Modern Workplace: visualiseren als recept voor succes

Het doen van (IT-)projecten in een Enterprise omgeving gaat vaak niet over rozen. De afstemming tussen proces, behoeften en techniek blijkt nog regelmatig een lastige hobbel. Viermomenten blijven uit. Voor de volledigheid: een project is een tijdelijke omgeving die is opgezet met het doel één of meer zakelijke producten op te leveren volgens een overeengekomen Business Case (definitie PRINCE2). Klinkt overzichtelijk, waarom dan toch zo lastig? In deze blog geef ik graag enkele handvatten om te komen tot een viermoment. 

Eerst een persoonlijke ervaring. Bij aankoop van nieuwe sneakers – van het Zwitserse merk ON – liep ik tegen het volgende uitdaging aan. Mijn huidige sneakers – van hetzelfde merk – vertoonden slijtage aan de hiel. Was me nog niet eerder opgevallen. Zonde, daar de schoenen net een jaar oud warenOp verzoek van de verkoper (lees: Runnersworld) heb ik een foto gemaakt van de slijtage en deze is vervolgens opgestuurd richting ON. Vervolgens kwamen per email twee aanvullende vragen retour: wat is uw maat en wat was de aankoopdatum. Mail beantwoord. Na een week of wat ging de telefoon. Met Runnersworld. Er staan een nieuw paar sneakers voor u klaar om afgehaald te worden. Ik was volledig verrast en blij tegelijk. Dit noem ik dus klantenservice. Geweldig!  

Wat kunnen we leren van deze ervaringHet draait om drie stappen:  

  1. er is geluisterd – foto gemaakt en doorgestuurd; 
  2. er is gecommuniceerd – kreeg mail met aanvullende vragen;
  3. en er is geleverd – nieuwe schoenen staan klaar.

Door niet alleen aan te geven contact op te nemen met de fabrikant, maar dit ook daadwerkelijk te doenvoel ik me als klant maximaal gehoord. Vervolgens komt de blijde boodschap dat er nieuwe schoenen klaar staan. Maakt mij een ambassadeur en trouwe klant.  

Moodboard

Fast forward naar de Enterprise praktijk. Het aanslingeren en realiseren van bijvoorbeeld een Modern Workplace traject is dus vooral zorgen dat er geleverd wordt. Het is daarom essentieel om medewerkers vanaf dag één actief achter het stuur te zetten. En helder te zijn over de ambitie en de weg er naar toe. Een bijdetijdse interventie is het faciliteren van een moodboard sessie. Ga met ze in gesprek en laat medewerkers aan de hand van een creatieve sessie aangeven wat de wensen en behoeften zijn. Door dit te visualiseren wordt het voor de organisatie zichtbaar wat benodigd is om succesvol te zijn. Een moodboard is dus een creatieve weergave van de pijnpunten, ideeën en must haves. En om deze ambitie vervolgens te bewijzen is het nuttig om een aantal pilots te definiëren en te realiseren – voordeel: vasthouden van het momentum! Belangrijk is om de betrokken pilot medewerkers vervolgens op een zeepkist te zetten als ambassadeurs. Land beter dan wanneer de usual suspects – denk aan IT – het verhaal vertellen. 

Concluderend, het is dus noodzakelijk om te luisteren naar medewerkers, klanten en partners. Maak actief gebruik van hun kennis en ervaring. Geef ze een podium! Creëer viermomenten door middel van realistische en kortdurende pilots, om zo het momentum en enthousiasme vast te houden en de organisatie mee te nemen. En communiceer hier regelmatig over. Eigenlijk heel overzichtelijkluisteren, communiceren en leveren voor de optimale klantervaringOfwel, de slingers kunnen uit! 

Nat word je toch: de Cloud is een blijvertje

blogpost

Nat word je toch: de Cloud is een blijvertje

Recent was ik op uitnodiging van een collega mee naar een kennismakingsgesprek. Onderwerp betrof de moderne digitale werkomgeving binnen een grote organisatie. Wat schetste onze verbazing: de overkant van de tafel zag het nut van een werkomgeving in de Cloud

lees verder
de magie van de cloud

blogpost

de magie van de cloud

Herinner je nog momenten toen je als kind luisterde naar verhalen over tovenaars en magie? Herinner je ook nog het gevoel dat je hierbij had? Meestal zal dit "verwondering", soms "vrees" maar zelden "onverschilligheid" geweest zijn. Welke emoties komen er

lees verder
working out loud: podcast to the max

Podcast

working out loud: podcast to the max

Tja, podcasts, is dat niet iets van 10 jaar terug? Maar als je steeds meer collega's hoort vertellen hoeveel kennis zij opdoen door het luisteren van podcasts tijdens hun woon-werk-verkeer, dan ga je je er toch eens in verdiepen. En

lees verder
feedback