Machine Learning en AskApp

Machine Learning, een vorm van Artificial Intelligence, is weer hot. We kennen Cortana, Siri en Google Now van de smartphones en Watson van IBM.

Op dit moment volg ik een cursus waarin wordt uitgelegd hoe Machine Learning eigenlijk werkt.

Je hebt 3 zaken nodig:
1. er moet een patroon bestaan voor hetgeen je wilt leren
2. er bestaat geen algoritme dat je kunt programmeren
3. je hebt data/gegevens nodig voor hetgeen je wilt leren

En terwijl deze cursus vordert (ben nu bij les 5) schiet het volgende door mijn hoofd:
om een machine te laten leren, moet deze ook weten wat goede antwoorden zijn bij voorbeeldvragen, de zogenaamde training-set.
Hierin gaat best veel tijd zitten en het is een onderdeel dat vaak niet benoemd wordt als het gaat om Machine Learning.

Om een machine goed te laten leren, moet je dus voorbeeldvragen verzinnen en dan ook best veel. Het verzinnen van vragen is best lastig, en eerlijk gezegd zo lastig, dat je de meest interessante vragen zelf van een antwoord gaat voorzien als onderdeel van deze training-set. Dus deze ga je later niet meer stellen, hmmm….

entering AskApp
Aangezien mijn gevoel voor timing van technologieën nogal te wensen over laat (misschien is het nog wat vroeg voor Machine Learning), lijkt het mij verstandig om ervoor te zorgen dat je als organisatie alvast je training-set voor de “Wie”-vragen beschikbaar hebt. Welke toepassing kun je daar beter voor gebruiken dan AskApp ?!

Als je dan, als organisatie op een later tijdstip wel met Machine Learning aan de slag wilt, dan heb je een prima set aan voorbeeldvragen (met de bijbehorende antwoorden). Die tijd gaat namelijk echt komen!
Vervolgens voed je, in het geval van IBM, Watson met alle informatie van je organisatie (in ons geval ConnectPoint) en dan kan deze combinatie een mooie cognitieve machine opleveren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar next-gen computing zoals IBM dit ziet, lees dan deze documentatie.

Microsoft kent overigens ook Machine Learning, meer informatie kan je hier vinden.

Artificial Intelligence in verzekeringen

blogpost

Artificial Intelligence in verzekeringen

EVEN HOUTEN BELLEN…. De verzekeringswereld zal de komende jaren veranderen, maar dat is niets nieuws. Denk aan de demografische ontwikkelingen, aan de steeds sluwere manieren van frauderen en uiteraard de technologie die zich ontwikkelt met de vaart van een sneltrein.

lees verder
feedback