Nederland Gidsland: de ontdekkingsreis

Onze regering heeft een meer dan ambitieus plan opgesteld om Nederland in een paar jaar tijd (2021) tot de digitale leider van Europa te laten uitgroeien. We moeten het land worden waar nieuwe ontwikkelingen het eerst uitgetest worden om na bewezen succes economisch te worden opgeschaald. We gaan mensen voorbereiden op een ‘levenlang leren” en maken burgers en organisaties weerbaar (security) voor het digitale leven. Maar ook wordt gedacht aan het beschermen van ons grondrecht, onze waarden.

Er zal worden gewerkt aan het sterker maken van ons fundament om daarna de vruchten te kunnen plukken door zaken anders en slimmer te regelen. Denk hierbij aan een meer transparante overheid, opleidingen die beter aansluiten op de huidige vraag in de markt, de zorg waarbij we slimmer omgaan met onze resources en kennis, nieuwe oplossingen bedenken voor onze mobiliteit, een energienetwerk dat is ontworpen om beter gebruik te maken van zonne-energie, batterijen, pieken en dalen. Maar ook kan alle innovatie, data en nieuwe inzichten zorgen voor een andere kijk op landbouw, onze industrie en MKB.

Nederland is een bijzonder land omdat onze digitale infrastructuur tot de top behoort, wij gemiddeld een hoog opleidingsniveau hebben, maar vooral ook een bijzondere cultuur hebben van delen en samenwerken. Toen wij begin jaren 90 met onze eerste collaboration-projecten starten werd al snel duidelijk dat wij cultureel weinig last hebben van hierarchie en daardoor gemakkelijk kunnen samenwerken. Dat in tegenstelling tot landen om ons heen. (Behalve de Nordics). Deze cultuur schijnt te zijn ontstaan doordat onze voorouders polders hebben aangelegd. Wanneer een dijk doorbreekt heeft hierarchie op dat moment even geen zin. Je moet dan echt met elkaar het gat dichten.

doorbraken en regelgeving

Innovatie en onderzoek staat aan de basis van onze welvaart en productiviteit. Op dit moment ontwikkelen zich in hoog tempo een aantal belangrijke technologieen: Big data analyse, blockchain, kunstmatige intelligentie, 5G, cybersecurity, fotonica en quantumcomputing. Daar moeten we onderzoek naar doen om het zo in te zetten dat het onze welvaart vergroot en onze productiviteit verhoogt. Onderzoek en innovatie zoekt de randen op van wat mogelijk is. Hierbij kan je als instituut of ondernemer tegen oude spelregels aanlopen. Om die reden heeft deze zomer Staatssecretaris Keizer (EZK) een programmabrief naar de Tweede Kamer gestuurd met de titel: Merkbaar betere Regelgeving en dienstverlening 2018 – 2021. 

digitale rechten van de mens

Afgelopen maand was ik te gast op het partnerevent van Microsoft Inspire in Las Vegas. Microsoft sprak daar ook over regelgeving die op mondiaal niveau geregeld moet worden. De burger niet alleen in de analoge wereld worden beschermd, maar ook Digitaal. Brad Smith van Microsoft pleit dan ook voor een Digital Geneva Convention waarbij de digitale rechten van de mens worden vastgelegd. Wat ik begreep van hem is dat er in oktober in Parijs op initiatief van President Macron een belangrijke bijeenkomst wordt gehouden.

nieuw ethisch reveil

Nieuwe ontwikkelingen brengen ook onherroepelijk gevaren met zich mee. Dat geldt zeker voor AI (kunstmatige intelligentie). Machines kunnen alles, maar het is meer de vraag wat willen we dat machines voor ons doen. Of zoals Brad Smith (Microsoft) het zegt: “Not just what computers can do, but also what computers should do”. Hiermee wordt de deur opengezet om de ethiek rondom nieuwe technologie vorm te geven. In dit geval ethiek rondom het onderwerp AI. Ik werd blij toen ik van dit initiatief hoorde omdat tot kort geleden ethiek rondom AI niet door de grote leveranciers werd opgepakt. Microsoft neemt hierin nu overduidelijk haar verantwoordelijkheid.

digitale Columbus

Ik moet zeggen dat ik veel energie krijg van de plannen die de Nederlandse overheid laat zien om Nederland de digitale leider in Europa te laten zijn. Via mensen en organisaties zorgen dat onze samenleving digitaal wordt en daardoor de welvaart en toekomstbestendigheid van ons land te vergroten. Het voelt ook een beetje als de digitale versie van Columbus. We zijn samen opweg naar een nieuw te ontdekken digitaal continent. En dat continent gaan we samen inrichten met een nieuwe overheid, nieuw zorgstelsel, moderne voedselvoorziening, nieuwe energievoorziening, andere vervoersoplossingen en met een bevolking die haar leven lang blijft leren. Hoe gaaf is dat!

De e-office group staat klaar om iedere organisatie in Nederland te helpen met de transformatie naar de digitale samenleving en economie.  Wanneer je verder wilt praten over dit onderwerp, laat het mij of een van mijn collega’s even horen.

Fijne dag!

 

 

bouwen op betrouwbare projectdocumenten

blogpost

bouwen op betrouwbare projectdocumenten

Wat jaren terug begon met de adoptie van SharePoint mondde dit jaar uit in een nieuwe samenwerking. Dit succesvolle praktijkverhaal uit de bouwsector laat zien hoe we tegenwoordig steeds meer vanuit uitdagingen samen met klanten ontwikkelen. Het gaat om Dura Vermeer, het gerenommeerde bouwbedrijf in woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur. de uitdaging Als er ergens een sector bestaat waarbij

lees verder
adoptie: wasstraat of maatpak

blogpost

adoptie: wasstraat of maatpak

Wat mooi om te zien dat adoptie eindelijk de aandacht gaat krijgen die het verdient! De webinars en trainingen vliegen je momenteel om de oren als het gaat om Office 365. En terecht, want tools worden pas echt gereedschap als de gebruiker

lees verder
breek het ijs met TalkTeam voor vergaderingen

blogpost

breek het ijs met TalkTeam voor vergaderingen

We horen en zien het steeds meer. Papierloos vergaderen. Meer flexibiliteit. Een nieuwe generatie van professionals komt op en nieuwe technologieën hebben grote impact op de manier waarop er gewerkt kan worden. We zouden e-office niet zijn als we daar

lees verder
in 5 stappen naar filevrij werken

blogpost

in 5 stappen naar filevrij werken

November is altijd al de maand van het #fileleed (vrije dagen zijn op, het regent wat vaker) maar dit jaar vliegen de records ons helemaal om de oren. Dus klinkt weer hard de roep om meer asfalt en #rekeningrijden, zelfs

lees verder
feedback