get a dream!

Afgelopen maandagavond was ik door de Topsport Community uitgenodigd om als sponsor deel te nemen aan het jaarlijkse Topsport Community diner in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. De Topsport Community is een initiatief van Pieter van den Hoogenband om de kennis en inzichten van topsporters, de wetenschappers en het bedrijfsleven samen te brengen. Doel is dat we elkaar inspireren en tot nieuwe inzichten komen.
Pieter krijgt het ieder jaar weer voor elkaar om de top uit het bedrijfsleven, de wetenschap en uiteraard de sport bij elkaar te brengen en ik moet zeggen dat het ook nu weer een zeer inspirerende avond was.

50 winkels
Tussen de gangen van het diner vonden er verschillende interviews plaats onder leiding van Humberto Tan. Humberto is trouwens echt een vakman die zich erg goed kan inleven in de denkwereld van zijn gesprekspartners. De eerste spreker was Frits van Eerd. Frits is de CEO van Jumbo supermarkten. Wat ik niet wist is dat de eerste Jumbo supermarkt pas in 1996 is opgericht. Het was de droom van Frits om ooit misschien wel 50 winkels ‘te verzamelen’ zoals hij dat zelf zei. Intussen heeft Jumbo 600 winkels en blijft groeien. Ze hebben nu de droom om een volledig nieuw concept in de markt te zetten: Food Markets. Dit zijn markten waar gekookt wordt voor de klanten met als doel om de klanten weer achter het fornuis te krijgen. Binnenkort word de eerste food market (6000m2) in Brabant geopend.

Olympische droom
De tweede spreker was Epke Zonderland. Na een terugblik van zijn gouden oefening op de olympische spelen gaf Epke aan hoe hij tot deze prestatie is gekomen. Wat ook hier weer duidelijk werd is dat het om een lange weg gaat, met tegenslagen, risico’s nemen en iedere keer weer opstaan en doortrainen. Innovatie is een belangrijk onderdeel voor Epke. Nieuwe oefeningen bedenken die nog nooit eerder door iemand anders zijn uitgevoerd. Hij gaf ook aan dat hij nog wel een paar ‘bewegingen’ in petto heeft die mogelijk op termijn aan zijn kuur worden toegevoegd. Wat mij bij is gebleven uit zijn verhaal is een sterke droom, toewijding, opoffering, overkomen van tegenslagen, reflectie, en geloven in je eigen kracht.

Russisch leren
De laatste spreker was André Kuipers, onze knuffel-astronaut. Hoewel hij zelf liever ruimtevaarder zegt om dat hij nooit bij een astro (ster) is geweest. Typisch een Amerikaanse term volgens André. Hij vertelde over een stripblaadje dat hij ooit van zijn oma kreeg, dat bij hem de vonk gaf om ooit de ruimte in te gaan. Hij was vanaf dat moment gegrepen door Science Fiction. Ondanks dat hij ooit was geopereerd aan zijn schildklier en dat hij lenzen droeg heeft hij zich uiteindelijk toch aangemeld als ruimtevaarder. Terwijl iedereen aangaf dat hij kansloos zou zijn. Op zijn veertigste werd hij als aspirant ruimtevaarder geselecteerd en heeft vervolgens als een soort kluizenaar het ene examen na het andere moeten halen om zich te kwalificeren. Het moeilijkste vond hij nog om Russisch te leren na zijn veertigste en om de robotarm te bedienen waarmee hij een ruimte capsule aan het basisstation moest verbinden.

doorgaan
Alle drie de verhalen waren zeer inspirerend omdat deze mensen iets hebben gepresteerd waar bijna niemand ooit in had geloofd. Deze mensen hadden een droom en zijn daar zo erg in gaan geloven dat ze hun leven erop hebben ingericht om hun droom te realiseren. Natuurlijk hoort daar ook geluk bij, maar vooral veel uren. Veel uren maken om ervaring op te doen, beter te worden, te leren, aan te passen, fijn te slijpen. Allemaal omdat je die droom hebt, omdat je er in gelooft, omdat daar je energie vandaan komt. Niets kan je dan nog stoppen.

dromen geven richting
Wie wel eens bij ons op kantoor is geweest ziet dat wij iedere ruimte een naam hebben gegeven van een persoon met een droom. Of dat nou Nelson Mandela is of Bill Gates, allemaal mensen met een droom. Ik zou zelf ook niet zonder droom kunnen leven, want een droom geeft richting, zorgt ervoor dat je niet blijft hangen in problemen en geeft je iedere morgen weer energie Wat een droom lastig maakt is dat je nu niets kan bewijzen, en dat is voor veel mensen aanleiding om het als onrealistisch of belachelijk te bestempelen. Gelukkig zijn er mensen als Frits, Epke en André die zich daar niets van hebben aangetrokken. Dit zijn nu onze helden. Grappig hoe dit werkt.

Wat is jouw droom eigenlijk?

performance=gedrag

blogpost

performance=gedrag

Het gedrag van individuele medewerkers bepaalt de prestaties van een organisatie. En hoe beinvloed je dat gedrag? (meer…)

lees verder
reach

blogpost

reach

Hoe belangrijk is het voor organisaties om iedereen op hetzelfde moment te kunnen bereiken. Te kunnen voorzien van dezelfde informatie, medewerkers in staat te stellen om met elkaar te discussiëren over nieuwe inzichten, nieuwe ontwikkelingen. Hoe belangrijk is het voor

lees verder
benchmarking als breekijzer

blogpost

benchmarking als breekijzer

Laten we afstappen van het idee dat het invoeren van een intranet een technische oefening is. Een intranet moet bijdragen aan (een van) de organisatie doelstellingen. Dit betekent per definitie dat je analyse moet doen naar de belangrijkste stakeholders, omdat

lees verder
feedback