effectieve contentmarketing start met intern kennisdelen

2014 wordt het jaar dat interne communicatie en marketing veel meer dan voorheen de handen ineen gaan slaan. Die stelling durf ik wel aan, zeker voor b2b bedrijven.

Content marketing is hot. Adverteren en heel hard roepen dat je de beste bent, werkt steeds minder goed. Maar als dat niet werkt, hoe kom je dan aan klanten? Het antwoord ligt nog steeds in het vertellen van het goede, liefst authentieke verhaal en zorgen dat dat verhaal je klanten bereikt en raakt. De manier van vertellen en de kanalen zijn aan verandering onderhevig en stellen organisaties voor nieuwe uitdagingen.

uitdagingen
Onderzoeken van het Content Marketing Institute laten zien dat de belangrijkste uitdagingen voor marketing het maken van de goede content is (zie onderstaande grafiek).  En die content, die maak je als marketeer niet alleen en ook niet meer ff samen met je reclamebureau. Meer dan voorheen is de marketeer afhankelijk van de interne organisatie voor het opdoen van ideeën maar ook voor de productie van de content. Hoe zorg je als marketeer voor een continue stroom uit je organisatie van blogposts, whitepapers of video’s? Hoe organiseer je dat proces? Natuurlijk is nog steeds een deel van de productie uit te besteden, maar het woord ‘content’ zegt het al: het moet inhoud hebben. En die inhoud, die vind je in de meeste kennisintensieve organisaties op de werkvloer.

intern kennis delen
Toen ik vorig jaar bij e-office binnenkwam, viel ik als marketeer met mijn neus in de boter. Intern bloggen is hier de normaalste zaak van de wereld; documenten, ideeën en klantinformatie worden openlijk gedeeld. Wat een prachtige kweekvijver om interessante content te vinden die we – in bewerkte vorm – weer met de buitenwereld kunnen delen. En wat heerlijk om met collega’s te werken die kennis delen in hun DNA hebben zitten. Natuurlijk, ook dan blijven er nog voldoende uitdagingen over om tot een contentkalender te komen die de strategie op alle manieren ondersteunt, maar een interne cultuur van kennisdelen is wel een vruchtbaar uitgangspunt.

Ook in Nederland is content marketing momenteel HET onderwerp op marketing-events en blogs. Steeds meer marketingbureaus storten zich erop: Hoe maak je een strategie, hoe richt je content op de juiste persona, welke kanalen en social media kies je, hoe maak je het meetbaar. Allemaal heel belangrijk en nuttig. Iedereen die al wat meer ervaring heeft met bijvoorbeeld een corporate blog: het opstarten en bedenken is 1 ding, het volhouden een hele andere.

denken als uitgever
Dat volhouden kan alleen als je het produceren en bedenken van die content echt in de kern van je organisatie weet te krijgen. Als de hele organisatie gaat denken als een ‘uitgever van informatie’, in plaats van alleen de marketingafdeling. Als content een logisch product is van wat wij het ‘corporate brain’ noemen.

Kortom: je hebt een interne cultuur nodig van kennis delen en samenwerken om een succesvolle contentstrategie naar buiten te kunnen opzetten en volhouden. Als je gewend bent om binnen de organisatie transparant te werken, je documenten openlijk te delen en snel je ideeën te toetsen bij je collega’s, dan is het geen grote stap meer om dat ook naar klanten en partners te doen. Het interne blogje even van wat context voorzien en dan kan het naar buiten. Maar ook signalen van buiten delen met collega’s zodat zij hun kennis daar aan kunnen koppelen.

samenwerken met interne communicatie
Natuurlijk is het handig om dat proces goed te faciliteren met techniek. Aan collega-marketeers het advies om in 2014  vooral eens aan te kloppen bij de collega’s die zich druk maken over interne communicatie, het intranet, de digital workplace, enterprise software of hoe het dan ook heet in jouw organisatie. Want daar zit de bron van jouw toekomstige succesvolle contentmarketing.

bron: http://contentmarketinginstitute.com

 

 

podcast working out loud aflevering 3

Podcast

podcast working out loud aflevering 3

In de derde podcast uit de Working Out Loud-serie die e-office maakt samen met work21, gaan Michel Jonker, Bas Krikke en Bastiaan Boerkamp vooral in op samenwerken en communicatie. Natuurlijk weer onder de deskundige leiding van Frank van Attekum en 

lees verder
de dag van de community manager

blogpost

de dag van de community manager

Vandaag is de dag van de community manager (community manager appreciation day om precies te zijn). Ik moet zeggen dat ik er persoonlijk nog nooit van had gehoord, maar het is wel een mooie aanleiding om je gedachten over communities

lees verder
feedback