#lowcardiet

Vandaag ben ik begonnen met een nieuw dieet: Low Car Diet. Het is een initiatief van Urgenda om topbestuurders en medewerkers van organisaties uit te dagen om 10 dagen de auto te laten staan en gebruik te maken van andere reismogelijkheden. De organisatie achter het Low Car Diet geeft iedere topbestuurder een NS-business card waardoor de wereld van het openbaar vervoer (OV) ineens aan je voeten ligt. Van trein, tram, treintaxi tot Green Wheels, Snapp Car, OV-fieten en OV-electro-scooters. Doel is uiteraard om mee te bouwen aan een momentum om de auto vaker te laten staan en slimmer met mobiliteit om te gaan.

De aftrap begon om 9:00 uur op het station in Amersfoort. Ik woon in Scheveningen. “Zo, dat is nogal een operatie”, dacht ik. Maar wie A zegt moet ook B zeggen, en …het is voor een goed doel. Minder CO2, minder auto’s en wie weet wat het nog meer gaat brengen. Ik ontdekte via de app 9292 dat ik de tram van 07:24 uur moest hebben om op tijd op het station te zijn. Natuurlijk de tram gemist. Ik was er om 7:25 uur en zag nog net de achterlichten snel kleiner worden. Lijn 17 vertrok precies op tijd!

Gelukkig had ik het wel zo ruim ingepland dat ik ook met de volgende tram de trein nog op tijd in Amersfoort zou zijn. Voor het eerst met een OV-chipkaart mijzelf ingecheckt. Uiteraard met een licht gevoel van onzekerheid of het nu echt was gelukt, dat inchecken. “Wat nou als ik straks wordt gecontroleerd en ik heb mij vergist?” Maar gelukkig geen probleem tot aan Den Haag Centraal. 5 Minuten de tijd om bij de trein te komen!

Na drie en halve minuut stond ik in de trein om mij te beseffen dat ik mij weer moest inchecken. Maar waar en hoe gaat mij dat lukken in anderhalve minuut? Trein uit en naarstig speuren naar een apparaat om in te checken. Gevonden! Ik had nog 30 seconden voordat de trein zou vertrekken, rennen, springen, BINNEN! Op naar de 1ste klas wagon.

Plekje gevonden, jas opgehangen, prima eigenlijk. Mensen allemaal in hun smartphone of tablet, pc gedoken. Ik dan ook maar. Ik pak mijn Nexus 7 omdat die zo lekker in mijn jas past. Hoef je geen tas mee te nemen, leek me wel handig. Wifi dus…hmm, NS biedt het aan maar het was wel heel erg traag. Overschakelen op de mobiele hotspot van mijn smartphone dan maar. Werkt prima trouwens. Ik kon tot in Amersfoort blijven zitten en ik heb een hoop losse eindjes kunnen wegwerken. Best relaxed eigenlijk, maar hoe weet ik nu of ik ben ingechecked en dat ik inderdaad ben aangemeld voor de 1ste klas. Staat niet op mijn eigen OV-chipkaart! De conducteur bracht helderheid, “prettige reis meneer”. Poeh, dat gaat dus goed!

Eline stond mij op het station op te wachten met een mooie envelop van de organisatie. Er werd een persmoment georganiseerd waarbij alle bestuurders hun autosleutel konden inleveren door deze aan een bord te hangen. Ik had uiteraard mijn sleutels thuis laten liggen en heb de sleutel van de postbus er maar aangehangen. Als tegenprestatie kreeg ik de NS-Business Card uitgereikt. Ik kon vanaf nu dus mijn eigen OV-chipkaart, die ik gisteren heb georganiseerd op station Houten om naar Amersfoort te komen, opbergen.

Na een kop koffie en een korte bijeenkomst met Eline weer in de trein gestapt op weg naar Scheveningen. Vanmiddag een paar stukjes schrijven, meetings via Microsoft Lync bijwonen en samenwerken binnen de communities op IBM Connections.
Het was bijna niet te geloven maar de reis van station Amersfoort naar mijn huis op Scheveningen heeft met trein en tram nog geen anderhalf uur geduurd. En ik heb in de tussentijd van alles kunnen doen in de trein.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn agenda voor de komende week best wat heb teruggesnoeid. Maar mijn eerste ervaring met het OV is, op wat ervaringsgebrek aan mijn kant na, positief. Natuurlijk had ik het weer redelijk mee, het was niet te druk en het OV hield zich aan haar schema. De komende 10 dagen zal ik jullie regelmatig deelgenoot maken van mijn ervaringen. En vooral ook van mijn inzichten in de mogelijkheden van deze manier van reizen voor een bevolkingsgroep die het OV alleen kent uit het nieuws. Zoals ik dus tot voor kort.

de magie van de cloud

blogpost

de magie van de cloud

Herinner je nog momenten toen je als kind luisterde naar verhalen over tovenaars en magie? Herinner je ook nog het gevoel dat je hierbij had? Meestal zal dit "verwondering", soms "vrees" maar zelden "onverschilligheid" geweest zijn. Welke emoties komen er

lees verder
ik kies voor IBM!

blogpost

ik kies voor IBM!

Met bijna 20 jaar IBM ervaring op mijn curriculum vitae werd het weleens tijd dat ik uitleg waarom ik iedere keer weer kies voor IBM. En waarom ik IBM trouw blijf. IBM Global is zeer innovatief in zijn doen en

lees verder
feedback