IBM verkoopt collaboration software portfolio aan HCL

Het kan inmiddels niemand zijn ontgaan: diverse IBM Collaboration Solutions (ICS)  zoals Domino, Sametime en Connections, worden verkocht aan HCL. Deze aankondiging uit begin december 2018 heeft tot uiteenlopende reacties geleid in het IBM-partnerlandschap. Vele IBM-partners, waaronder wijzelf, waren koortsachtig op zoek naar de gevolgen hiervan. Op zoek naar de gevolgen voor onszelf als een van de eerste partners in Nederland, maar met name naar de impact op onze klanten. Langzaamaan komen de details naar buiten via conference calls en persberichten. Om juridische redenen wordt nog niet alles publiekelijk gedeeld, omdat pas in mei 2019 de daadwerkelijk overdracht plaatsvindt.

Voor e-office is HCL overigens geen onbekende organisatie. In de zomer van vorige jaar is onze IBM Champion Remco Angioni één van de 100 genodigden geweest die in Boston kennis heeft gemaakt met het ontwikkelteam van HCL, dat de doorontwikkeling van de samenwerkingsproducten van IBM overneemt. We hebben ervaren dat we op een heel constructieve en prettige manier hebben kunnen meedenken over productfeatures, marketingcampagnes en marktpositionering. Een uitgebreid verslag van deze ervaring hebben wij eerder gedeeld.

Inmiddels zijn er diverse nieuwe versies van Domino, Verse, Traveler v10 gelanceerd door HCL. Omdat e-office in het beta-programma deelneemt van Domino V10 (en nu ook V11), hebben we de gehele ontwikkeling ervan van dichtbij kunnen volgen. We zijn blij dat HCL ook écht heeft geluisterd naar de business partners en ervoor heeft gezorgd dat IBM/HCL Domino V10 veel nieuwe features bevat die de total cost of ownership (TCO) drastisch omlaag brengt. De meest in het oog springende nieuwe mogelijkheden zijn wat ons betreft de volgende.

  • Automatische database reparatie. De database wordt verwijderd en zal een nieuwe replica maken vanaf een server waarop de database nog gezond is.
  • Cluster Sync-up waarbij automatisch is geborgd dat alle cluster-leden de juiste databases bevatten.
  • Database maximum grootte is verhoogd; databases tot wel 256GB zijn mogelijk.
  • FullText Auto-update zorgt ervoor dat je niet meer overal de indexer hoeft aan te maken. De replicatie zorgt ervoor dat deze nu ook wordt meegenomen.
  • Enterprise Edition images voor gebruik met Docker.
  • Eenvoudige koppeling met Active Directory. SAML-uitbreiding en versimpeling. ADFS 4.0 is toegevoegd.
  • Integratie met Microsoft producten wordt steeds beter.

Ondanks deze zichtbare positieve ontwikkelingen, blijven we logischerwijs nog met een aantal vragen zitten. Zo zijn we op productniveau erg benieuwd naar de toekomstplannen voor Connections. Dit ook in relatie tot het losweken van Sametime van WebSphere. Daarnaast zijn we als partner ook geïnteresseerd in het nieuwe partnermodel van HCL. HCL is van origine een directe leverancier: het werken via een indirect kanaal is nieuw voor ze. Gelukkig zijn we inmiddels met de juiste mensen bij HCL in gesprek om hier snel duidelijkheid in te krijgen.

In februari vindt dé jaarlijkse wereldwijde IBM conferentie plaats: Think. Qua timing een uitgelezen kans voor ons om bovenstaande ontwikkelingen verder van dichtbij te volgen. Wij zullen dan ook met meerdere mensen aanwezig zijn in San Francisco. Think is overigens niet alleen een gelegenheid voor partners. Ook eindklanten van IBM producten zijn van harte welkom. Mocht u ook overwegen om naar Think te gaan, dan horen wij dit graag. De IBM Champions zijn op dit moment namelijk volop bezig om de Community Day te organiseren, waarop u onder persoonlijke begeleiding alle ins en outs ervaart.

Zoals u kunt lezen volgen wij de IBM/HCL ontwikkelingen op de voet. Zoals u van ons gewend bent, zullen we u regelmatig hierover bijpraten en op de hoogte houden. Mocht u in de tussentijd hierover van gedachten willen wisselen, kunt u uiteraard met ons contact opnemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

 

Persbericht IBM/HCL: https://newsroom.ibm.com/2018-12-06-HCL-Technologies-to-Acquire-Select-IBM-Software-Products-for-1-8B

Meer informatie over HCL: https://www.hcltech.com/about-us/about-hcl-technologies

meer informatie

Remco Angioni

IBM/HCL technical software specialist

Rene Rietveld

Business Manager IBM/HCL
feedback