samenspel van disciplines brengt je intranet in beweging

Deze week hebben we intensief kennis uitgewisseld met grote internationale organisaties tijdens de Intranet & Workplace Summit 2014 in Chicago. Deze bedrijven hebben meestal 100.000+ medewerkers. Denk hierbij aan Coca Cola, Wells Fargo, Kraftfoods, Cricket Wireless (AT&T), Capital Power Corporation, Walgreens en Pitney Bowes.

De organisaties presenteerden tijdens de summit aan elkaar de issues die zij ondervonden met het invoeren van hun intranet en hoe zij bezig zijn met het ontwikkelen van een digital workspace. Het mag duidelijk zijn dat dit massieve projecten zijn. Sommige van deze bedrijven bleken al 5 jaar bezig te zijn.

samenspel
Wat vooral opviel was dat het succes van een intranet zit in de samenwerking van de verschillende disciplines binnen de organisatie. Anders gezegd, wanneer een intranet alleen wordt getrokken door de afdeling Communicatie, HR of de IT-afdeling, blijkt ‘failure’ gegarandeerd (maar 6% van alle SharePoint intranet implementaties is echt succesvol). Alle stakeholders moeten betrokken zijn en blijven. Hiermee wordt duidelijk dat het invoeren van een intranet nooit een op zichzelf staand project kan zijn. Je moet er een programma van maken. Het intranet hangt namelijk nauw samen met de organisatie en zal blijven meebewegen.

mens, organisatie& technologie
De conferentie sterkte ons in onze overtuiging dat het invoeren van een intranet of het ontwikkelen van een digital workspace nooit een technische exercitie kan en mag zijn. Het gaat om het in balans brengen van Mens, Organisatie en Technologie. Technologie blijkt slechts een klein onderdeel te zijn van de budgetten die door grote organisaties worden vrijgemaakt. Het merendeel van de budgetten gaat op aan het ontwikkelen van de juiste mindset, opleidingen van de medewerkers, communicatie, adoptie van nieuwe technologie, code of conduct, governance.

Gelukkig merken wij dat steeds meer van onze klanten juist voor ons kiezen, omdat wij niet geloven in een ‘arme’ invoering van technologie. Je investeert in technologie omdat je wilt dat er een pijnpunt wordt opgelost of omdat het direct een bijdrage levert aan een van de bedrijfsdoelstellingen. Wanneer je dan wilt dat medewerkers de technologie daadwerkelijk omarmen, dan zal je daarin moeten investeren. Ze hebben het immers al druk genoeg. Je moet medewerkers overtuigen dat de nieuwe oplossing hen gaat helpen in het verlichten van de werkdruk.

talent
Veel van deze grote organisaties maken zich zorgen over het aantrekken van talent. Dat is een aanleiding om te werken aan een moderne digitale werkplek. Want welk talent wil werken in een ‘houtje-touwtje’ omgeving?, is hun verhaal. De moderne medewerker wil ’s ochtends via zijn smartphone werken, ’s middags met zijn PC en ’s avonds met zijn tablet. Oftewel, we moeten ervoor zorgen dat de digital workspace mobiel is, dat het Intranet mobiel is, en bovenal veilig (Mobile Device Management).

slimmer werken
Concluderend: we zitten ‘on the spot’ als het gaat om het helpen van onze klanten met de ontwikkeling van hun intranet en digital workspace. Samen met de organisatie zetten we – op basis van een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek – een roadmap uit naar de ideale digital workspace. Waarbij het intranet een cruciaal onderdeel is van het geheel. Met daarbij de focus op het mobiel en veilig beschikbaar stellen van enterprise business systemen, het verzorgen van de adoptie en communicatie en het aanbieden van ondersteuning via social learning, communities en de helpdesk.

Met veel inspiratie, energie en ambitie keren we weer terug naar Nederland om onze klanten ‘slimmer’ te maken!

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Klantverhaal

OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Met 41 scholen, meer dan 1400 medewerkers en ruim 11.000 leerlingen is OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) een grote netwerkorganisatie in de regio Zwolle. Om onderlinge kennisdelingen en samenwerking te vergemakkelijken is een portaal ingericht op basis van

lees verder
feedback