feedback op kantoor

De afgelopen tijd heb ik aan diverse groepen trainingen gegeven over feedback. Feedback geven, ontvangen en vragen om effectiever samen te werken. Je zou denken dat Nederlanders daar minder moeite mee hebben, omdat we bekend staan als ‘direct’. Toch bleek tijdens de trainingen dat we het best lastig vinden.

Met name om kritische terugkoppeling te geven over het gedrag van iemand anders. We zijn direct als het gaat om de inhoud, maar zullen minder snel iets zeggen over iemands doen en laten. Over het algemeen uiteraard.

Wat me opviel bij het stellen van de vraag “Wat maakt kritische feedback geven nu zo lastig?”, kreeg ik steevast het antwoord: “Omdat ik bang ben voor de reactie van de ander.” Na de vervolgvraag “Waar ben je dan bang voor?”, kwam het antwoord: “Omdat de ander het wel eens verkeerd kan opvatten, of omdat de ander zich dan gaat verdedigen en het uitmondt in een welles-nietesspel.” Weinig constructief voor een effectieve samenwerking, dat is waar.
Maar wat er dan gebeurt, is dat je je gaat ergeren, erover gaat praten met anderen en er misschien zelfs een uitbarsting volgt bij een volgende confrontatie met het gedrag van de ander. Dan heb je het niet meer over feedback, maar over een conflictsituatie. Aan daar wil je het liefste uit blijven.

draai het om
Als je het nu eens omdraait: jíj bent diegene waar een collega zich aan ergert. Er wordt dus over joú gepraat in negatieve zin, maar jij weet van niets. Dan zou je het toch prettig vinden om te weten wat er aan de hand is? Dan krijg jij de mogelijkheid om iets te leren over jezelf en bepaal je samen hoe je verder gaat in de samenwerking. Zand erover, lucht geklaard, doorgaan met het werk.
Door feedback te leren geven en te ontvangen, leer je op een constructieve wijze een gesprek aan te gaan over de samenwerking. De “ik-ik-jij-actie” richtlijn geeft hiervoor een bruikbare methode. Eerst geef je feedback op gedrag vanuit jouw perspectief en je geeft aan wat dat met jou doet, je vraagt om reactie van de ander, en je gaat vervolgens samen over op het bedenken van acties of manieren om beter samen te werken. Op die manier zet je feedback in om effectiever samen te werken.

ontwikkelproces
Dan wil ik het nog verder doortrekken: als we nu allemaal feedback gaan vragen aan collega’s, dan voorkomen we bij voorbaat eventuele lastige gesprekken en leren we sneller onze ‘blinde vlekken’. Het gaat hier niet alleen om feedback vragen aan een collega van wie je bijvoorbeeld vermoedt dat je hem irriteert, maar ook om het vragen van feedback over jouw gedrag na bijvoorbeeld een klantgesprek, een presentatie, opgeleverd werk, of een overleg. Kortom, feedback als middel om jouw functioneren en samenwerking met anderen continu te verbeteren. Zo ontstaat een ontwikkelproces waar iedereen bij gebaat is.

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Klantverhaal

OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Met 41 scholen, meer dan 1400 medewerkers en ruim 11.000 leerlingen is OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) een grote netwerkorganisatie in de regio Zwolle. Om onderlinge kennisdelingen en samenwerking te vergemakkelijken is een portaal ingericht op basis van

lees verder
feedback