Google Home for Christmas

De één krijgt een kerstpakket met consumptieartikelen (die je een jaar later ergens in de kast terugvindt…) en als je bij een innovatief bedrijf werkt als e-office, krijg je een Google Home voor kerst. Gadgets! daar zijn we toch allemaal dol op:) Nu kun je je afvragen wat je ermee kunt doen en al pratend met collega’s zijn er toch best wat functies die je heel gemakkelijk in je dagelijks leven kunt gebruiken. Ik kon natuurlijk niet wachten tot ik thuis was om het aan te sluiten.

slimme speaker

Onderweg naar huis ook nog even een Chromecast gekocht voor 37 euro bij de Mediamarkt, omdat ik nog geen smartTV heb. En eenmaal thuis aangekomen, de boel direct aangesloten, en alles proberen wat in je opkomt. Muziek via Spotify afspelen, serie via Netflix kijken, YouTube filmpjes afspelen en gewoon simpelweg random vragen stellen. Dit laatste om te bepalen hoe ‘slim’ het nu echt is. Je boodschappenlijstje maken is niet heel complex maar dat hoeft ook niet. Iedereen kent het wel dat je de koelkast opent en beseft dat je iets op je boodschappenlijst moet toevoegen. Echter als je het niet direct opschrijft vergeet je het omdat je in hoog tempo doorgaat met alles wat er nog moet gebeuren. Met ‘hey Google, add milk’ kun je je gedacht dus gewoon uitspreken en je boodschappenlijst is aangevuld. En tijdens het koken een timer aanzetten is ook een handige en praktisch als je pasta graag al dente wilt! En als je even niet meer weet hoe lang je pastinaak moet koken voor het gaar is…. dan vraag je dat toch ook gewoon aan je assistent 😉

Het enige dat ik nu nog mis is dat de boodschappenlijst direct naar de supermarkt wordt gestuurd en ik een bezorgtijd/dag kan aangeven… maar ja, dat is slechts een kwestie van tijd. En ja, slimme koelkasten zijn er ook, maar ik bepaal toch liever zelf wat er op mijn boodschappenlijst komt te staan.

Earth, Wind & Fire

Voor mijn buurman Oscar, ging een wereld open tijdens onze nieuwsjaarborrel. Toen Google Home eenmaal de originele versie Fantasy van Earth, Wind en Fire op de televisie toverde zei hij ‘Het is toch niet te geloven, dat wil ik ook!’. Zo snel kan ik niet eens typen als ik iets wil opzoeken. Vervolgens vond hij het een goed idee om moeder er een cadeau te doen, want dan heeft ze meer aanspraak… Dat laatste weet ik niet helemaal zeker, oma moet wel goed Engels kunnen spreken en er is geen sprake van een echte dialoog. Het was in ieder geval duidelijk dat technologie razendsnel ontwikkeld en ook voor de consumentenmarkt. Als je nu niet meedoet dan loop je de kans om een grote achterstand op te lopen ten opzichte van de jonge generatie. En dat is nou net de generatie die straks het bedrijfsleven instroomt en op zoek gaat naar organisaties die hun gedachtegoed ondersteunt en begrijpt.

zakelijke toepassingen

Nu kun je je afvragen wat je met dit soort toepassingen in het bedrijfsleven kunt doen. Maar wat als je je to-do-lijst (in plaats van boodschappenlijst) aan je virtuele assistent kunt doorgeven? Of je vraagt of je assistent een vergadering voor je wilt plannen met collega x,y en z, binnen 5 werkdagen inclusief het reserveren van een vergaderruimte. Als je thuis aan het werk bent is het toch heel handig en erg efficiënt als je Google Home ook je interface is naar je zakelijke toepassing. Net als je mobiele telefoon tegenwoordig (door de invoering van BYOD) zowel zakelijk als privé wordt gebruikt, vervagen grenzen.

Mijn collega Michel Jonker (onze AI wizard) heeft daar als iets voor bedacht. Hij heeft de Google Assistent gekoppeld aan een IBM Watson chatbot. Waardoor ik thuis vragen kan stellen via Google Home aan Wavy (onze chatbot op de website). Dit was een goed experiment waarbij aangetoond is dat je Google Assistant dus ook als interface kunt gebruiken om te communiceren met andere ‘bots’ of in een volgend stadium ook je (legacy) bedrijfsapplicaties.

Neem hieronder een kijkje hoe de rudimentaire versie eruitziet.

 


Ben je benieuwd hoe jij chatbots kunt inzetten (ook in het Nederlands!!)? wij denken graag met je mee ook in 2018.

kanalen voor fun en focus: podcast #24

Podcast

kanalen voor fun en focus: podcast #24

Michel keert terug van het O'Reilly AI Event met interessante nieuwtjes. Luister en ontdek hoe dankzij AI nu Natuurkunde-Nobelprijswinnaar Donna Strickland als 3e vrouw in deze categorie eindelijk erkend en vereeuwigd is op Wikipedia. Ook de explainability van AI wordt doorontwikkeld, waardoor

lees verder
veel werk, maar geen mensen?

blogpost

veel werk, maar geen mensen?

Een gemiddelde HR-, IT- of serviceafdeling handelt dagelijks een grote hoeveelheid vragen af. De expertise van de medewerkers zit in het oplossen van uitdagende vragen, maar veel tijd wordt besteed aan standaard vragen. Een extra FTE erbij is niet altijd de

lees verder
feedback