in 5 stappen naar filevrij werken

November is altijd al de maand van het #fileleed (vrije dagen zijn op, het regent wat vaker) maar dit jaar vliegen de records ons helemaal om de oren. Dus klinkt weer hard de roep om meer asfalt en #rekeningrijden, zelfs vanuit onverwachte hoeken zoals Lubach gisteren met zijn #vroempoen.

Natuurlijk zijn er beroepen en functies waarbij het rijden in de spits haast niet te voorkomen is. Maar staan er niet heel veel mensen eigenlijk stomweg in de file omdat ze geacht worden om rond half 9 hun werkdag te beginnen? En waarom starten ze die werkdag niet lekker thuis en stappen ze na de spits in de auto? Waarom is de eerste meeting  (en de laatste ook trouwens) van de dag niet standaard een virtuele, zodat we ons niet in bochten hoeven te wringen om ergens op tijd te zijn?

Daarom hierbij ons november-eind-van-de-file-leed recept!

Stap 1: zorg voor goede technische tools om het werken op een andere locatie dan kantoor zo eenvoudig (en veilig!) mogelijk te maken. Heb je Office 365 al in huis? Dan heb je tools al grotendeels in huis. Naast software is natuurlijk ook hardware belangrijk. Dat goede wifi thuis is vaak al wel in orde…

Stap 2: bespreek met je organisatie of team hoe je het nodeloos in de file staan kunt voorkomen en elkaar kunt helpen. Door inderdaad de vroege en late meetings van de dag online te doen bijvoorbeeld. Klantafspraken handig in te plannen. En ook je daily stand-up kan echt ook online.

Stap 3. Geef ‘chat & presence’ een centrale rol in je interne communicatie en maak hier afspraken over. Als je thuis werkt, laat je dat duidelijk zien via Skype/Teams, zodat collega’s weten hoe ze je kunnen bereiken. Gebruik chat voor snelle vragen die je anders ‘live’ zou doen.

Stap 4: verwacht leiderschap en voorbeeldgedrag van leidinggevenden; het begroeten van collega’s die na de file binnenkomen met ‘goedemiddag!’ behoort hier niet toe. Een cultuur waarin het eerder ‘een beetje dom’ is om in de file te gaan staan, helpt een stuk beter. Sturen op output in plaats van op aanwezigheid is voor veel managers een omslag in denken. Maar er zijn inmiddels heel veel goede voorbeelden, dus het kan.

Stap 5: bel eens met ons als deze 4 stappen lastig zijn in jouw organisatie. We helpen je graag op weg, zowel bij de tools, de hardware als bij de organisatorische afspraken. En dat eerste gesprek is natuurlijk vrijblijvend. Maar wel ruim na de spits. Of via Microsoft Teams!

chatten of bellen?

Frank van Attekum

solution lead engineering
april 10

blogpost

De zomer van het digitale werkplezier

Goede medewerkers zijn schaars en dus zijn organisaties sterk gericht op het behouden van mensen. De Employee Experience staat in veel beleidsplannen centraal. De bedrijfsfysio, gezond eten bij de lunch, yoga, meditatie en andere sportfaciliteiten: bedenk het maar. De focus

lees verder
Go Go Teams Tour

blogpost

Go Go Teams Tour

plan vandaag nog je sessie over Microsoft Teams Microsoft Teams brengt applicaties, chat, het delen van documenten en informatie bij elkaar in één laagdrempelige omgeving die de manier waarop mensen samenwerken fundamenteel verandert. De transitie van Skype for Business naar

lees verder
Microsoft Teams: een jaar later

blogpost

Microsoft Teams: een jaar later

Vorig jaar heb ik voor het eerst geschreven over Microsoft Teams in combinatie met Outlook Groups. We zijn nu een jaar verder en het is duidelijk dat Outlook Groups het niet meer gaat worden. Microsoft Teams is de tool van

lees verder
feedback