen aanpassen (adaptieve organisatie), verkeert onze economie ook nog eens in een recessie, weten klanten waar Abraham de mosterd haalt en is er een ‘War for Talent’ gaande. Het mag duidelijk zijn dat het niet zal meevallen om al deze ontwikkelingen in te passen in een organisatiestructuur die grotendeels gebaseerd is op gedachten uit de vorige eeuw.

Het is onze overtuiging dat ons inzicht ‘Yellow&Blue’ richting kan geven aan het neerzetten van een nieuwe organisatievorm geschikt voor de huidige economische , sociale en technologische omstandigheden. Yellow&Blue is een vorm waarbij de productie wordt geborgd én waar creatie van levensbelang is voor de continuïteit op de lange termijn. In de strategie van moderne organisaties zal er in onze ogen een plek zijn voor het ontwikkelen van het ‘Human Capital’ van de organisatie.

Een goed georganiseerd Human Capital (Yellow) is de basis voor het verbeteren van de relatie met de klant, het efficiënter maken van de organisatie, het verhogen van de reactiesnelheid op veranderingen in de markt, het innoveren van nieuwe producten en diensten en het aantrekken van talent.

Wanneer Human Capital een serieus onderdeel uitmaakt van de strategie, zullen onderwerpen als HNW, BYOD, Collaboration, Social Capital, Cloud, Social Media en Social Business als vanzelf op hun plek vallen. Terwijl dit nu vaak losse projecten zijn die niet altijd aansluiting vinden op de strategie van het bedrijf.

strategie
Graag nodig ik u uit om samen met ons kennis en ervaring te delen over hoe u Human Capital kunt organiseren binnen uw bedrijf. Want uw Human Capital is de basis voor de continuïteit van uw bedrijf.

Mocht u samen met ons een gesprek willen over het organiseren van uw Human Capital, dan ontvangt u (kostenloos) ter inspiratie ons boek Yellow&Blue.

bij Frank op de Bank #1

blogpost

bij Frank op de Bank #1

Onze collega Frank van Attekum presenteert: bij Frank op de bank! Iedere aflevering schuift een andere collega aan om over zijn of haar expertise te vertellen.

lees verder
de magie van de cloud

blogpost

de magie van de cloud

Herinner je nog momenten toen je als kind luisterde naar verhalen over tovenaars en magie? Herinner je ook nog het gevoel dat je hierbij had? Meestal zal dit "verwondering", soms "vrees" maar zelden "onverschilligheid" geweest zijn. Welke emoties komen er

lees verder
feedback