maak een succes van je goede voornemens

Het is vandaag Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar, naar het schijnt. Hoe komen we eigenlijk bij het fenomeen Blue Monday?

Dat hebben we te danken aan een Britse psycholoog Arnall. Hij ontwikkelde de Formule van Arnall. Er is veel kritiek op deze formule, toch is Blue Monday een begrip, opgepikt door vooral de media. En wij, niet gehinderd door enige wetenschappelijke onderbouwing, laten onze gedachten er ook eens over gaan. En uiteraard geven we je een aantal tips om hiermee om te gaan.

de W staat voor weer
In januari valt gemiddeld 70 mm neerslag in een tijdsbestek van gemiddeld 72 uur. Het aantal zonuren in de gehele maand bedraagt 62 uur. Qua temperatuur is het de koudste maand van het jaar. Kortom, januari is gemiddeld gezien niet de meest fijne weermaand voor veel mensen.

Op het weer heb je geen invloed, goed of slecht, naar buiten kan altijd. Dus: gaan! Is het niet voor de gebruikelijke 10 kilometer, ga dan een blokje om in de lunchpauze. Vraag een collega mee die je nog niet zo goed kent en probeer je gemeenschappelijke interesses te achterhalen. Dan gaat het waarschijnlijk snel over leuke dingen en ga je beter gehumeurd weer achter je bureau zitten. Bron: KNMI

(D-d) staat voor geld
Hierbij is de grote D je schuld en de kleine d je maandelijkse salaris.
De skivakantie is waarschijnlijk wat duurder uitgevallen of je hebt teveel kerstcadeaus gekocht. Wij zijn geen financieel expert en kennen het gevoel als deze negatief uitpakt. Neem eens je eigen lunch mee in plaats van de bedrijfskantine te bezoeken. Je ging toch ook wandelen?

de TQ staat de tijd na kerst en hoe goed je je voornemens volhoudt
Na drie weken onderweg in het nieuwe jaar komen we erachter dat er niks terecht is gekomen van onze goede voornemens en gooien we deze overboord. Bedenk eens hoe goed je voornemens eigenlijk waren? Goede voornemens zijn vooral haalbare voornemens. We zijn geneigd onze doelen te groot, abstract en complex te stellen. Maak het klein! Want dat motiveert: iets dat je wél haalt.

En dan: door! 3 x in de week naar de sportschool is lastig volhouden als je nooit heb gesport. Maar iedere dag 20 kniebuigingen kun je waarschijnlijk wel volhouden. Zeker als je het ook nog koppelt aan een dagelijkse activiteit, bijvoorbeeld tandenpoetsen. Daarmee maak je het een routine en zorg je voor nieuw gedrag dat blijft. Van daaruit bouw je het verder uit.

de M staat voor je motivatieniveau
Een ander kan je nooit motiveren, dat kun jij alleen zelf. En motivatie gaat altijd over waarden en drijfveren. Waarom is dit voornemen zo belangrijk voor jou? Stel jezelf deze vraag minimaal zes keer om echt tot de kern te komen waarom het voornemen belangrijk voor jou is. Het helpt wel om je voornemens vervolgens te delen met anderen. Anderen gaan je namelijk vaak helpen om je doelen te halen.

de N staat voor het gevoel om actie te ondernemen
De actie is de daad zelf en de motivatie is dus de drijfveer erachter (zie vorige punt). Als de drijfveer onvoldoende helder is, wordt het lastig om in actie te komen en je voornemens echt waar te maken. Als je dit goed helder hebt, zorg dan voor een actieplan waarin je beschrijft wanneer en hoe je welke activiteiten gaat ondernemen.  En denk eraan, maak deze activiteiten wederom klein en haalbaar.

Dus wat ga jij nu doen?

(tip: lees ook de blog van onze collega Jennifer en zeg banana)

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
feedback