efficiency drives a race to the bottom

Met veel plezier heb ik het boek “Creative Intelligence” van Bruce Nussbaum gelezen. Het zal niet verbazen dat Nussbaum een voorstander is van het ontwikkelen van “business creativiteit” in tijden van grote onzekerheid. Nussbaum is al meer dan 25 jaar professor Innovatie. Echter, hij is er achter gekomen dat om tot nieuwe producten en diensten te komen het helemaal niet draait om innovatie, maar om creativiteit.innovatie?
Hoe kan het zijn, vroeg Nussbaum zich af, dat een organisatie met een miljarden innovatiebudget vaak niet in staat is om echt te vernieuwen. Waarom moeten de echte doorbraken meestal komen van vier mannen of vrouwen in een garage?
Zijn inzicht is dat het uiteindelijk niet gaat om innovatie maar om creativiteit. En creativiteit blijkt voor grotere organisaties iets heel ingewikkelds te zijn.

omgeving
Creativiteit is een skill volgens Edward de Bono. Alleen zijn we die vaardigheid voor een groot deel kwijtgeraakt. Creativiteit werkt trouwens ook het beste als de ‘omgeving’ dit mogelijk maakt. Neem als voorbeeld het opmerkelijk aantal beroemde kunstenaars tijdens de renaissance in Italië: Leonardo da Vinci, Raphael Botticelli en Donatello. Was het toeval dat in die periode er zoveel top kunstenaars waren of schiep de samenleving van toen de voorwaarden voor deze explosie van creativiteit?

logica
Wat creativiteit ook lastig maakt voor mensen, is dat het alleen achteraf via logica te verklaren is. Creativiteit is voor managers vaak niet logisch en daardoor ongrijpbaar. Vandaar de uitspraak “God’s gift”. Dan heeft het in ieder geval een plek en hoef je er verder ook niets mee, omdat het niet binnen je macht ligt.

efficiency
Maar in tijden van grote instabiliteit heeft het geen enkele zin om nog meer energie te stoppen in efficiency. Efficiency zal uiteindelijk leiden tot de dood. Alleen richten op efficiency werkt misschien in een stabiele omgeving, maar niet in de huidige maatschappij. Incrementeel innoveren heeft geen zin, we hebben behoefte aan radicale vernieuwingen. Het zinkende schip verven en opruimen heeft geen zin, we hebben behoefte aan een nieuw snel en wendbaar schip. Daar is creativiteit voor nodig en laten de meeste mensen daar nu net best bang voor zijn.

corporate brain
Creativiteit is niet eng en is aan te leren (Edward de Bono). Je hebt er veel aanknopingspunten (informatie) voor nodig, toegang tot juiste mensen en je moet begrijpen hoe je uit je eigen vaste denkpatronen kunt stappen. Ons Corporate Brain is de basis voor “Business Creativiteit” én volgens ons een basisvoorwaarde voor organisaties om continuïteit te garanderen in een instabiele wereld. Een wereld die je alleen het hoofd kunt bieden door je te blijven aanpassen, als mens maar ook als organisatie!

Of zoals Bruce Nussbaum het zegt:

Put another way, efficiency drives a race to the bottom.
Creativity, on the other hand, generates products and
services that, because of their originality an utility, can have
big profit margins and bigger profits.

“Creative Intelligence | Harnessing the Power to Create, Connect, and Inspire”

Waterschap Vallei en Veluwe beheert vergunningen via Office 365

Klantverhaal

Waterschap Vallei en Veluwe beheert vergunningen via Office 365

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Samenwerken en vernieuwen zijn essentieel in hun werk. Het waterschap heeft 16 waterzuiveringsinstallaties die door

lees verder
working out loud: podcast to the max

Podcast

working out loud: podcast to the max

Tja, podcasts, is dat niet iets van 10 jaar terug? Maar als je steeds meer collega's hoort vertellen hoeveel kennis zij opdoen door het luisteren van podcasts tijdens hun woon-werk-verkeer, dan ga je je er toch eens in verdiepen. En

lees verder
helemaal zen met Clutter in Office 365

blogpost

helemaal zen met Clutter in Office 365

Tip van de week. Nu, na een maand, weet ik het zeker: Clutter is fijn! Wat een weldadige rust heerst er in mijn Postvak IN. Het enige wat ik heb gedaan is kiezen in Office 365 voor ‘onbelangrijke e-mail afzonderen’.

lees verder
feedback