innovatie is welvaart!

De afgelopen week ben ik een paar dagen in Finland geweest en heb mij verbaasd over de innovatiedrift in dit land. Finland heeft circa 5 miljoen inwoners en was in 2007 nog voor 25% van hun BNP afhankelijk van Nokia. Nu weten we intussen allemaal dat het de afgelopen jaren wat minder is gegaan met Nokia, dus ook met het BNP van Finland. Nokia heeft vele fabrieken gesloten, hun hoofdkantoor staat te koop voor een paar honderd miljoen euro en er zijn meer dan 10.000 Nokia-medewerkers ontslagen.

Maar is dit voor Finland het einde van jaren van succes? Het lijkt erop dat deze tegenslag ze alleen maar sterker heeft gemaakt. Nokia is de basis geweest voor meer dan 200 start up’s in Finland die op hun beurt weer zorgen voor een hoop werkgelegenheid. Wanneer ik in Finland rondloop zie ik overal dat ze bezig zijn met mobiele toepassingen, overal zie je uitingen van Social. Er zit energie in deze mensen.

nieuwe leiders
Hun minister van Europese zaken, Alexander Stubb, is een groot voorvechter van social media en gebruikt het medium veelvuldig. Dit soort nieuwe leiders helpen natuurlijk om een cultuurverandering in een land tot stand te brengen. Finland heeft al lang geleden begrepen dat investeren in kennis en innovatie de sleutel is tot welvaart. Finland is door deze visie en investering in korte tijd van een relatief arm land opgeklommen naar een van de meest welvarende landen van de wereld. Innovatie is welvaart!

Wat ik voel als ik in Finland ben is dat het een land is met mensen die vooruit willen. Niet stilzitten en beschermen wat je hebt, maar juist groeien en innoveren. Nieuwe dingen bedenken. En die nieuwe dingen hebben dan vooral te maken met mobile en social. Ik denk dat Helsinki de Silicon Valley van Finland is. Hier ontstaan de nieuwe creatieve ideeën.
Waarom de Finnen zo goed zijn in mobile en social heeft ongetwijfeld te maken met de omvang van het land en de winterse condities. Er wonen maar 18 mensen per vierkante kilometer en de grond is 6 maanden per jaar bevroren. Dus een kabeltje leggen valt niet mee denk ik. Mobile is de manier om toch met elkaar in contact te blijven en social zijn we trouwens allemaal. Zeker wanneer je niet de kans krijgt om elkaar fysiek te ontmoeten is social media een goed alternatief. Verder is het in de winter vroeg donker, dus heb je ook alle tijd om over nieuwe dingen na te denken.

SLUSH
Mijn oog viel op een interessant event aan het eind van het jaar in Helsinki, ze noemen het SLUSH. Omdat in november de sneeuw in Helsinki slushy is, het is er koud, guur, onaangenaam. SLUSH is een tweedaagse bijeenkomst van startup’s. Ik denk dat het heel erg inspirerend is om daar rond te lopen en nieuwe ontwikkelingen op te snuiven. Zelf ga ik er in iedergeval in november naar toe.

Mocht je na het bekijken van de site van SLUSH ook besluiten om dit event bij te wonen, laat het mij dan even weten. Ik zou het leuk vinden om als e-office voor een beperkte groep deze SLUSH-reis te organiseren.

de magie van de cloud

blogpost

de magie van de cloud

Herinner je nog momenten toen je als kind luisterde naar verhalen over tovenaars en magie? Herinner je ook nog het gevoel dat je hierbij had? Meestal zal dit "verwondering", soms "vrees" maar zelden "onverschilligheid" geweest zijn. Welke emoties komen er

lees verder
ik kies voor IBM!

blogpost

ik kies voor IBM!

Met bijna 20 jaar IBM ervaring op mijn curriculum vitae werd het weleens tijd dat ik uitleg waarom ik iedere keer weer kies voor IBM. En waarom ik IBM trouw blijf. IBM Global is zeer innovatief in zijn doen en

lees verder
working out loud: podcast to the max

Podcast

working out loud: podcast to the max

Tja, podcasts, is dat niet iets van 10 jaar terug? Maar als je steeds meer collega's hoort vertellen hoeveel kennis zij opdoen door het luisteren van podcasts tijdens hun woon-werk-verkeer, dan ga je je er toch eens in verdiepen. En

lees verder
feedback