LowCarDiet: 3 maanden later

Op 10 oktober 2013, de dag van de duurzaamheid, ging het project LowCarDiet van start. Een week lang je auto laten staan en zoveel mogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer, fietsen, wandelen of natuurlijk elektrische auto’s. Ik heb daar met veel plezier en verbazing een week aan deelgenomen.

gedoe
Mijn conclusie was dat het reizen per openbaar vervoer zeker voordelen had. In mijn geval zitten de voordelen vooral in extra tijd die je hebt in de trein. Alles om de trein heen was wat meer ‘gedoe’ voor mij. Wat mij het meest is bijgebleven is dat ik het goede voornemen had om in de toekomst regelmatig met het openbaar vervoer te blijven reizen. Wat denk je? Ik heb sinds het LowCarDiet-project nooit meer in een bus, tram of trein gezeten.

slopen
En eigenlijk baal ik daar best van. Blijkbaar weegt de extra moeite die je moet doen om je via het openbaar vervoer te verplaatsen niet op tegen het bewustzijn dat ik met mijn auto de wereld iedere keer een beetje verder afbreek. Want in principe gaat het daar toch om: met onze auto’s slopen we ‘langzaam’ de wereld. Ik denk zelfs dat het ook geldt voor elektrische auto’s. Maar dat is mijn eigen mening.

Beijing
En dat we de wereld aan het slopen zijn werd me dit weekend nog een keer duidelijk gemaakt door het bericht dat ze in Beijing de zonondergang nu maar op grote schermen laten zien. Waarom? Omdat de zon is verdwenen achter de smog! Hoe erg kunnen we zaken uit de hand laten lopen denk je dan.

CO2-app?
Maar eigenlijk doe ik hier dus zelf ook aan mee. Er zijn immers andere middelen om je te verplaatsen, ik weet dat mijn gedrag niet klopt en toch doe ik er niets mee. Heb ik dan een CO2-appje nodig om in-my-face feedback te krijgen over mijn CO2-footprint? Zal toch niet waar zijn.

sluitstuk
Of is het mijn eco-systeem, mijn vrienden, familie, kennissen en collega’s die mij niet corrigeren op mijn gedrag. Leeft het besef gewoon nog niet genoeg en kan je nog steeds wegkomen met oude gedrag? Zou je eigenlijk ergens anders moeten beginnen met denken om uiteindelijk als logisch gevolg uit te komen bij andere vormen van reizen. Is LowCarDiet-reizen misschien wel het sluitstuk van een andere manier van denken en leven en juist niet het begin?

Je merkt het, ik heb werkelijk geen idee om mijn gedrag aan te passen. Mocht iemand een tip hebben, dan hoor ik het graag. Want het begint wel te knagen.

de magie van de cloud

blogpost

de magie van de cloud

Herinner je nog momenten toen je als kind luisterde naar verhalen over tovenaars en magie? Herinner je ook nog het gevoel dat je hierbij had? Meestal zal dit "verwondering", soms "vrees" maar zelden "onverschilligheid" geweest zijn. Welke emoties komen er

lees verder
ik kies voor IBM!

blogpost

ik kies voor IBM!

Met bijna 20 jaar IBM ervaring op mijn curriculum vitae werd het weleens tijd dat ik uitleg waarom ik iedere keer weer kies voor IBM. En waarom ik IBM trouw blijf. IBM Global is zeer innovatief in zijn doen en

lees verder
feedback