gelukkig, chatbots nemen je werk over

Mogelijk dat je de bovenstaande titel als confronterend ervaart, maar dat is zeker niet de bedoeling. Bij chatbots denken veel mensen in eerste instantie aan ervaringen die zij hebben met customer care afdelingen. “Stel hier uw vraag” of “Hallo, kan ik u helpen?” zijn van die berichten als je bijvoorbeeld naar de website van je bank of verzekeraar gaat. Organisaties zijn hiermee 24/7 in de lucht om klanten beter te bedienen. Hoewel chatbots mogelijk nog niet alle vragen of klachten begrijpen worden de chatbots steeds intelligenter. Maar wat kunnen chatbots voor jou persoonlijk en de organisatie betekenen?

interne klanten zijn ook klanten

In elk bedrijf zijn er situaties waarbij interne klanten veel vragen stellen. Medewerkers leiden feitelijk andere medewerkers af van hun dagelijkse werkzaamheden. Je zult het wellicht herkennen dat je een aantal keren per dag geconfronteerd wordt met vragen die niet bij jou horen of die je als repeterend ervaart. En, andersom geredeneerd doe je dat ook je collega’s aan. Kijk maar naar deze voorbeelden, die dicht bij de werkelijkheid zullen staan:

de HR-afdeling

HR afdelingen worden benaderd met de vraag waar ook alweer in het personeelshandboek meer te vinden valt over de leaseautoregeling, de pensioenvoorwaarden , de variabele beloningsstructuur of de vakantieregeling.

marketing & communicatie

de productmarketeer op de marketingafdeling wordt gebeld met de vraag op welke Microsoft SharePoint locatie technische productinformatie terug valt te vinden over product X, Y of Z. Of er worden bijvoorbeeld vragen gesteld over de huisstijl en de daarbij behorende kleurcodes.

de IT-afdeling

De IT-afdeling ontvangt dagelijks een groot aantal “Ik ben mijn password kwijt, wat moet ik doen”vragen of de bekende “Ik weet mijn PUK-code van mijn smartphone niet meer, en nu?”

een win-win-win

Chatbots kunnen gelukkig dit werk van medewerkers overnemen. Met een enorme win-win als gevolg. Want, de vragende medewerker krijgt sneller antwoord en de antwoordende medewerker kan zich concentreren op datgene waar hij of zij voor is aangenomen. Best een plezierige gedachte. Daarnaast zijn juist interne vragen veel beter te structureren en voor chatbots goed begrijpelijk te maken. De derde win is vooral ook aan de organisatie kant. Het levert namelijk efficiënter werkende medewerkers op!

Het zit in ons DNA om mensen altijd voorrang te geven op de techniek. Dat betekent dat we geloven dat mensen beter, plezieriger en efficiënter gaan werken door de inzet van chatbots.

Meer lezen over noodzaak van smalltalk voor een chatbot

meer weten over chatbots?

kanalen voor fun en focus: podcast #24

Podcast

kanalen voor fun en focus: podcast #24

Michel keert terug van het O'Reilly AI Event met interessante nieuwtjes. Luister en ontdek hoe dankzij AI nu Natuurkunde-Nobelprijswinnaar Donna Strickland als 3e vrouw in deze categorie eindelijk erkend en vereeuwigd is op Wikipedia. Ook de explainability van AI wordt doorontwikkeld, waardoor

lees verder
baas maakt chatbots inzetten nu nog laagdrempeliger

blogpost

baas maakt chatbots inzetten nu nog laagdrempeliger

Na de lancering van ons chatbotplatform baas | bots as a service hebben we natuurlijk niet stil gezeten. Nieuwe features toegevoegd, meer talen, nieuwe startpakketten (AVG, Scholen). Wat minder zichtbaar hebben we onder de motorkap ook het selfservice proces verder

lees verder
feedback