met IBM Bluemix een boost voor ons serviceportaal

In 2015 hebben wij op het IBM Bluemix cloud platform ons serviceportaal voor Microsoft CRM gebouwd. Hiermee bieden wij onze klanten inzicht in de calls die bij ons service team zijn aangemeld. Dit service portaal wordt zeer positief ontvangen. Des te meer reden om verder te ontwikkelen en uit te breiden met nieuwe functionaliteiten.Vooraf hadden we wat specifieke wensen:

  • verbeteren van performance
  • uitbreiding met rapportage functionaliteit
  • verbeteringen in de User Interface (UI)

verbetering van performance door data in de cloud op te slaan
In de eerste versie van het portaal werd de data getoond in de browser, rechtstreeks uit het CRM systeem opgehaald. Dit resulteerde regelmatig in een wachttijd voor de gebruiker. Het is altijd wenselijk om vanuit het oogpunt van gebruikerservaring deze wachttijd tot een minimum te beperken. Door de data op te slaan in de cloud hebben we de performance aanzienlijk kunnen verbeteren en behoren wachttijden tot het verleden.

uitbreiding met rapportage functionaliteit
Een andere wens voor versie 2 van ons service portaal was geaggregeerde management informatie uit het systeem te kunnen halen in de vorm van rapportages over een bepaalde periode. In de eerste versie kreeg je alleen inzicht in de afhandeling van individuele cases. Inmiddels bieden wij twee typen rapportages aan via het portaal:

  1. een ‘dashboard’ met maandelijkse overzichten
  2. een ‘klant rapportage’ met een overzicht van bestedingen in uren en geld per case en in totaal over de gekozen periode

De klant kan zelf de periode aangeven voor de rapportage en in welk formaat de rapportage gegenereerd moet worden (html, PDF of MS Excel).

screenshot User Interface

screenshot User Interface

screenshot dashboard

screenshot dashboard

bouwstenen van IBM Bluemix
De keuze om dit portaal op het IBM Bluemix platform te ontwikkelen heeft onder andere te maken met onze wens om nog meer ervaring op te doen met dit platform. Vanwege het gemak en de snelheid die we daarbij hebben ervaren lag de beslissing voor de hand om op de ingeslagen weg voort te gaan bij het verbeteren en uitbreiden van het portaal. De volgende bouwstenen, of services (in Bluemix termen), hebben we daarbij gebruikt:

1. Cloudant NoSQL database voor de data opslag
De Cloudant NoSQL database die wij gebruiken voor onze user registratie, hebben we eveneens gebruikt om de data uit ons CRM systeem in op te slaan. Het data formaat (JSON) konden we 1 op 1 gebruiken in de Cloudant database. Dit is om data uit het CRM systeem op te halen.

2. Workload Scheduler voor periodieke synchronisatie
Met de Java API van Cloudant is het simpel om een stukje code te schrijven dat data uit CRM ophaalt en naar Cloudant wegschrijft. De Workload Scheduler op Bluemix zetten we in om iedere twee uur dit proces te starten en de data in Cloudant actueel te houden.

3. Embeddable Reporting Service voor rapportage functionaliteit
Voor het genereren van rapportages kiezen we de Embeddable Reporting Service van Bluemix. Deze service is gebaseerd op de bekende Cognos Business Intelligence software van IBM en biedt dan ook ruime mogelijkheden voor het maken van de meest uitgebreide rapportages.
Ook nu weer was het koppelen van deze service aan onze applicatie vrij eenvoudig. Met de ‘starter code’ die bij elke service op Bluemix beschikbaar is word je snel op weg geholpen. Voor zaken die alsnog uitgezocht moeten worden kun je vaak gebruik maken van de Bluemix community op Stack Overflow.

conclusie
De voordelen die het IBM Bluemix platform biedt in termen van functionaliteit, gemak en snelheid hebben zich opnieuw bewezen bij het ontwikkelen van de vernieuwde versie van ons service portaal. De gang naar de cloud heeft zich definitief ingezet en met Bluemix heeft IBM een ijzersterke troef in handen om daarbij optimaal van dienst te zijn.

Meer weten over IBM Bluemix of ook gebruik maken van de voordelen en het gemak van IBM Bluemix? Neem contact op met mijn collega Sander.

mei 22

event

IBM User Group event Engage in Rotterdam

Engage is de Benelux-brede User Group van IBM Collaboration solutions en analytics. Op 22 en 23 mei organiseert Engage een groot event in Rotterdam en e-office is erbij! Tijdens het event heb je keuze uit verschillende sessie over onderwerpen als Business

lees verder
feedback