live uit Orlando: IBM Connected 2015

Opeens is het d-day. Ofwel de reis naar Orlando is gaande. In de afgelopen weken probeer je je zo goed mogelijk voor te bereiden op de reis. Hierbij ben je voornamelijk afhankelijk van de informatie die door IBM wordt aangereikt. Naast het scannen van alle mogelijke sessies, zijn er natuurlijk ook een aantal prangende vragen die je voor klanten of voor de propositie van e-office beantwoord wilt hebben. Gelukkig is ook Marco Ensing aangehaakt en kunnen we het werk van deze intensieve week verdelen. Om een fabeltje uit de wereld te helpen, sessies starten vanaf 7:00 of 8:00 uur en na de laatste sessies op 18:00 uur is het netwerken. Met name die vroege start zal voor mijn kamergenoot een stevige opgave zijn.
Het is zaterdag, dag van vertrek. Vanmorgen stond wekker iets later (6:45), gelukkig woon ik naast Schiphol. Ook in de vrieskou ramen krabben mag de pret niet drukken. Na op Schiphol gedropt te zijn en een kleine miscommunicatie met Marco te hebben gehad, zijn we toe aan koffie en nemen Marco en ik globaal de week door. Opeens wordt er een Aziatische dame naast ons wakker (ze zat in een onmogelijke houding voorover op een koffer te slapen) en komt er achter dat haar vlucht net vertrokken is. Dat zal ons dus niet overkomen. Onze vlucht vertrekt 10 minuten te laat naar Gatwick en het wordt nog even spannend of we de aansluiting naar Orlando halen.
De eerste dag was prima, meteen maar verschillende sessies in. De grote aankondigingen komen op maandag maar strekking is toch dat alles in de Cloud mogelijk is en mobiel de key. Marktonderzoeken geven aan dat 66% van de e-mail als eerste op een mobiel device wordt geopend en zelfs ruim 40% van de documenten worden via mobiele devices (telefoons of tablets) aangemaakt of bewerkt.
Op de openingsreceptie hebben we oude bekenden zoals onze partners van OnTime, Panagenda, GBS en ISW ontmoet. Leuk zeker ook voor Marco die de afgelopen jaren veel contact met de Australische ISW-mensen had en hen nu eens de hand kon schudden. Nederland is weer goed vertegenwoordigd. Naast verschillende businesspartners is het goed om te zien dat er verschillende Nederlandse IBM klanten aanwezig zijn.

IBM Verse
De nieuwe e-mail client van IBM heet Verse ofwel “versje”, “tekst”. Dat is natuurlijk wel vaak kenmerkend aan een e-mail. Social Business is meer en meer ingebed in organisaties en het wordt voor veel ondernemingen van groot belang om snel te kunnen reageren op veranderende omstandigheden. IBM Connections of IBM ConnectionsCloud biedt daar veel mogelijkheden toe, de ultieme doelstelling met deze software is het op een laagdrempelige manier openlijk werken. Het delen van informatie, samenwerken en hierdoor het bereik van je informatie naar collega’s vergroten staat hierbij centraal. Met het credo dat het versturen van e-mail niet open is, is dit de tegenhanger van Connections. Maar werken zonder e-mail geeft ook beperkingen. Vandaar dat IBM Verse de integratie met een Social Software platform in zich heeft. IBM Verse komt niet allen zakelijk beschikbaar maar ook voor eindgebruikers en dat is voor IBM een grote stap.

wat maakt IBM Verse zo uniek
Natuurlijk handelt IBM Verse e-mail berichten af. Het aanmaken, ontvangen, lezen en als gelezen markeren is vanzelfsprekend. De lichte user interface is helder en intuitief. Bovenop deze basis veel vernieuwende functionaliteit. Wat direct in het oog springt zijn de foto’s van mensen met wie je e-mail afhandelt. Je kunt deze mensen als favoriet vastleggen maar er is ook een selectie van mensen waar je veel mee werkt. Deze foto’s worden door social analytics automatische bepaald. De foto heeft meerdere functies.
1.    Het geeft aan dat e-mail van deze persoon op dit moment belangrijk voor je is.
2.    Door met je muis over de foto heen te navigeren, krijg je de mogelijkheid om een chat op te starten, de business card van deze persoon te openen of direct een nieuwe e-mail aan deze persoon te sturen.
3.    Als je klikt op de foto wordt direct een filter over al je e-mail geplaatst. Dit filter-mechanisme is nog verder uitgebreid, je kunt dus filteren/zoeken op personen maar je kunt direct verfijnen door een additionele zoekterm in te typen. Ook is het mogelijk om de te filteren op periode (bijvoorbeeld “vorige week”). Het terugvinden van e-mail gaat op deze manier razend snel.
Het opstellen van een e-mail is ook verrijkt met functionaliteiten rond om bestanden. Je kunt een bestand van je eigen bestandssysteem selecteren maar het is ook mogelijk om bestanden uit je sociale omgeving te selecteren, in dat geval wordt er dus geen bestand mee gestuurd maar een link naar dit bestand. Als je dan een e-mail met bestanden ontvangt, biedt Verse de mogelijkheid om de bestanden te viewen, je wordt dus niet afgeleid en hoeft dus geen andere applicatie op te starten om de bestanden te bekijken en je blijft dus netjes in je werkomgeving.

Acties in een dashboard
Maar e-mail is niet alleen om berichten naar elkaar te sturen. Het is ook geen archief voor later (zo wordt het vaak wel gebruikt). Nee, vaak is het de bedoeling dat er vanuit de e-mail iets wordt gedaan. Om deze reden zijn er twee nieuwe functionaliteiten aan de e-mail applicatie toegevoegd. Het gaat hier om acties. Er zijn twee soorten acties; een actie waar je zelf iets moet doen of een actie waar je van iemand anders iets verwacht. In de e-mail kun je beide acties instellen.
Bij het versturen van een e-mail kan je bijvoorbeeld direct een actie instellen dat je over twee dagen nagaat of er iets met je e-mail is gedaan. Maar je kunt ook een actie voor een ander instellen. In je dashboard heb je vervolgens de mogelijkheid om de acties die jij moet doen of die anderen moeten doen op te vragen. Ook krijg je een overzicht van de acties voor vandaag. Deze manier van acties tracken geeft je houvast in je werk. Vaak is het zo dat je allerlei lijstjes met acties in je achterhoofd bijhoudt van wat je allemaal nog moet doen, deze digitale actielijst maakt het mogelijk om je te focussen van wat je nu moet doen en leidt je niet af.
Naast e-mail is ook de agenda een onmisbaar hulpmiddel in ons dagelijks werk. Onderaan de IBM Verse e-mail client heb je een overzicht van de je agenda van deze dag. Met een tijdbalk wordt aangeven hoeveel tijd je nog hebt tot je volgende meeting. Natuurlijk is er ook een volledige agenda beschikbaar welke je op dag, week of maand niveau kunt bekijken. Hoe meer ik zie van IBM Verse hoe meer ik me er op verheug: wat een tijd ga ik overhouden straks!

mei 22

event

IBM User Group event Engage in Rotterdam

Engage is de Benelux-brede User Group van IBM Collaboration solutions en analytics. Op 22 en 23 mei organiseert Engage een groot event in Rotterdam en e-office is erbij! Tijdens het event heb je keuze uit verschillende sessie over onderwerpen als Business

lees verder
feedback